SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi odmerki cepiva v Slovenijo prihajajo čez osem dni

0,63

termometer

Cepivo
Foto: Reuters

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti bolezni covid-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9.745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

"Cepljenje bomo začeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja," so zvečer sporočili z ministrstva.

Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva, poroča STA.

COVID 19 Novice V četrtek 1.512 novih okužb, umrlo 41 ljudi #video

Za distribucijo bo skrbel NIJZ

Cepivo proti covid-19 Foto: Reuters Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oziroma do cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu, je treba cepivo od prevzema do cepljenja hraniti v hladilniku, vendar ga je treba porabiti najpozneje v štirih dneh od prejema. Cepivo je treba pripraviti oziroma raztopiti neposredno pred cepljenjem in mora biti porabljeno najpozneje v šestih urah.

koronavirus, koronavirus splošno Novice Novembra najvišje število umrlih mesečno v zadnjih 20 letih

Dva odmerka v razmiku 21 dni

Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom (sars-cov-2) pa je treba opraviti z dvema odmerkoma v razmiku 21 dni.

V domovih za starejše bodo cepljenja v sodelovanju z osebjem domov zagotovili zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh domovih. Zdravstveni domovi in bolnišnice pa bodo cepljenja za svoje zaposlene izvajali sami, poroča STA.

#OstaniZdrav Novice Prehod občine z aplikacijo: dovolj je, če jo ima en družinski član #video

Ker je količina cepiva, ki ga bo Slovenija prejela s prvo pošiljko, omejena, ministrstvo za zdravje za pripravo razdelilnika cepiva cepilnim centrom potrebuje natančne informacije o številu oseb, ki se bodo cepile. Zato je ministrstvo domove za starejše, zdravstvene domove in bolnišnice zaprosilo za posredovanje podatkov o zanimanju za cepljenje, podatke pa bodo zbirali centralno.

Pogoj za začetek cepljenja je odobritev EMA

Pogoj za začetek cepljenja pa je, da Evropska agencija za zdravila (EMA) odobri cepivo. Odločitev, ali bo agencija odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha za uporabo, bo po napovedih znana v ponedeljek.

Po odobritvi cepiva je predvideno, da se bo kampanja cepljenja začela po vseh državah članicah EU hkrati. Kot je v četrtek napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se bo cepljenje po vsej EU začelo 27., 28. in 29. decembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin