Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Natisni članek

Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša vlada Koronavirus epidemija

Petek, 15. 5. 2020, 7.55

3 leta, 11 mesecev

Šarec kritiziral preklic epidemije. To mu je odgovoril Janša.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Janez Janša. Marjan Šarec. | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Nekdanji premier in prvak LMŠ Marjan Šarec se je danes na Twitterju odzval na sinočnjo odločitev vlade, da po dveh mesecih prekliče epidemijo novega koronavirusa. Kot je zapisal Šarec, gre vlada iz ene skrajnosti v drugo. Ob tem je opozoril na svarila Bojane Beović, vodje strokovne posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, da preveč sproščeno vendarle ne smemo ravnati. Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše pa so sporočili, da protislovij v odloku ni. "Razen za nepismene in tiste, ki ne ločijo med epidemijo in hipokrizijo. Očitno Marjan Šarec spada med slednje," so med drugim zapisali.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

"Iz ene skrajnosti v drugo. Brez vnaprejšnje priprave, kar čez noč. Medtem ko Bojana Beović svari, da preveč sproščeno vendarle ne smemo ravnati, vlada (bolje rečeno Janša, drugi so bolj statisti) razglasi konec epidemije. Kar na dopisni seji. Srednje poti ni, samo skrajnost," je na Twitterju zapisal Marjan Šarec in ob tem priložil tudi sporočilo iz vladnega urada za komuniciranje.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so se na Šarčev zapis odzvali z naslednjimi besedami: "V obrazložitvi odloka je vse pojasnjeno. Nobenega protislovja ni. Razen za nepismene in tiste, ki ne ločijo med epidemijo in hipokrizijo. Očitno Marjan Šarec spada med slednje. Zato je tudi rekordno hitro vrgel puško v koruzo, namesto da bi se soočil z epidemijo ter dokazal, da zna in zmore."

Janša
Novice Janša: S smrtjo grozijo meni in 220 tisoč volivcem #video

Levica: Vlada krize ne obvladuje več

V Levici so včerajšnjo vladno odločitev o preklicu epidemije pospremili z besedami, da je vlada to storila, da se ne bi podaljšali ukrepi iz prvega in drugega svežnja protikorona ukrepov. Kot so še zapisali, vlada svojo odločitev dodatno zapleta s pojasnili, da odlok sicer "začne veljati 15. maja", vendar pa se šele "31. maja začne uporabljati". Kot so še dodali, iz zmedenih vladnih sporočil, državljani ne morejo razbrati, ali je epidemije res konec ali ne.

Luka Mesec meni, da vlada krize ne obvladuje več.  | Foto: STA , Luka Mesec meni, da vlada krize ne obvladuje več. Foto: STA ,

Odzval se je tudi koordinator Levice Luka Mesec. "Vlada krize ne obvladuje več. Nima nikakršnega načrta, kako bomo preživeli naslednje tedne, kaj šele mesece. Ključne odločitve, kot je razglasitev konca epidemije, sprejema čez noč, pet minut pred roki. Deluje povsem nekoordinirano, z danes na jutri. Nesposobnost je še dodaten razlog, zakaj mora ta vlada oditi,” je dejal.

V SAB zahtevajo sklic seje odbora za zdravstvo

Iz stranke SAB medtem pojasnjujejo, da so bili nad preklicem epidemije presenečeni. "Strokovnjaki so svarili pred hitenjem pri preklicu, saj medicinska epidemija traja tudi po uradnem preklicu in bo prisotna še nekaj časa. Virus med ljudmi torej še ni izkoreninjen," opozarjajo.

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot so še zapisali v svojem odzivu, gre pri tem za vnovično solo politično akcijo predsednika vlade, s katero je preprečil podaljšanje nekaterih ukrepov pomoči in se izognil finančnim izplačilom. "Ne bi nas čudilo, da je nad to potezo začudena tudi zdravniška stroka. Čeprav je vlada trdno stala za svojimi ukrepi, je jasno, da je malha javnih sredstev izpraznjena, na desetine milijonov je izgubljenih zaradi nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, škodo pa bodo utrpeli tisti, do katerih bi pomoč nujno mogla priti – podjetniki in socialno najšibkejši," so izpostavili v stranki.

Ob tem se še sprašujejo, na kaj se zdaj navezujejo ukrepi, kot je nošenje mask v zaprtih prostorih, razdalja med ljudmi, higiena rok in kašlja, če je epidemija preklicana in bo odlok veljaven le do konca maja. "To dodatno potrjuje, da nevarnost širjenja okužb še vedno obstaja, javnega denarja za pomoč ljudem in gospodarstvu pa očitno ni več," so pojasnili in dodali, da bodo v SAB zahtevali sklic seje odbora za zdravstvo, na kateri naj vlada predstavi strokovne podlage za odločitev preklica.

Ulični glasbeniki Ljubljana
Novice Prejšnja vlada je na nezakonit način razglasila epidemijo #video

Janša: Slovenija ima najboljšo epidemiološko sliko v Evropi

Predsednik vlade je sicer že včeraj na svojem profilu na Facebooku zapisal, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, to pa se bo verjetno pokrilo z datumom, s katerim se iztekata tudi prva dva protikoronska svežnja. Večina ukrepov iz teh dveh svežnjev se bo iztekla konec maja. 

S tem ko je vlada razglasila konec epidemije, je preprečila, da bi ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev veljali do konca junija. Zakona o interventnih ukrepih namreč določata, da ukrepi nehajo veljati 31. maja, vendar le, če se epidemija prekliče do 15. maja.

Včeraj je bilo iz vrst stroke sicer slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo. A preklic epidemije še ne pomeni konca ukrepov - nekateri izmed teh so še vedno v veljavi, kot na primer prepoved zbiranja na javnih mestih do 50 ljudi.

Jurij Toplak
Novice Volitve po pošti, če bi jih Šarec dosegel, ne bi bile poštene
Ne spreglejte