Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
7.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

4

Natisni članek

nesreča nesreča ARSO Koper pitna voda

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 7.20

4 leta, 9 mesecev

Arso: onesnaženje vode ni bilo zaznano, po nesreči vlaka izteklo devet tisoč litrov kerozina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

4

Nesreča vlaka | Pristojni konec tedna na nobeni lokaciji monitoringa niso zaznali onesnaženja vode Rižane. | Foto Aleš Bržan

Pristojni konec tedna na nobeni lokaciji monitoringa niso zaznali onesnaženja vode Rižane.

Foto: Aleš Bržan

Na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah je minuli konec tedna padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter. Vodostaj Rižane in vode v vodnjakih se je zvišal, vendar pa pristojni na nobeni lokaciji monitoringa vode niso zaznali onesnaženja. Po današnji oceni agencije za okolje (Arso) je po nesreči vlaka v okolje izteklo devet tisoč litrov kerozina.

"Zaznan je bil nekoliko povišan vodostaj Rižane in vode v vodnjakih, ni pa bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji monitoringa vode (vodnjaki, podtalnica in izvir Rižane). Rižanski vodovod je pripravljen, da ob zaznanju onesnaženja takoj zapre dotok vode v vodovodni sistem in prebivalcem dobavlja vodo iz drugih virov," so sporočili z Arsa.

Nesreča vlaka
Novice Bo napovedan dež v vodni vir slovenske Obale prinesel kerozin? #video

Onesnaženja za zdaj niso zaznali

Na kraju nesreče ob dežju ni bilo zaznanega dodatnega pronicanja vode v tla, ob pregledu jame Podračje pa sledi kerozina niso bile najdene, so dodali. Georadarske meritve na kraju nesreče kažejo območja, kjer se nahaja tekočina, bodisi voda bodisi kerozin, v razpršenem stanju, lahko pa odboj odraža tudi bolj homogen del apnenca.

Po današnji oceni agencije za okolje (Arso) je po nesreči vlaka v okolje izteklo devet tisoč litrov kerozina. | Foto: STA , Po današnji oceni agencije za okolje (Arso) je po nesreči vlaka v okolje izteklo devet tisoč litrov kerozina. Foto: STA ,

"Vsa ta območja se nahajajo nad večjimi sistemi razpok, zato je najverjetnejša razlaga, da gre za dele prepojene s tekočino, ki se nadaljujejo tudi v globlje ležeče sisteme razpok, česar pa z meritvami ni mogoče zaznati," poudarjajo na Arsu. Po zbranih podatkih o količini izlitega kerozina, vsebnosti mineralnih olj v odvzetih vzorcih onesnaženega materiala iz predora ter ob upoštevajo izgub ob rokovanju s kerozinom ocenjujejo, da se je v okolje izlilo devet tisoč litrov kerozina.

Nesreča vlaka
Novice Bržan po nesreči vlaka: Rešitev za vodooskrbo Obale je nov vodni vir

Odstranitev ujetega kerozina na kemičen ali biološki način ni priporočljiva

Geološki zavod Slovenije je pregledal vse obstoječe vrtine na območju med nesrečo in Rižanskim vodovodom ter pripravil načrt za dodatno spremljanje gladine podzemne vode in morebitnega onesnaženja. Kot pravijo na Arsu, odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva. "Do sedaj takega ukrepa v kraškem svetu ni izvedel še nihče. Tak ukrep bi lahko še dodatno ogrozil vire pitne vode," so sporočili z Arsa.

Dodali so, da bo Geološki zavod pripravil načrt za novo vrtnino na lokaciji, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Poleg zaznave morebitnega onesnaženja bo omogočala izčrpavanje onesnažene snovi. Rižanski vodovod namerava ob črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil, so še sporočili z agencije za okolje.

Ne spreglejte