SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Hrastovljah znova zaznali onesnaženje z mineralnimi olji

0,53

termometer

Hrastovlje kerozin železnice vlak
Foto: STA

Agencija RS za okolje (Arso) je v današnji analizi vode iz vrtine P19 pri Hrastovljah znova zaznala onesnaženje z mineralnimi olji, potem ko je v ponedeljek pri analizi vsebnost mineralnih olj padla pod mejo določljivosti. Da bi lahko določili natančno sestavo olj, so odvzete vzorce posredovali na dodatno analizo.

Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so danes v prvem zajemu znašale manj kot pet mikrograma na liter, v drugem zajemu pa 3,1 miligrama na liter. Na vseh drugih merilnih mestih je bila vsebnost mineralnih olj pod mejo določljivosti, so sporočili iz Arsa.

Ob tem so dodali, da Rižanski vodovod Koper redno spremlja vrednost mineralnih olj pred črpališčem. V primeru preseženih vrednosti ima vodovod dovolj časa, da zapre dotok onesnažene vode v vodovodno omrežje in prepreči onesnaženje vodovodnega sistema.

Hrastovlje kerozin železnice vlak Novice Skrivnost železniških nesreč: že trije zlomi kretnic v treh letih

Po nesreči se je izlilo okoli 9000 litrov kerozina

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka konec junija izlilo okoli 9000 litrov kerozina, sicer kontrolirajo stanje v šestih vrtinah. Doslej so ugotovili, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Zaradi bojazni pred pomanjkanjem vode v primeru onesnaženja so štiri obalne občine uvedle nekatere ukrepe za zmanjšanje porabe vode v slovenski Istri, nekaj pa jih bodo v sredo omilile; znova se bo mogoče odžejati na pitnikih, prav tako bodo na javnih kopališčih, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe, in sicer med 11. in 13. uro ter med 18. in 20. uro.

Preberite še:

Nesreča vlaka Novice Arso: onesnaženje vode ni bilo zaznano, po nesreči vlaka izteklo devet tisoč litrov kerozina Nesreča vlaka Novice Na območju Hrastovelj v vrtini našli kerozin Nesreča vlaka Novice Onesnaženje s kerozinom le na eni vrtini: test naj bi opravili s kontaminiranim orodjem Nesreča vlaka Novice Hrastovlje: mineralno olje v vrtini ni razliti kerozin Hrastovlje kerozin železnice vlak Novice Onesnaženje v vrtini pri Hrastovljah upada, v sredo sestanek operativne skupine Nesreča vlaka Novice V vrtini pri Hrastovljah še naprej onesnaženje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin