Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2019,
12.34

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

kerozin Hrastovlje vlak Slovenske železnice Agencija ARSO

Sreda, 31. 7. 2019, 12.34

4 leta, 8 mesecev

V strahu pred onesnaženjem s kerozinom Arso železnicam nalaga nove ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Hrastovlje kerozin železnice vlak | Foto STA

Foto: STA

Čeprav za zdaj Agencija RS za okolje (Arso) ni zaznala onesnaženja, ki bi izviralo iz julijske nesreče vlaka pri Hrastovljah in posledičnega izlitja devet tisoč litrov kerozina, je z dopolnilno odločbo Slovenskim železnicam naložila nove ukrepe. Najprej morajo pripraviti načrt monitoringa.

Slovenske železnice (SŽ) že od nesreče v sodelovanju z deležniki v delovni skupini izvajajo ukrepe, ki so potrebni za preprečitev onesnaženja Rižanskega vodovoda oziroma vodnega vira, je poudaril pomočnik direktorja podjetja SŽ-Infrastruktura Zvone Ribič. Kot je spomnil, so med drugim odstranili onesnaženo zemljino iz predora pri Hrastovljah, vanj namestili zaščitno folijo, izvajali pa so tudi redni monitoring na vseh vrtinah, ki ležijo med predorom in izvirom Rižane.

Pri monitoringu je z železnicami strokovno sodelovala Agencija RS za okolje (Arso), ki pa je danes izdala odločbo, s katero je začrtala natančnejšo časovnico monitoringa in aktivnosti, ki jih pričakuje od železnic. Ribič je pojasnil, da se z odločbo, ki so jo na SŽ prejeli danes, zanje spreminja predvsem to, da bodo zdaj sami pripravili načrt monitoringa. Tega bodo v potrditev poslali Arsu, nato pa ga bodo izvajale same. O rezultatih bodo morali tudi redno obveščati vse pristojne institucije.

Kerozina v vrtini niso našli

Ribičič je še poudaril, da do danes v vrtinah niso ugotovili prisotnosti kerozina, so pa v eni vrtini našli prisotnost drugih mineralnih olj, sumijo na kurilno olje. "V tem obdobju so izvrtali tudi novo vrtino 350 metrov od predora v globini okoli 150 metrov, kjer tudi ni bila ugotovljena prisotnost kerozina," je dodal.

Vse aktivnosti pri sanaciji sicer po Ribičevih besedah izvajajo usklajeno z delovno skupino, v kateri sodeluje več organizacij.

Odstranili 160 kubičnih metrov zemljine

Kot smo poročali, so železnice po nesreči na podlagi odločbe Arso odstranile 160 kubičnih metrov zemljine, v kateri se je zadrževal kerozin. Podtalnice in izvira Rižane kerozin za zdaj ni dosegel.

Vse od nesreče Arso in Rižanski vodovod opravljata monitoringe vode, ti pa do zdaj niso pokazali prisotnosti kerozina v vodnem zajetju. 

Hrastovlje kerozin železnice vlak
Novice Pri Hrastovljah znova zaznali onesnaženje z mineralnimi olji
SŽ, Slovenske železnice, vlak
Novice Pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz dveh vagonov izteka kerozin

Namesto kerozina našli "kurilca"

Je pa Arso v ponedeljek in včeraj v analizi vode iz vrtine P19 pri Hrastovljah zaznal onesnaženje z mineralnimi olji. Da bi lahko določili natančno sestavo olj, so odvzete vzorce posredovali na dodatno analizo.

Kaj oziroma kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Na agenciji so včeraj za STA povedali, da Rižanski vodovod Koper redno spremlja vrednost mineralnih olj pred črpališčem. V primeru preseženih vrednosti ima vodovod dovolj časa, da zapre dotok onesnažene vode v vodovodno omrežje in prepreči onesnaženje vodovodnega sistema.

Rižanski vodovod načrtuje bazen

Poleg ukrepov železnic namerava Rižanski vodovod ob vodnem črpališču zgraditi bazen, v katerem bi lahko lovili morebitno onesnaženo vodo, ki jo bodo nato dodatno prečistili.

Ne spreglejte