Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2019,
16.42

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

3

Natisni članek

Luka Koper kerozin

Četrtek, 1. 8. 2019, 16.42

4 leta, 8 mesecev

Krek po izlitju kerozina: Nič več ne bo tako, kot je bilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

3

Po iztirjenju vlaka na železniški progi pri Hrastovljah in izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane so vpleteni predstavili stanje in izvedene aktivnosti. Milan Krek, predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper, je poudaril, da "verjetno nič več ne bo tako, kot je bilo."

Na popoldanski tiskovni konferenci v Dolu pri Hrastovljah so dober mesec po nesreči sodelovali predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Slovenskih železnic (SŽ), Direkcije za vode, Geološkega zavoda Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Rižanskega vodovoda Koper in Mestne občine Koper.

Kozlovičeva: Naredili bomo vse, da onesnaženja ne bi bilo

Liljana Kozlovič, vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa, je uvodoma dejala, da okoljska nesreča še ni prerasla v okoljsko škodo. "Za to se lahko zahvalimo vsem ukrepom, ki smo jih pristojni sprejeli," je dejala Kozlovičeva.

Hrastovlje kerozin železnice vlak
Novice V strahu pred onesnaženjem s kerozinom Arso železnicam nalaga nove ukrepe

Pripravljene imajo tudi scenarije, če bi se pojavilo širjenje oblaka, v katerem je devet tisoč litrov izlitega kerozina. Kozlovičeva je zatrdila, da je "pitna voda na območju čista, naredili bomo vse, da onesnaženja ne bi bilo". 

Krek: Verjetno nič več ne bo tako, kot je bilo

Milan Krek, predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper, pa je poudaril, da "verjetno nič več ne bo tako, kot je bilo. Razlitje kerozina je resna zadeva". Zatrdil je, da zdravje okoliških prebivalcev zaradi izhlapevanja kerozina po nesreči ni bilo ogroženo.

Nesreča vlaka
Novice Na območju Hrastovelj v vrtini našli kerozin

Hrastovlje kerozin železnice vlak | Foto: STA , Foto: STA , Po njegovih besedah ima kerozin v tem trenutku le še vpliv na delovanje vodnega sistema. "Voda je pitna. Na Rižanskem vodovodu se zelo trudijo, da imajo vse pod nadzorom," je poudaril Krek.

Lastnike vodnjakov na območju je še posvaril, naj vode v primeru vonja po kerozinu nikakor ne uporabljajo. "Voda, onesnažena s kerozinom, ni uporabna za nič," je še opozoril Krek.

Nesreča vlaka
Novice V vrtini pri Hrastovljah še naprej onesnaženje
Ne spreglejte