Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2022,
8.18

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

8

Natisni članek

inflacija cene trgovine kapitalizem draginja vlada primerjalnik cen

Petek, 30. 9. 2022, 8.18

1 leto, 6 mesecev

S spletnega primerjalnika cen umaknili graf o najcenejšem trgovcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

8

nakupovanje, trgovina, sajde, zelenjava | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

S spletne strani Naša super hrana, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki, so po desetih dneh umaknili graf o najcenejši in najdražji košarici izdelkov. Še vedno pa so dostopne primerjave cen posameznih živil. Prvi popis cen je sicer pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal 11 evrov in da je košarica na Hrvaškem lahko cenejša še za 15 evrov.

Na napake pri metodologiji popisa in izračuna cen so opozorili trgovci, vendar ti po poročanju Večera zatrjujejo, da niso zaprosili za umik grafa s primerjavami cen košaric med trgovci. Prva objava je sicer pokazala, da ima najcenejšo košarico izdelkov Eurospin, najdražjo pa Tuš.

Grafika
Novice Vladna raziskava: to je najcenejši trgovec v Sloveniji. V Hoferju kritični. #video

Da so podatke umaknili predvsem zaradi usklajevanja s trgovci glede novega pristopa k popisovanju cen, ki vključuje tudi prisotnost trgovcev z namenom večje transparentnosti in zmanjšanja mogočih človeških napak, so za Večer pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo.

"Pri prvotnem popisu so bile ugotovljene manjše napake, ki bistveno niso spremenile razmerja med trgovci. Te manjše napake niso bistveno vplivale na vrstni red najcenejše košarice. Za nastali napaki smo se opravičili in zaradi napovedanega sestanka umaknili analize, saj je v našem skupnem interesu, da so pri vseh nadaljnjih popisih trgovci prisotni pri popisu," so odgovorili z ministrstva. Na spletni strani so sicer umaknili tudi graf, ki je prikazoval cene košarice izdelkov v sosednjih državah.

Ministrstvo bo projekt prilagodilo novim okoliščinam 

Ministrstvo bo projekt primerjave cen nadaljevalo do konca zastavljenega obdobja, to je do konca marca 2023, in ga po potrebi še podaljšalo ter prilagodilo novim okoliščinam. "Prvi odzivi kažejo veliko zanimanje za pregledovalnik in v veliki meri tudi podporo potrošnikov. Prav tako podatki o obisku spletne strani kažejo, da je pregledovalnik zanimiv za veliko število ljudi," so poudarili na ministrstvu.

Cena
Novice Pri popisih cen živil v spletnem primerjalniku bodo sodelovali tudi trgovci

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je 19. septembra zaživela spletna stran Naša super hrana. V košarico izdelkov se uvršča 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih. Cene se spremlja pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin ter pri nekaterih v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Popisovalci popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom, ter podatke o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znake kakovosti.

Analizo cen izvaja ljubljansko podjetje April 8. Za to bo podjetje dobilo 47 tisoč evrov, po aneksu, s katerim so popisu dodali še pet izdelkov sezonske narave ali tiste, za katere se bo izkazalo, da jih je vredno popisati glede na povpraševanje, pa še 11 tisoč evrov. Skupaj torej 58 tisoč evrov.

Hofer
Novice Tuš, Hofer in Spar protestirajo zaradi vladne primerjave cen osnovnih živil #video
Hrana. žita. pomanjkanje. suša. cene. žito. kruh
Novice Trgovinska zbornica pozvala k začasni ustavitvi primerjanja cen osnovnih živil #video
Ne spreglejte