Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2022,
17.42

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

9

Natisni članek

referendum družinski zakonik Državni zbor

Petek, 28. 10. 2022, 17.42

1 leto, 5 mesecev

Referendum o spremembah družinskega zakonika po odločitvi DZ nedopusten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

9

državni zbor parlament | V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS in NSi pričakovano napovedali nasprotovanje predlaganemu sklepu, v koaliciji pa so opozorili, da razpis referenduma o spremembah družinskega zakonika po ustavi ni dopusten. | Foto Ana Kovač

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS in NSi pričakovano napovedali nasprotovanje predlaganemu sklepu, v koaliciji pa so opozorili, da razpis referenduma o spremembah družinskega zakonika po ustavi ni dopusten.

Foto: Ana Kovač

DZ je danes izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, po katerih je istospolnim partnerjem omogočena posvojitev otrok, nedopusten. Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti pa 27.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac je ob obravnavi predlaganega sklepa napovedal, da se danes končuje saga o spremembah družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa se omogoča posvojitev otroka. Po njegovih besedah spremembe s preprosto formulacijo odpravljajo stanje, ki ga je ustavno sodišče v dveh odločbah spoznalo kot neustavno.

Dozdajšnja zakonodaja je bila zastavljena nepravično, saj je prebivalke in prebivalce obravnavala različno na podlagi spolne usmerjenosti kot osebne okoliščine, je poudaril. Kot je dodal, spremembe po dolgoletnih prizadevanjih za enakopravnost istospolnih parov končno širijo pravice, ki so jih do zdaj imeli le raznospolni pari.

državni zbor
Novice DZ tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika

V SDS in NSi pričakovano napovedali nasprotovanje predlaganemu sklepu

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS in NSi pričakovano napovedali nasprotovanje predlaganemu sklepu, v koaliciji pa so opozorili, da razpis referenduma o spremembah družinskega zakonika po ustavi ni dopusten. Ustavno sodišče je poleg ugotovljene diskriminacije in neskladja z ustavo določilo tudi, da do popravkov zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in da za raznospolne in istospolne pare veljajo enaka pravila za posvojitev, so spomnili v SD.

V Levici so bili v svoji kratki predstavitvi stališča jasni: referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Po pojasnilu poslanske skupine Svoboda je treba ustavni odločbi, sprejeti junija in objavljeni julija, zdaj vnesti le še v zakon, medtem ko se v praksi že izvajata. Pri tem so menili, da je žalostno, da je predlagani sklep sploh potreben.

Vlaganje zahteve za razpis treh zakonodajnih referendumov
Novice Referendumski trojček bo 27. novembra

SDS menila, da so spremembe zakonika vsebinsko širše od ustavnih odločb

V SDS so po drugi strani menili, da so spremembe zakonika vsebinsko širše od ustavnih odločb. V skladu z deklaracijo in konvencijo o otrokovih pravicah mora biti po njihovih navedbah pri sprejemanju odločitev na prvem mestu korist otroka, na kar se je pri obravnavanem vprašanju pozabilo, so dodali.

Spremembe zakonika spreminjajo tudi določbe, ki niso bile ugotovljene za protiustavne, pa menijo v NSi. Če DZ z zakonom spremeni določbe, ki niso bile ugotovljene za protiustavne, je referendum o takem zakonu dopusten, so prepričani.

Robert Golob
Novice Golob napovedal, kdaj bi lahko šli na referendum o drugem bloku krške nuklearke
Vlaganje zahteve za razpis treh zakonodajnih referendumov
Novice Politični analitik Merše: "Velika količina volitev ne gre na roko volilni udeležbi" #video
Alojz Kovšca
Novice Državni svet izglasoval veto na družinski zakonik
Ne spreglejte