Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
11.49

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

73

Natisni članek

Irena Šinko živila draginja

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 11.49

1 leto, 7 mesecev

Vladna raziskava: to je najcenejši trgovec v Sloveniji. V Hoferju kritični. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

73

Za naslovitev draginje je danes zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. "S tem želimo porazdeliti breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno," je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko. Kot je razvidno s spletnega primerjalnika, ki je na voljo na tej spletni povezavi, ima v Sloveniji najcenejšo košarico izdelkov Eurospin, sledita Lidl in Spar. Kako so se odzvali kupci, si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku. 

Je vladna primerjava cen živil učinkovit ukrep v boju zoper inflacijo?

  • Da.
    11,28 %
    591 glasov
  • Ne.
    88,72 %
    4647 glasov
Oddanih 5238 glasov

Najcenejša nakupna košarica po trgovcih v Sloveniji (13. 9. 2022). | Foto: Najcenejša nakupna košarica po trgovcih v Sloveniji (13. 9. 2022).

Cene spremljajo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Soglasje za to so že dobili od Hoferja, Lidla in Spar, od ostalih ga pričakujejo v kratkem. Pri vseh popisovalci popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom. Pri tem popisujejo podatki o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znanke kakovosti.

Mercator: Razlike so minimalne 

"Popisane so redne cene in razlike so, z izjemo enega trgovca, minimalne. Mercatorjevi lojalni kupci – imetniki Pika kartice – dodatno prihranijo z zbiranjem pik. Statistično je v vsakem gospodinjstvu v Sloveniji najmanj ena aktivna Pika kartica. Če bi torej upoštevali dodatne ugodnosti, ki jih omogoča Pika kartica, je za najbolj lojalne kupce košarica v Mercatorju najcenejša, saj bi vrednost Mercatorjeve košarice znašala 46,69 evra (6 odstotkov dodatnih popustov). Povprečen kupec s Piko prihrani tri odstotke, kar bi pomenilo 48,18 evra, torej bi Mercatorjeva košarica bila druga najcenejša. Pomembno pa je poudariti, da Mercator od slovenskih dobaviteljev med vsemi trgovci v Sloveniji odkupi daleč največ slovenskih izdelkov – za 500 milijonov evrov na leto. To pa pomeni veliko delovnih mest. Mercator ima v ponudbi 20 tisoč slovenskih izdelkov, sodeluje s pet tisoč slovenskimi kmeti in je prisoten v vseh slovenskih občinah, saj ima več kot 600 trgovin. Zato vsak nakup v Mercatorju šteje," so na naše vprašanje, kako komentirajo rezultate vladne raziskave, odgovorili iz Mercatorja. 

Lidl: Zajema in primerjave cen ne moremo komentirati

Iz Lidla so odgovorili, da je bil omenjeni portal "objavljen šele danes, zato zaenkrat zajema in primerjave cen ne moremo komentirati". "Lidl Slovenija stalno sledi zavezi, da svojim kupcem ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo izdelkom v svoji ponudbi. Menimo, da je ozaveščanje kupcev za bolj informiran nakup zelo pomembno, pri čemer pa je ključno, da je analiza cen izdelkov pripravljena transparentno in natančno," so pojasnili.

Spar: V popisu niso upoštevani popusti in akcije

"​​Ukrep spremljanja cen osnovnih živil je nam trgovcem posredoval jasno sporočilo, da kupci pričakujejo odgovorno ravnanje in omejevanje dviga cen osnovnih izdelkov, na kar smo se v Sparu že predhodno odzvali z več ukrepi. Zagotovo je pomembna točnost popisanih cen izdelkov, ki jih mi še preverjamo in ob morebitnih nepravilnostih cen naših izdelkov bomo o tem obvestili Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Težko komentiramo, kakšna je dejanska uporabna vrednost za kupca, saj se cene spreminjajo na dnevni ravni, poleg tega pa v popisu niso upoštevani različni popusti in akcije, ki jih ob določenih dneh ponujamo trgovci. Kot na primer pri nas 10-odstotni popust na celoten nakup (tudi na znižane akcijske cene) vsak konec tedna, ki še dodatno poceni nakup. Menimo, da se bodo kupci o cenah najverjetneje še vedno primorani informirati iz letakov," so odgovorili iz Spara.

Hofer: Pri popisu so številne nepravilnosti. Najcenejši je Hofer.

"Pri Hoferju sledimo naši zavezi ponujati izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni. S stalnimi popisi cen izdelkov pri drugih trgovcih zagotavljamo, da so cene primerljivih izdelkov v naših trgovinah najnižje. Pri popisu so številne nepravilnosti – najcenejši je Hofer. Pri trenutnem popisu na spletni strani nasasuperhrana.si z dne 13. 9. 2022 smo prepoznali številne nepravilnosti, ki nas glede na vrednost košarice neustrezno umeščajo. Napake smo že sporočili izvajalcu popisa. Sporočamo vam zgolj nekatere, že na podlagi teh pa bi bila košarica kupljenih Izdelkov v Hoferju najcenejša, in sicer 46,08 evrov," so novo spletno stran komentirali pri Hoferju in dodali nekaj primerov izdelkov, zakaj je Hofer najcenejša trgovina: "Za testenine je bil narejen popis blagovne znamke Barilla po ceni 2,98 €/kg, ki zagotovo ni najcenejša izbira. V ponudbi imamo polžke Cucina Nobile po ceni 1,19 €/kg. Za maslo je bila popisana najdražja izbira (Maslo Irish butter po ceni 2,69 €/250g), v ponudbi pa imamo tudi druge ugodnejše izbire, med drugim Avstrijsko čajno maslo po ceni 2,39 €/250 g." Dodali so še: "Če izhajamo iz dejstva (ki ga navaja izvajalec), da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi v primeru, da je zaloga npr. najugodnejših polžkov v posamezni trgovini slučajno pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek (npr. svedre), ne pa izdelek blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji. Naj poudarimo, da so Hoferjejeve najnižje cene že v osnovi na voljo vsem kupcem in ne samo nekaterim, kot to morda navajajo drugi, ki ugodnosti ponujajo zgolj lastnikom njihovih kartic zvestobe. Na ustreznost primerjave smo še posebej pozorni, saj se z navedbami napačnih cen ali izpostavljanjem cen neprimerljivih izdelkov kupca ne opremi s pravimi podatki. Naj poudarimo, da pri podjetju Hofer sledimo naši zavezi ponujati izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni, kar se bomo trudili tudi v prihodnje."

Tuš: Nemogoče je vzpostaviti metodologijo, ki bi omogočala korektno primerjavo cen, našli smo več napak 

"Praktično nemogoče je vzpostaviti metodologijo, ki bi omogočala korektno primerjavo cen med trgovci, saj bi morala metodologija ustrezno zajeti tudi vse akcije in druge ugodnosti, ki jih trgovci ponujamo svojim kupcem," so nam odgovorili iz Tuša in dodali, da primerjalnik cen v trenutni obliki v boljši položaj postavlja trgovce, katerih cenovna politika ne vključuje programov zvestobe za svoje kupce. Najboljše zagotovilo za najboljše cene in ponudbo je močna konkurenca, ki je v Sloveniji že vzpostavljena.

"Kar zadeva včeraj objavljeni popis cen v primerjalniku cen osnovnih živil na spletni strani Naša super hrana, smo pri pregledu ugotovili, da je bilo narejenih več napak, ki vplivajo na končni izračun košarice izdelkov za Tuš," so še zapisali in našteli naslednje nepravilnosti: 

- v kategoriji kruh – ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (Kruh Vsakdan, beli, rezan, pakiran, 700 g, cena 1,70 EUR/kg);

- v kategoriji goveje meso – se je vzel izdelek iz govejih pleč, čeprav bi se moral vzeti izdelek iz govejega stegna (cena 12,99 EUR/kg);

- v kategoriji siri – ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (Tuš edamec, cena 9,79 EUR/kg);

- v kategoriji sončnična olja – ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (sončnično olje Tuš 1L, cena 2,99 EUR/l);

- v kategoriji jabolka – ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (jabolka Idared, cena 1,79 EUR/kg).

"Vsi navedeni izdelki so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih primerjajo cene neprimerljivih izdelkov (npr. znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke). Primerjalnik cen tudi ne upošteva koristi, ki jih za potrošnike prinašajo dolgotrajno znižane cene, npr. svinjsko meso je pri nas v akciji Mojih 10, ki traja dva meseca. Če bi ob tem upoštevali še druge ugodnosti, ki jih ponujamo našim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric drugih trgovcev," so še pojasnili. Na napake in pomanjkljivosti primerjalnika cen so iz Tuša že včeraj popoldne opozorili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ga pozvali, da popravijo podatke.

Eurospin: Rezultati niso presenetljivi, vendar bi bil popis cen lahko strokovnejši 

"Rezultati prvega popisa cen košarice osnovnih živil, ki je bil objavljen včeraj na spletni strani Naša super hrana.si, niso presenetljivi, saj je to potrdilo že več neodvisnih raziskav," trdijo v Eurospinu. "Da nas kupci dojemajo kot najcenejšega trgovca, je razvidno tudi iz zadnje Nielsenove raziskave, ki je bila opravljena letos aprila, zato rezultati vsekakor niso presenečenje. Naše vodilo in filozofija podjetja Eurospin sta zadovoljevati potrebe strank in jim vse dni v letu ponujati ciljno usmerjeni izbor kakovostnih izdelkov po nizkih cenah, torej pametni nakup. Naši kupci se zavedajo, da je nakup v Eurospinu ugoden in da z obiskom naših trgovin vedno prihranijo, čeprav nikoli nismo imeli različnih programov zvestobe, saj trajno nizke cene zagotavlja racionalnost celotnega poslovanja družbe, vključno z lastnimi blagovnimi znamkami," so pojasnili.

Menijo, da bi bil popis cen, ki ga je opravilo ljubljansko podjetje April 8, sicer lahko strokovnejši. "Nujna bi morala biti primerjava primerljivih izdelkov; da bi se izognili morebitnim napakam in nepravilnostim pri popisu cen, pa bi pred objavo morali trgovcem poslati popis v preverbo, saj bi le tako res zagotovili popis pravih izdelkov," so zapisali. 

"Ne glede na to, da je konkurenca v zadnjem času uporabljala take in drugačne prijeme nižanja cen artiklov, prisotnih v popisu, Eurospin ohranja svojo korektnost do kupcev, saj je več kot očitno, da Eurospin dolgoročno ostaja najcenejši trgovec," so prepričani v Eurospinu.

Dodali so, da bi primerjave popisa košarice osnovnih živil pri sosedih težko komentirali, saj je primerjava precej težavna že zaradi zakonodaje, ki predpisuje davčne stopnje, te pa se razlikujejo od njihovih.

Spletni primerjalnik je dostopen na portalu Naša super hrana. "Iz njega se vidijo razlike med posameznimi trgovci in posameznimi živili," je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica Šinko, pri čemer je izpostavila primerjavo po ceni, poreklu in kakovosti izdelkov, ki jo bodo sedem mesecev opravljali pri šestih različnih trgovcih v večjih trgovskih centrih v Ljubljani.

"Cilj projekta je zaščita gospodinjstev, ki se spoprijemajo z visokimi cenami hrane in se jim zmanjšuje kupna moč zaradi inflacije, zagotovitev preskrbe celotnega prebivalstva ter porazdelitev bremena draginje po celotni prehranski verigi," je poudarila in ocenila, da bodo na portalu vsi lahko dobili jasen pregled, na podlagi katerega se bodo lahko odločili za nakup.

Primerjate lahko cene 15 osnovnih živil 

V košarico izdelkov za popis cen so uvrstili 15 skupin osnovnih živil − pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. 

V popis cen so dodali pet dodatnih sezonskih živil, in sicer tokrat papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje. V naslednjih popisih bodo dodali pet tistih, ki se bodo izkazali kot potrebne glede na povpraševanje oz. sezonsko ponudbo.

Ljubljansko podjetje April 8. je spremljanje cen začelo septembra 

Izvajalec popisa cen, ljubljansko podjetje April 8, je spremljanje cen začel septembra, to pa bo trajalo do konca marca 2023. V tem času bo trikrat, na začetku, sredini in koncu obdobja, izvedel tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, in sicer v trgovinah, ki so od meje oddaljene največ 50 kilometrov.

Na razpis za popisovanje izdelkov so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov, je spomnila ministrica. Ker so se nato odločili še za popis petih sezonskih izdelkov, so podpisali aneks v višini 11.000 evrov, tako da je vrednost projekta narasla na 58.000 evrov.

Ali bo ta mehki ukrep za zajezitev draginje dovolj, bomo po njenih besedah videli čez nekaj časa. "Če ukrep ne bo dovolj, se bo vlada odločila za ukrep na podlagi zakona o kontroli cen, ki jih bomo zahtevali od vseh deležnikov v verigi. Ti podatki ne bodo javno dostopni, bodo samo za potrebe in odločanje vlade," je povedala.

recesija
Novice Gospodarska rast: prihodnje leto bo slabše od prvih napovedi
inflacija
Novice Inflacija na ravni cen proizvajalcev v ZDA blizu ničle
Premogovnik Velenje, rudnik
Novice Golob: V velenjskem premogovniku le še za dva tedna premoga
Ursula von der Leyen
Novice EU opušča ukrepe omejevanja cene ruskega plina #video

 

Ne spreglejte