Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2018,
6.36

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

5

Natisni članek

Boštjan Vasle Iztok Purič

Sreda, 19. 12. 2018, 6.36

5 let, 4 mesece

Boštjan Vasle bo postal peti guverner Banke Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

5

Boštjan Vasle | Boštjan Vasle bo postal peti guverner Banke Slovenije. | Foto STA

Boštjan Vasle bo postal peti guverner Banke Slovenije.

Foto: STA

Državni zbor je z 51 glasovi za in 28 proti podprl predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da peti guverner slovenske centralne banke postane Boštjan Vasle.

Boštjan Vasle je v preteklosti vodil Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Pred njim so Banko Slovenije vodili Boštjan Jazbec, Marko Kranjec, Mitja Gaspari in France Arhar.

Banka Slovenije je bila brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti dovolj podpore poslancev.

Purič
Novice Purič prestal glasovanje in nasledil Bandellija #video

Glasovanje tajno. Kdo naj bi ga podprl?

državni zbor | Foto: Že pred glasovanjem je bilo jasno, da bo Vasle izvoljen le v primeru, če ga bo podprlo najmanj 46 poslancev z obeh političnih polov. Vasle namreč ni imel enotne podpore koalicije. Podporo so mu pred glasovanje napovedali v SMC, DeSUS in SAB, ki imajo skupaj 19 poslancev.

Še nekaj glasov si je lahko Vasle obetal v SD, a po naših informacijah zagotovo ne od vseh poslancev te stranke. Del teh si je namreč na položaju guvernerja želel videti Franja Štiblarja, profesorja s pravne fakultete univerze v Ljubljani, ki se na zadnji predsednikov razpis ni prijavil.

Vasletu so zaradi "neoliberalne" usmerjenosti nasprotovali v Levici, ki si je na položaju guvernerja želela videti ekonomista Jožeta Damijana.

Istega kandidata so podpirali tudi v LMŠ. Vasleta po napovedih vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Goluboviča niso podprli. O razlogih za to ni želel podrobneje govoriti. Po nekaterih informacijah pa so si v največji vladni stranki na položaju guvernerja želeli videti osebo z vizijo, kar da Vasle ni.

Banko Slovenije je na zadnje vodil Boštjan Jazbec. | Foto: Bojan Puhek Banko Slovenije je na zadnje vodil Boštjan Jazbec. Foto: Bojan Puhek

Vasle nima nahrbtnikov, a mu očitajo medlost

Vasleta imajo za človeka, ki na eni strani kot osebnost uživa visok ugled in ne nosi nahrbtnikov iz preteklosti, a je na drugi strani v stališčih precej neoprijemljiv. To naj bi dokazal z izrazito tehnokratskim vodenjem Umarja, precej medla pa naj bi bila tudi njegova javna predstavitev.

Čeprav je Vasle na njej govoril o "zavezi k odprtosti in sodelovanju", ni dal jasnega odgovora na nekatera ključna vprašanja, povezana z delom Banke Slovenije. Predvsem na področju regulacije, kjer je najbolj akutni primer lastništvo Gorenjske banke, ki počasi, a zanesljivo drsi v roke srbskega tajkuna Miodraga Kostića. Še zdaj ni natančno jasno, kako so na Banki Slovenije ocenjevali njegovo primernost za lastništvo banke v območju evra.

Pri sanaciji bank in izbrisih lastništva je Vasle napovedal podporo pripravi zakona, ki bo omogočil pravno varstvo. Precej manj odločen je bil pri vprašanju nadzora računskega sodišča, kjer načeloma podpira pregled postopkov, a se je po njegovem "treba podrobno seznaniti s stališči, ki so pripeljala do takšnih in drugačnih odločitev v preteklosti v Banki Slovenije".

V kakšno Banko Slovenije prihaja Vasle?

Vasle bo prevzel vodenje institucije, ki - milo rečeno - ni v najboljši kondiciji. Spori znotraj sveta Banke Slovenije, ki so se razmahnili v drugem delu mandata nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca, so precej načeli ugled institucije.

K enotnosti njenega delovanja verjetno ni pripomoglo dejstvo, da sta se v prvem krogu na razpis za guvernerja prijavila dva viceguvernerja (Primož Dolenc in Marko Bošnjak), ki naj bi si vzajemno podtikala medijske "mine".

Za nameček bo Vasle prišel v institucijo, kjer očitno ne bo mogel kadrovati svojih ljudi.

Kdo je nova vodja nadzora bančnega poslovanja

V času medvladja je namreč Banka Slovenije dobila novega vodjo nadzora bančnega poslovanja. To bo postala Tanja Štrukelj, vodja prestrukturiranja zahtevnejših primerov na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki.

Gre za položaj, ki ga je vrsto let zasedal Matej Krumberger, tarča kritik zaradi pomanjkljivega nadzora bank v letih pred njihovo sanacijo.

Štrukljeva je "veteranka" DUTB. Tja je prišla že ob ustanovitvi leta 2013, po odhodu skandinavske ekipe pa se je utrdila v vrhu institucije. Pred tem je 12 let vodila oddelek za gospodarske družbe v novogoriški enoti Nove KBM.

Z njenim imenovanjem je tako svet Banke Slovenije prehitel Vasleta in na enega ključnih položajev v regulatorju bančnega trga nastavil človeka, ki ga ni izbral morebitni bodoči guverner.

Kako je potekalo odločanje o novem guvernerju:

Video: Planet TV

Ne spreglejte