SiolNET. Novice Slovenija
6,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet izglasoval veto na družinski zakonik

6,93

termometer

Alojz Kovšca | Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca | Foto: STA
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca Foto: STA

Državni svet je s 17 glasovi za in 11 proti izglasoval odložilni veto na nedavne spremembe družinskega zakonika. Poslanci DZ bodo tako morali o zakonu glasovati ponovno. Predstavniki koalicije Za otroke gre! pa so v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakonika. Minister za delo Luka Mesec je glede vloženega veta in referendumske pobude poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišče samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven.

Državni svet je razpravljal o predlogu za odložilni veto na spremembe družinskega zakonika. Predlagala ga je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Menijo, da so spremembe, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšle voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih.

LGBT Novice DZ uzakonil pravico istospolnih do posvojitve otrok

Državljani so svoje mnenje o možnosti, da istospolni pari posvojijo otroka, izrazili na dveh zakonodajnih referendumih, leta 2012 in 2015, so zapisali v predlogu. Spremembe neutemeljeno širijo krog možnih posvojiteljev otrok, pri čemer še vedno ni dopuščeno, da otroka posvojita sorodnika v ravni vrsti, torej stara starša, so kritični.

Edini razlog za spremembe zakonika vidijo v tem, da se izenači raznospolne in istospolne partnerje v vseh pravnih posledicah iz zakonika, tudi glede posvojitev in možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Mesec: Referendum o spremembah družinskega zakonika protiustaven

Minister za delo Luka Mesec je glede vložene pobude za zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika in vloženem vetu državnega sveta poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišče samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven.

Sprejeto zakonsko ureditev vidijo tudi kot kršitev ustave, po kateri država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Posledice sprememb neprimerno posegajo v tradicionalno razumevanje zakonske zveze in družine, saj slednjo popolnoma redefinira, so poudarili predlagatelji veta.

Koalicija Za otroke gre vložila pobudo za razpis referenduma

Predstavniki koalicije Za otroke gre! pa so popoldne v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o nedavno sprejetih spremembah družinskega zakonika. Kot zatrjujejo, so zbrali 30.600 podpisov. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma na omenjeni zakon, pa napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče.

Po besedah predstavnika koalicije Za otroke gre! Aleša Primca je pobudnikom referenduma omenjeno število podpisov uspelo zbrati v sedmih dneh, s čimer da je Slovenija "pokazala, da spoštuje mamo in očeta, materinstvo in očetovstvo in da želi, da tudi država spoštuje materinstvo in očetovstvo". Predstavnica Metka Zevnik pa je v izjavi za medije ocenila, da so zbrani podpisi jasen dokaz, da je "družina v srcu slovenskega naroda".

Shod za zaščito otrok in družin, ki ga pripravlja Koalicija Za otroke gre! Aleš Primc | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Če je referendumska pobuda vložena v skladu z zakonom, ima sicer predsednica DZ sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Pričakovati je sicer, da bo še pred tem DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma. To lahko stori v 14 dneh od vložitve podpisov pod referendumsko pobudo. Ustava namreč v 90. členu določa, da zakonodajnega referenduma med drugim ni možno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Spremembe družinskega zakonika, ki jih je DZ prejšnji teden potrdil z 48 glasovi za in 29 proti, namreč sledi odločitvi ustavnega sodišča iz julija letos, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Ustavno sodišče je ob tem DZ naložilo, da neustavnost odpravi v šestih mesecih.

Primc pa je medtem prepričan, da sprejete spremembe družinskega zakonika ne uresničujejo odločbe ustavnega sodišča, ampak jo presegajo. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, pa se bodo pritožili na ustavno sodišče. Kot je spomnil, so to v preteklosti storili že dvakrat in pri tem bili uspešni, zato so "optimistični tudi v naprej".

O tem, da je ustavno sodišče v preteklosti dopustilo referendum o družinskem zakoniku, ker ni obstajala odločba, kot je ta iz julija letos, pa je Primc v današnji izjavi za medije dejal le, da je ustavno sodišče v vseh primerih odločalo o enaki zadevi, zato bi po njegovem prepričanju moralo enako odločiti tudi letos in dopustiti referendum o družinskem zakoniku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin