Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
20.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

75

Natisni članek

pritožba akcija popust primerjava vlada cene trgovina

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 20.28

1 leto, 7 mesecev

Tuš, Hofer in Spar protestirajo zaradi vladne primerjave cen osnovnih živil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

75

"Pri popisu so številne nepravilnosti, ki nas, glede na vrednost košarice, neustrezno umeščajo. Napake smo že sporočili izvajalcu popisa," so se na primerjalnik cen osnovnih živil, ki so ga v okviru ukrepov proti draginji pripravili na vladi, odzvali v Hoferju. "Najcenejši je Hofer," odgovarjajo, z navedbami napačnih cen ali izpostavljanjem cen neprimerljivih izdelkov pa se po njihovem mnenju kupca ne opremijo s pravimi podatki.

V Hoferju so pri trenutnem popisu na spletni strani nasasuperhrana.si z dne 13. 9. 2022 prepoznali številne nepravilnosti, ki jih, kot so zapisali v odgovoru, glede na vrednost košarice, neustrezno umeščajo.

"Pri Hoferju sledimo svoji zavezi − ponujati izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni. S stalnimi popisi cen izdelkov pri drugih trgovcih zagotavljamo, da so cene primerljivih izdelkov v naših trgovinah najnižje. Pri popisu so številne nepravilnosti – najcenejši je Hofer," so še dodali. 

Izbrali dražje testenine in najdražje maslo 

Napake so že sporočili izvajalcu popisa in jih nekaj tudi konkretno navedli. "Že na podlagi teh pa bi bila košarica kupljenih izdelkov v Hoferju najcenejša, in sicer 46,08 evra," so novo spletno stran komentirali pri Hoferju. 

"Za testenine je bil narejen popis blagovne znamke Barilla po ceni 2,98 evra na kilogram, kar zagotovo ni najcenejša izbira. V ponudbi imamo polžke Cucina Nobile po ceni 1,19 evra na kilogram. Za maslo je bila popisana najdražja izbira (Maslo Irish butter po ceni 2,69 evra na 250 gramov), v ponudbi pa imamo tudi druge ugodnejše izbire, med drugim avstrijsko čajno maslo po ceni 2,39 evra na 250 gramov," so pri Hoferju navedli primerjave.

Dodali so še: "Če izhajamo iz dejstva (ki ga navaja izvajalec), da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi v primeru, da je zaloga na primer najugodnejših polžkov v posamezni trgovini morda pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek (na primer svedre), ne pa izdelka blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji. Naj poudarimo, da so Hoferjeve najnižje cene že v osnovi na voljo vsem kupcem, ne samo nekaterim, kot to morda navajajo drugi, ki ugodnosti ponujajo zgolj lastnikom kartic zvestobe. Na ustreznost primerjave smo še posebej pozorni, saj se z navedbami napačnih cen ali izpostavljanjem cen neprimerljivih izdelkov kupca ne opremijo s pravimi podatki. Naj poudarimo, da pri podjetju Hofer sledimo svoji zavezi − ponujati izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni −, za kar se bomo trudili tudi v prihodnje."

V popisu pri Sparu niso upoštevali popustov in akcij

"Ukrep spremljanja cen osnovnih živil je nam trgovcem posredoval jasno sporočilo, da kupci pričakujejo odgovorno ravnanje in omejevanje dviga cen osnovnih izdelkov, na kar smo se v Sparu že predhodno odzvali z več ukrepi. Zagotovo je pomembna točnost popisanih cen izdelkov, ki jih mi še preverjamo, ob morebitnih nepravilnostih cen svojih izdelkov bomo o tem obvestili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," so v odzivu zapisali iz Spara.

Težko pa komentirajo, kakšna je resnična uporabna vrednost za kupca, saj se cene spreminjajo na dnevni ravni, "poleg tega pa v popisu niso upoštevani različni popusti in akcije, ki jih ob določenih dneh ponujamo trgovci. Kot na primer pri nas 10-odstotni popust na ves nakup (tudi na znižane akcijske cene) vsak konec tedna, ki še dodatno poceni nakup. Menimo, da se bodo kupci o cenah najverjetneje še vedno primorani informirati iz letakov", so še dodali. 

Tuš: Nemogoče je vzpostaviti metodologijo, ki bi omogočala korektno primerjavo cen

"Praktično nemogoče je vzpostaviti metodologijo, ki bi omogočala korektno primerjavo cen med trgovci, saj bi morala metodologija ustrezno zajeti tudi vse akcije in druge ugodnosti, ki jih trgovci nudimo svojim kupcem. V zdajšnji obliki primerjalnik cen v boljši položaj postavlja trgovce, katerih cenovna politika ne vključuje lojalnostnih programov za svoje kupce. Najboljše zagotovilo za najboljše cene in ponudbo je močna konkurenca, ki je v Sloveniji že vzpostavljena," so nam odgovorili iz Tuša.

Pri pregledu smo ugotovili, da je bilo narejenih več napak, ki vplivajo na končni izračun košarice izdelkov za Tuš, so navedli in našteli naslednje nepravilnosti: 

- v kategoriji kruh: ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (kruh Vsakdan, beli, rezan, pakiran, 700 g, cena 1,70 evra/kg),

- v kategoriji goveje meso: se je vzel izdelek iz govejih pleč, čeprav bi se moral vzeti izdelek iz govejega stegna (cena 12,99 evra/kg),

- v kategoriji siri: ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (Tuš edamec, cena 9,79 evra/kg),

- v kategoriji sončnična olja: ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (sončnično olje Tuš 1L, cena 2,99 evra/l),

- v kategoriji jabolka: ni bil popisan najcenejši izdelek v kategoriji (jabolka Idared, cena 1,79 evra/kg).

"Vsi navedeni izdelki so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih primerjajo cene neprimerljivih izdelkov (npr. znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke). Primerjalnik cen tudi ne upošteva koristi, ki jih za potrošnike prinašajo dolgotrajno znižane cene, npr. svinjsko meso je pri nas v akciji Mojih 10, ki traja dva meseca. Če bi ob tem upoštevali še preostale ugodnosti, ki jih nudimo svojim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric preostalih trgovcev," so še pojasnili v Tušu. 

Na napake in pomanjkljivosti primerjalnika cen so že včeraj popoldne opozorili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in jih pozvali, da podatke popravijo. 

Eurospin: Rezultati niso presenetljivi, vendar bi popis cen lahko bil strokovnejši

 "Rezultati prvega popisa cen košarice osnovnih živil, ki je bil objavljen včeraj na spletni strani Naša super hrana.si, niso presenetljivi, saj je to potrdilo že več neodvisnih raziskav," trdijo v Eurospinu.

"Da nas kupci dojemajo kot najcenejšega trgovca, je razvidno tudi iz zadnje Nielsenove raziskave, ki je bila opravljena letos aprila, zato rezultati vsekakor niso presenečenje. Naše vodilo in filozofija podjetja Eurospin sta zadovoljevati potrebe strank in jim vse dni v letu ponujati ciljno usmerjeni izbor kakovostnih izdelkov po nizkih cenah, torej pametni nakup. Naši kupci se zavedajo, da je nakup v Eurospinu ugoden in da z obiskom naših trgovin vedno prihranijo, čeprav nikoli nismo uporabljali različnih programov zvestobe, saj trajno nizke cene zagotavlja racionalnost celotnega poslovanja družbe, vključno z lastnimi blagovnimi znamkami," so pojasnili.

Menijo, da bi popis cen, ki ga je opravilo ljubljansko podjetje April 8, sicer lahko bil strokovnejši. "Nujna bi morala biti primerjava primerljivih izdelkov. Da bi se izognili morebitnim napakam in nepravilnostim pri popisu cen, pa bi pred objavo morali trgovcem poslati popis, da ga preverijo, saj bi le tako res zagotovili popis pravih izdelkov," so zapisali.

"Ne glede na to, da je konkurenca v zadnjem času uporabljala take in drugačne prijeme nižanja cen artiklov, prisotnih v popisu, Eurospin ohranja svojo korektnost do kupcev, saj je več kot očitno, da Eurospin dolgoročno ostaja najcenejši trgovec," so prepričani v Eurospinu. Poleg tega so dodali, da bi primerjave popisa košarice osnovnih živil pri sosedih težko komentirali, saj je primerjava precej težavna že zaradi zakonodaje, ki predpisuje davčne stopnje, ki se razlikujejo od njihovih.

Vlada: V Sloveniji je imel najcenejšo košarico osnovnih živil Eurospin, najdražjo pa Tuš

Razkorak med Eurospinom in Tušem je znašal 10,85 evra. A košarica v Eurospinu je bila cenejša le od ene trgovine v Avstriji in ene v Italiji. Če bi vsak izdelek v posamezni državi kupili v trgovini, kjer je najcenejši, pa bi bila košarica vseeno najcenejša v Sloveniji.

Tako kažejo rezultati prvega popisa cen živil, ki so ga popisovalci v Sloveniji izvedli 13. septembra, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji pa 15. septembra, je poročala STA. V košarici so zajeti: kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

Za takšno košarico je bilo treba po vladni metodologiji 13. septembra v Eurospinu odšteti 47,38 evra, v Lidlu 48,25 evra, v Sparu 48,53 evra, v Hoferju 48,88 evra, v Mercatorju 49,67 evra in v Tušu 58,23 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo je 10,85 evra. Gre za šest največjih trgovcev v Sloveniji, ki so jih izbrali za popis. Tega so izvedli v trgovinah trgovcev v Ljubljani, da se lahko primerjajo cene na isti osnovi, na kar vpliva tudi geografska primerljivost.

Ursula von der Leyen
Novice EU opušča ukrepe omejevanja cene ruskega plina #video
Trgovina, koronavirus
Novice Hrvaška: zaradi znižanja cen s trgovskih polic umikajo nekatera živila
gorivo bencinska črpalka
Novice Opolnoči znižali cene dizla in bencina
Parkirišče tovarna
Avtomoto Analiza cen: tako obsežne so podražitve avtomobilov

 

Ne spreglejte