Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2019,
15.45

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Rižanski vodovod Hrastovlje kerozin Vinakoper oglas onesnaženje

Sreda, 24. 7. 2019, 15.45

4 leta, 9 mesecev

Rižanski vodovod zmanjšal pogostost vzorčenja, voda čista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Hrastovlje kerozin železnice vlak | Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter. | Foto STA

Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter.

Foto: STA

Rižanski vodovod je danes zmanjšal pogostost vzorčenja vode. Potem ko je ustreznost vodnega vira Rižane doslej analiziral na šest ur, ga bo po novem na osem ur, so povedali v podjetju. Voda je še vedno čista in varna za pitje. Meritve onesnaženja v vrtini pri Hrastovljah bo do nadaljnjega izvajala tudi Agencija RS za okolje (Arso).

Na Rižanskem vodovodu so se za zmanjšanje frekventnosti vzorčenja vode odločili, ker "do večjega deževja ni pričakovati sprememb pri gibanju oblaka onesnaževala v podtalju". "V vsakem primeru je pogostost vzorčenja tudi prilagojena reakcijskemu času za ukrepanje, to je od točke zajema vode do vodarne z namenom, da se prepreči morebitni onesnaženi vodi dovod do vodarne," so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da je voda še vedno čista in varna za pitje na celotnem vodovodnem sistemu vodovoda.

Hrastovlje kerozin železnice vlak
Novice Onesnaženje v vrtini pri Hrastovljah upada, v sredo sestanek operativne skupine

Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter.  | Foto: STA , Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter. Foto: STA , Arso še naprej spremlja mineralna olja v vrtini pri Hrastovljah

Arso medtem še naprej spremlja, kaj se dogaja s koncentracijami mineralnih olj v vrtini pri Hrastovljah. V torek je zabeležil nadaljnji upad onesnaženja. Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter.

Kot so danes navedli v Arsu, se vsebnosti mineralnih olj v vzorcih v tej vrtini bistveno ne spreminjajo več, na ostalih merilnih mestih pa odvzeti vzorci ne kažejo onesnaženja.

V novi vrtini na globini 150 metrov ni podzemne vode

Danes se je na sešla operativna skupina za izvedbo ukrepov za varovanje vodnega zajetja Rižanskega vodovoda, ki je ugotovila, da v novi vrtini V3, ki so jo izvrtali do globine 150 metrov, kar naj bi bilo pod nivojem izvira Rižane, ni podzemne vode. Ta pa bo po navedbah hidrogeologov primerna za izvajanje meritev ali črpanje morebitno onesnažene podzemne vode v primeru večjih količin padavin.

Skupina se je seznanila tudi z izvajanjem monitoringa na zalednih objektih izvira Rižane. Rižanski vodovod bo izpostavil tiste, ki so pomembni z vidika medsebojne povezanosti in hidravličnega napovedovanja gibanja mineralnih olj. Ob tem bodo preverili, ali se vrtina P37, ki jo vodovod uporablja za meritve nivoja podzemne vode in je neposredno povezana z enim od črpališč, lahko uporablja tudi za izvajanje monitoringa, so še pojasnili v Arsu.

V četrtek je Arso sporočil, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka nedaleč od Hrastovelj konec junija. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Nesreča vlaka
Novice V vrtini pri Hrastovljah še naprej onesnaženje

Župani v ponedeljek o najboljši rešitvi za dodaten vodni vir

V štirih istrskih občinah so prejšnji teden začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Namen ukrepov je ohranitev zmerne porabe vode, s čimer bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira Rižane izognili morebitnim redukcijam.

Za ponedeljek je napovedan nov sestanek županov istrskih občin ter ministrstva za okolje in prostor, na katerem bo govora o alternativnem vodnem viru. Delovna skupina, ki bo po pojasnilih ministra za okolje in prostor Simona Zajca poiskala najboljšo rešitev za dodaten vodni vir za Kras in slovensko Istro, je začela delovati 11. julija.

Nesreča vlaka
Novice Hrastovlje: mineralno olje v vrtini ni razliti kerozin
"Prepričani smo, da je sporočilo kampanje jasno, in tisti, ki premorejo kanček smisla za humor ter sporočilo želijo razumeti, so ga sprejeli z nasmehom," menijo v družbi Vinakoper. | Foto: Nastja Stopar "Prepričani smo, da je sporočilo kampanje jasno, in tisti, ki premorejo kanček smisla za humor ter sporočilo želijo razumeti, so ga sprejeli z nasmehom," menijo v družbi Vinakoper. Foto: Nastja Stopar Vinakoper: Nismo se želeli norčevati iz problematike z vodo

Na Obali je medtem te dni precej razburjenja zaradi plakatov družbe Vinakoper: "Ni vode? Brez skrbi, tu smo mi!" V povezavi s tem prihajajo opozorila, da je zaradi ekološke katastrofe pri Hrastovljah ogrožena pitna voda celotne slovenske Istre in da zato ni čas za neokusna sporočila.

"V družbi Vinakoper se zelo dobro zavedamo pomena neoporečne vode. Nenazadnje je tudi naša dejavnost močno odvisna od padavin in drugih vremenskih razmer, prav tako se zelo dobro zavedamo, da smo vsi prebivalci slovenske Istre zelo odvisni od vode. S kampanjo se nikakor nismo želeli norčevati iz problematike z vodo, smo pa trenutek obdobja suše in večje porabe vode zaradi turistične sezone želeli izpostaviti na nekoliko manj običajen in drugačen način. Glede na odzive ljudi nam je z marketinškega vidika to tudi uspelo, zato kampanjo ocenjujemo kot pozitivno in ne vidimo razloga, da bi plakate umikali," so se na kritike odzvali v podjetju.

Oglas vino, voda
Novice Sporni oglasi na Obali: Če nimate vode, je tukaj vino #video


"Prepričani smo, da je sporočilo kampanje jasno, in tisti, ki premorejo kanček smisla za humor ter sporočilo želijo razumeti, so ga sprejeli z nasmehom. Ne glede na nesrečo s kerozinom, katere razsežnosti se vsekakor zavedamo in je nikakor ne podcenjujemo, je poletje čas dopustov in sproščenosti, tudi v tej luči se je porodila sama ideja za kampanjo," so sklenili.
Nesreča vlaka
Novice Na območju Hrastovelj v vrtini našli kerozin
Nesreča vlaka
Novice Onesnaženo zemljino v Hrastovljah bodo začeli odstranjevati ponoči #video
SŽ, Slovenske železnice, vlak
Novice Pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz dveh vagonov izteka kerozin
Ne spreglejte