Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
16.31

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

15

Natisni članek

Irena Šinko vlada trgovina draginja cene primerjava Trgovinska zbornica Slovenije

Sreda, 21. 9. 2022, 16.31

1 leto, 8 mesecev

Trgovinska zbornica pozvala k začasni ustavitvi primerjanja cen osnovnih živil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

15

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je kmetijsko ministrstvo pozvala, naj začasno ustavi projekt primerjanja cen osnovnih živil. Z ministrstvom so se že dogovorili za sestanek, na katerem bodo proučili strokovna vprašanja, da bi preprečili nepravilnosti in napake v popisu cen, so danes sporočili z zbornice.

TZS je ministrico Ireno Šinko v torek opozorila na ugotovljene nepravilnosti in napake, ki nastajajo v okviru projekta Primerjalnik cen osnovnih živil. "Nepravilnosti in napake, na katere opozarjajo trgovci, se kažejo kot primerjava med seboj neprimerljivih izdelkov, napačni so popisi cen in slikovne oznake," so našteli in poudarili, da se to "odraža v obliki nepopravljive škode, ki nastaja trgovskim družbam".

Hofer
Novice Tuš, Hofer in Spar protestirajo zaradi vladne primerjave cen osnovnih živil #video

Preučili bodo strokovna vprašanja

Na sestanku s predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo proučili strokovna vprašanja, kamor med drugim sodita izbrana metodologija in poznavanje blagoznanstva, so napovedali. "Tudi na ta način bomo lahko izboljšali pristop k izvajanju monitoringa oziroma k spremljanju cen med seboj primerljivih izdelkov. Naš cilj je namreč isti: ublažiti in obvladati draginjo," so zapisali.

Po njihovem je treba upoštevati, da so maloprodajne cene le eden od kazalnikov poleg razmerja v celotni dobavni verigi, vključno z vhodnimi (nabavnimi) cenami, ki pri trgovcih niso enake, imajo pa vpliv na končne maloprodajne cene. Pri primerjavi cen z drugimi državami pa je treba upoštevati različne stopnje davka na dodano vrednost, so navedli.

Ministrstvo: Namen primerjalnika cen je spremljati rast rednih cen

S kmetijskega ministrstva so danes popoldne sporočili, da bo sestanek prihodnji teden. "Skupni dogovor za usklajeno nadaljnje spremljanje košarice živil bo tudi tisto, k čemur si je ministrstvo ves čas prizadevalo, da bi z deležniki dosegli ustrezno sodelovanje pri spremljanju maloprodajnih cen," so zapisali v sporočilu za javnost. Potrdili so, da so po ponedeljkovi objavi prvega popisa prejeli več vprašanj, tako s strani posameznikov kot trgovcev, slednjim pa da so že posredovali podrobnejša pojasnila, tudi glede konkretnih primerov. Ob tem so spregovorili o glavnih pomislekih.

"Namen projekta ni vpogled v marže oz. razrez cene vzdolž verige preskrbe s hrano ter njihova objava," so izpostavili in dodali, da bi ukrep spremljanja cen hrane po verigi od kmeta do trgovca po zakonu o kontroli cen uporabili le, če se primerjalnik cen ne bi pokazal kot dovolj učinkovit. V zvezi z neupoštevanjem programov zvestobe so navedli, da je namen spremljati rast rednih cen, "ki so edini pravi pokazatelj stanja na trgu in vsem potrošnikom omogočiti tudi informacijo o akcijah, ki so vsem na voljo".

Na očitek, da določena živila v primerjavi niso bila upoštevana, so odgovorili, da se je upoštevalo zgolj jasno opredeljene opise za vsako posamezno skupino živil. Tako se pri jabolkih denimo popisujejo zgolj nepakirana jabolka prvega razreda, kar pomeni, da se ne popisujejo pakirana jabolka drugega razreda, so navedli. Če popisanega izdelka v neki trgovini ni, se skuša poiskati najboljši približek izdelku, ki se ga išče, "kar bi storil tudi potrošnik, ki išče ta izdelek". "V primeru, da gre za približek, je to označeno kot alternativa," so še opozorili.

Med drugim so zagotovili še, da je bil popis izveden v primerljivo velikih trgovinah. "Lokacije, na katerih se popisuje, niso javno znane z namenom, da tako omejimo morebitno prilagajanje cen," so razložili.

Na Hrvaškem košarica cenejša za 15 evrov

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je v ponedeljek zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil. Prvi popis cen, opravljen 13. in 15. septembra, je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal 11 evrov in da je košarica na Hrvaškem lahko cenejša še za 15 evrov.

V košarico izdelkov se uvršča 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih. Cene se spremlja pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin ter pri devetih v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Popisovalci zabeležijo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom, ter podatke o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znake kakovosti.

Grafika
Novice Vladna raziskava: to je najcenejši trgovec v Sloveniji. V Hoferju kritični. #video
Tportal o blamaži slovenske vlade
Novice Hrvati poročajo o blamaži slovenske vlade #foto
Ne spreglejte