Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2018,
18.31

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

5

Natisni članek

Iztok Purič Marko Bandelli

Sreda, 19. 12. 2018, 18.31

5 let, 3 mesece

Purič prestal glasovanje in nasledil Bandellija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

5

DZ je s 45 glasovi za in 30 proti imenoval Iztoka Puriča za novega ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Na tem položaju bo zamenjal Marka Bandellija, ki je po dveh mesecih mandata sredi novembra odstopil zaradi očitkov o neprimerni komunikaciji in slabem delu.

Purič je upokojeni 64-letnik, doktor znanosti s področja organizacijskih ved.

"Pred njim je zahtevna naloga - to je izrazit napredek pri črpanju evropskih sredstev," je Šarec orisal njegove prioritete ter dodal, da se mora Slovenija enkrat za vselej "zbuditi iz sanj, kako bo Evropa financirala različne projekte, medtem ko sami nismo vešči izkoristiti vsega denarja, ki nam je na voljo."

Nasledil Banedellija, ki se je poslovil po neprimerni komunikaciji

Marko Bandelli je bil le kratek čas minister, zdaj pa se vrača v poslanske klopi. | Foto: STA , Marko Bandelli je bil le kratek čas minister, zdaj pa se vrača v poslanske klopi. Foto: STA , Puriča je za novega kohezijskega ministra predlagala SAB, potem ko je moral zaradi očitkov o neprimerni komunikaciji in slabem delu odstopiti dosedanji minister Bandelli. "Izbiri SAB sem sledil tudi zaradi Puričevega zagotovila, da bo delal zavzeto, da bo delo na ministrstvu teklo," je dejal Šarec.

Da je Purič primeren kandidat za ministra, so se strinjali v vseh koalicijskih strankah. "SAB je izbrala najboljšega možnega kandidata, ki je bil ta izziv pripravljen sprejeti," je dejal Darij Krajčič (LMŠ). Spomnil je na predstavitev pred člani odborov DZ za zadeve EU in gospodarstvo, kjer je Purič povzel ključne ukrepe, ki po oceni poslancev LMŠ pomenijo pot v pravo smer k izboljšanju učinkovitosti tekoče kohezijske politike in dajejo dobro podlago tudi za novo finančno perspektivo.

Marko Bandelli
Novice Bandelli ne bo minister z najkrajšim stažem, rekorderja sta Maher in Markeževa

Levica se je glasovanja vzdržala

Suzana Lep Šimenko (SDS) je Puriču očitala, da ni strokovnjak s področja evropskih sredstev. "O tem na predstavitvi pred odboroma ni prepričal," je dejala in opozorila, da je bila njegova predstavitev skopa, odgovori pa izredno splošni. Res se zaveda težav z informacijskim sistemom službe vlade za razvoj, a to je naloga, ki bi morala biti po njenem mnenju že opravljena.

Maša Kociper (SAB) se je strinjala, da Purič ni strokovnjak za kohezijo in razvoj, prav tako ne za črpanje evropskih sredstev. "Je pa velik strokovnjak za menedžment kadrov in doktor znanosti s področja organizacijskih ved. In ravno to se nam zdi pomembno," je pojasnila izbiro SAB.

V poslanskih skupinah NSi in SNS svojega stališča glede kandidata niso predstavili, v Levici pa so se pri glasovanju vzdržali. Kot je dejala Nataša Sukič, je na zaslišanju pred pristojnima odboroma DZ pokazal nekaj razumevanja za razvojne probleme Slovenije, zaradi česar mu ne bodo nasprotovali, "vendar pa ni podal jasne vizije in predlogov za njihovo reševanje, zato ga tudi podpreti ne moremo".

Iztok Purič je star 64 let in je že bil v pokoju. | Foto: Bor Slana Iztok Purič je star 64 let in je že bil v pokoju. Foto: Bor Slana

Vodil gospodarski zavod Brdo in neuspešno kandidiral na lokalnih volitvah

Purič, 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada leta 2012 razrešila zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda. Sodišče sicer preiskave v tej zadevi ni uvedlo. Na nedavnih lokalnih volitvah je neuspešno kandidiral za župana občine Kranj.

Pristojnima odboroma DZ za gospodarstvo in zadeve EU se je predstavil na začetku meseca, ko je med prioritetami na položaju ministra izpostavil ureditev informacijskega sistema za črpanje evropskih sredstev. Pri tem kot strokovnjak za motiviranje zaposlenih stavi na ekipno delo.

Z imenovanjem Puriča za ministra se v poslanske klopi vrača Bandelli, hkrati pa je poslanska funkcija prenehala Andreju Šušmelju.

Alenka Bratušek, Marjan Šarec
Novice Erjavec zbodel Bratuškovo: Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel #video
Boštjan Vasle
Novice Boštjan Vasle bo postal peti guverner Banke Slovenije #video

 

 

Ne spreglejte