SiolNET. Novice Slovenija
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva izplačila energetskega dodatka prihodnji teden

0,54

termometer

ogrevanje, položnica, stroški | Oktobra je sicer na spletni strani gov.si zaživel spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka, ki pa pride v poštev le za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ne pomaga pa tistim, ki mogoče izpolnjujejo pogoje, a niso prejemniki socialnih transferjev. Na ministrstvu za delo ne vedo, koliko bi bilo lahko takšnih upravičencev. | Foto: Getty Images
Oktobra je sicer na spletni strani gov.si zaživel spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka, ki pa pride v poštev le za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ne pomaga pa tistim, ki mogoče izpolnjujejo pogoje, a niso prejemniki socialnih transferjev. Na ministrstvu za delo ne vedo, koliko bi bilo lahko takšnih upravičencev. Foto: Getty Images

Država bo energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, izplačala 2. novembra. Dodatek je za gospodinjstva, ki se preživljajo z nizkimi dohodki, predvidel zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Prejelo ga bo okoli 60 tisoč ljudi.

Prihodnjo sredo, 2. novembra, bodo prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka prejeli različno visok energetski dodatek. Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov.

Če samska oseba ali družina ni prejemnica denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja, lahko v času od 1. oktobra do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru za socialno delo vloži vlogo za enega od teh socialnih transferjev, saj se pri ugotavljanju materialnega položaja premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) ne bo upoštevalo, so danes spomnili na ministrstvu za delo.

V tem obdobju tudi ne bo veljala omejitev dedovanja po 54.a členu zakona o socialno varstvenih prejemkih. Na podlagi upravičenosti do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bo samska oseba ali družina posledično upravičena tudi do energetskega dodatka.

Luka Mesec Novice S kalkulatorjem do energetskega dodatka. Mesec: Ciljamo na najrevnejše.

Različni datumi za upravičence zaradi invalidnosti 

200 evrov energetskega dodatka za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov bo medtem izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

Upravičenci, ki imajo pravnomočno odločbo o nezaposljivosti zaradi invalidnosti po 34. členu zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in so upravičeni do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka po zakonu, bodo energetski dodatek prav tako prejeli 2. novembra.

Upravičenci do nadomestila za invalidnost po zakonu o socialnem vključevanju invalidov bodo dodatek prejeli 10. novembra, upravičenci, ki so vključeni v proces zaposlitvene rehabilitacije in prejemajo prejemke iz naslova zaposlitvene rehabilitacije po 4. alineji 1. odstavka 17. člena zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in so upravičeni do denarne socialne pomoči, pa 2. decembra. Dodatek bo izplačan decembra, ker bodo upravičenci prejemek iz naslova zaposlitvene rehabilitacije za oktober prejeli novembra in je izplačilo tega prejemka pogoj za izplačilo energetskega dodatka, so pojasnili na ministrstvu.

Upravičenci po zakonu o vojnih invalidih, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek, energetski dodatek lahko pričakujejo 25. novembra, za invalide I. kategorije po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki nimajo pravice do invalidske pokojnine, pa bo izplačilo energetskega dodatka izvedeno 60 dni od vrnitve v celoti izpolnjene in podpisane izjave. Osebam, za katere iz uradnih evidenc izhaja, da izpolnjujejo pogoje za izplačilo energetskega dodatka, bo izjavo v izpolnitev poslal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

Kot so pojasnili za STA, je bilo septembra v Sloveniji 50.236 prejemnikov denarne socialne pomoči in 21.295 prejemnikov varstvenega dodatka.

Robert Golob Novice Voditelji EU naj bi nekoliko zbližali stališča glede energetskih ukrepov Plin, zemeljski plin, Gazprom, Severni tok Novice Ministri EU zbližali stališča glede energetskih ukrepov Robert Golob Posel danes O draginji in energetski krizi brez Goloba, ki naj bi zbolel. Je res?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin