Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2022,
9.48

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

68

Natisni članek

Robert Golob energetika draginja

Sreda, 12. 10. 2022, 9.48

1 leto, 6 mesecev

O draginji in energetski krizi brez Goloba, ki naj bi zbolel. Je res?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

68

Ljubljanska ekonomska fakulteta in Inštitut za študije prekariata sta danes pripravila posvet o draginji, energetski krizi in prekarnosti v Sloveniji. Premier Robert Golob se dogodka zaradi bolezni ni udeležil, je uvodoma pojasnila dekanja Ekonomske fakultete Metka Tekavčič. A kot so nam popoldne sporočili iz Golobovega kabineta je s predsednikom vlade vse v redu in opravlja svoje delovne obveznosti. Popoldan se je udeležil srečanja gospodarstvenikov Primorske, kjer je tudi komentiral predlog Evropske komisije o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini.

Evropska komisija bo nadaljnje predloge za spoprijemanje z energetsko draginjo predstavila prihodnji teden, je danes pred neformalnim zasedanjem energetskih ministrov držav članic potrdila evropska komisarka za energetiko Kadri Simson. Ministrom bo predstavila delo komisije na tem področju, poroča STA.

Seja vlade. Robert Golob
Novice Golob: Brez skrbi, pozimi nihče ne bo brez elektrike

Kot je povedala komisarka, bodo ministri danes v Pragi nadaljevali delo voditeljev EU, ki so se v češki prestolnici sestali v petek. Ti so se strinjali, da je pri nadaljnjih ukrepih za spoprijemanje z energetsko draginjo, tudi pri omejevanju cen plina, potreben evropski pristop. Ministrom za energetiko, med katerimi je tudi slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer, bo predstavila delo komisije, ki pripravlja nadaljnje predloge za spoprijemanje z energetsko draginjo.

Te bo predstavila prihodnji teden, je napovedala komisarka. Kolegij komisarjev bo potekal v torek, tako da je takrat pričakovati tudi predstavitev predlogov.

URA MOČI
Novice Gregorčič v oddaji Ura moči: To sta se dogovorila Golob in Kučan #video

"Vemo, da je treba nujno ukrepati"

Evropska komisija pripravlja predloge za zmanjšanje porabe energije, zagotovitev solidarnosti med državami članicami in lažje skupne nabave plina. Poleg tega pa tudi posredovanje glede cen plina. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je pretekli teden v pismu voditeljem med mogočimi ukrepi navedla omejitev cene plina v povezavi z nizozemskim vozliščem TTF, na katero je trenutno vezano določanje cen plina v Evropi.

"Vemo, da je treba nujno ukrepati, vendar moramo ukrepati skupaj in na podlagi širokega soglasja," je ob današnjem prihodu v Prago povedala Simsonova.

Evropska komisija, EU, zastava
Novice Evropska komisija: To predlagamo glede Bosne in Hercegovine

Za enotnost ter ohranitev zmožnosti članic in komisije za hitro ukrepanje se je zavzel tudi češki minister za industrijo Jozef Sikela, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. Pred zasedanjem je povedal, da morajo ministri razjasniti nalogo komisije glede napredka pri omejevanju cen plina in izboljšave platforme za skupne nabave plina.

O predlogih komisije, ki jih bo ta predstavila v torek, bodo konec prihodnjega tedna na rednem vrhu v Bruslju razpravljali voditelji držav članic. Po neuradnih informacijah so članice že zelo zbližale stališča glede omejevanja cen plina, tako da je na vrhu pričakovati tudi potrditev.

Robert Golob
Novice Golob na vrhu EU pričakuje odločen korak na področju energetike
Golob
Novice Golob: Predlogi Bruslja o omejevanju cen plina gredo v pravo smer
Ne spreglejte