SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V vrtini pri Hrastovljah še naprej onesnaženje

0,52

termometer

Nesreča vlaka |  | Foto: Aleš Bržan
Foto: Aleš Bržan

Agencija RS za okolje (Arso) v vrtini pri Hrastovljah še naprej zaznava koncentracije mineralnih olj. Enako kot v minulem tednu se onesnaženje kaže v eni vrtini, medtem ko na ostalih merilnih mestih podatki ne kažejo nanj, je na spletni strani zapisala agencija.

Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v soboto znašale v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem zajemu pa tri miligrame na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu znova 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter.

V četrtek je Arso sporočil, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka nedaleč od Hrastovelj konec junija. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Nesreča vlaka Novice Hrastovlje: mineralno olje v vrtini ni razliti kerozin

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka pred tremi tedni izlilo okoli 9000 litrov kerozina, sicer kontrolirajo stanje v šestih vrtinah. Mineralno olje so zaznali na opazovalni vrtini, ki se nahaja pod nasipom železniške proge in je od vodnega vira odmaknjena okoli tri kilometre.

Vzorci odvzeti na ostalih merilnih mestih ne kažejo onesnaženja.

V štirih istrskih občinah so prejšnji teden začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Namen ukrepov je ohranitev zmerne porabe vode, s čimer bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira Rižane izognili morebitnim redukcijam.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin