Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2022,
6.55

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

17

Natisni članek

koalicija SDS referendum

Torek, 18. 10. 2022, 6.55

1 leto, 6 mesecev

Referendumski trojček bo 27. novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

17

Vlaganje zahteve za razpis treh zakonodajnih referendumov | V SDS so sicer predlagali, da bi vse tri referendume izvedli 4. decembra, skupaj z drugim krogom lokalnih volitev, torej 4. decembra. | Foto STA

V SDS so sicer predlagali, da bi vse tri referendume izvedli 4. decembra, skupaj z drugim krogom lokalnih volitev, torej 4. decembra.

Foto: STA

Referendumski trojček bo 27. novembra, so brez glasu proti odločili poslanci DZ. Volivci bodo torej na isti dan odločali o spremembah zakona o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zahtevo za vse tri referendume je dala SDS.

Odlok za razpis referenduma o zakonu o vladi je DZ sprejel s 73 glasovi za in nobenim proti, odloka za razpis referendumov o zakonu o RTVS in zakonu o dolgotrajni oskrbi pa s 74 glasovi za in nobenim proti. V vseh treh primerih je bil vzdržan poslanec SDS Jože Tanko.

DZ je zavrnil tudi dopolnila SDS, s katerimi so predlagali, da bi vse tri zahteve za referendum izvedli sočasno z drugim krogom lokalnih volitev, 4. decembra. To so utemeljevali z racionalnostjo in ekonomičnostjo. Volivci bi tako na volišča odšli le enkrat, namesto dvakrat, s čimer bi prihranili čas in stroške, prihranili pa bi tudi na ogrevanju prostorov, so svojo zahtevo pojasnjevali v SDS.

Med razpravami so v SDS zatrjevali, da se v večini občin pričakuje drugi krog lokalnih volitev. Tega so leta 2018 izvedli v 56 od 212 občin, kar je dobra četrtina.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je pojasnil, da občinske volilne komisije, ki izvajajo lokalne volitve, niso enake okrajnim volilnim komisijam, ki izvajajo referendume, in da gre torej za popolnoma druge organe. V praksi bi tako morali imeti ponekod na istem volišču dve volilni komisiji.

Prav tako pa volišča niso povsod na istih lokacijah, tako bi nekateri volivci morali glas za lokalne volitve in glas za referendum oddati na dveh različnih lokacijah, kar bi po mnenju koalicije zmedlo ljudi. Argument, da ljudje ne morejo odločati o treh referendumih in voliti županov, so po besedah opozicijske SDS podcenjujoči do ljudi.

V koaliciji so opozorili še, da se lokalne volitve izvajajo na stroške lokalnih skupnosti, referendumi pa se financirajo iz državnega proračuna. Tako bi bila izvedba referenduma z namenom zmanjševanja stroškov možna le skupaj z drugim krogom predsedniških volitev, ki se prav tako financirajo iz državne blagajne. SDS so očitali, da to ni mogoče, ker so zavlačevali z vložitvijo zbranih podpisov za referendum.

V SDS so to zanikali, ker so morali podpise pred oddajo še enkrat prešteti. Menijo, da želi koalicija poseben referendumski dan zato, da bo udeležba na glasovanju čim manjša, kar pa v koaliciji zanikajo. Koalicija je poudarila še, da stroškov z referendumi sploh ne bi bilo, če SDS ne bi dala zahteve zanje.

Novice Poslanka GS: Poslanci smo dolžni teptati voljo ljudstva takrat, ko je ta protiustavna #video

Odločali tudi o spremembah družinskega zakonika

DZ je po odložilnem vetu DS danes tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika. Za je glasovalo 51 poslancev, proti pa 24. Po spremembah je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otroka. Za vnovično potrditev sprememb je bila potrebna večina glasov vseh poslancev.

državni zbor
Novice DZ tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika
Vlaganje zahteve za razpis treh zakonodajnih referendumov
Novice Referendumski trojček bo 27. novembra
Robert Golob
Novice Je Robert Golob v težavah?
Novice Videtič v oddaji Ura moči: Brglez je blefer #video
Nika Kovač
Novice Inštitut 8. marec v DZ prišel s predlogom SDS
Ne spreglejte