Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2022,
11.19

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

17

Natisni članek

Vrh EU Praga energetika Robert Golob

Petek, 7. 10. 2022, 11.19

1 leto, 6 mesecev

Golob na vrhu EU pričakuje odločen korak na področju energetike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

17

Robert Golob | Slovenski premier Robert Golob je dejal, da se vsi zavedajo, da se bo prihodnje leto celotno evropsko gospodarstvo znašlo v težavah, če ne bo prišlo do posega na trg. | Foto Reuters

Slovenski premier Robert Golob je dejal, da se vsi zavedajo, da se bo prihodnje leto celotno evropsko gospodarstvo znašlo v težavah, če ne bo prišlo do posega na trg.

Foto: Reuters

Slovenija na današnjem neformalnem vrhu EU pričakuje odločen korak naprej na področju energetike, je ob prihodu na zasedanje povedal slovenski premier Robert Golob. Po njegovih besedah je med članicami enotno mnenje, da je treba poseči na trg.

"Kar zadeva Slovenijo, imamo primarni interes, da pri energiji naredimo odločen korak naprej. Verjamem, da bo danes takšen korak tudi storjen, dokončan pa čez 14 dni," je pred današnjim vrhom v Pragi povedal Golob. Čez dva tedna bo v Bruslju potekal še redni vrh EU, na katerem naj bi nadaljnje ukrepe za soočanje z energetsko draginjo tudi sprejeli.

Po premierjevih besedah je med članicami enotno mnenje, da je treba poseči na trg in vzpostaviti regulacijo cen. Šlo bo za neke vrste cenovno kapico, ki bo dinamična in sestavljena iz več elementov, je odgovoril na vprašanje o tem, kako blizu dogovoru o cenovni kapici za plin so države EU.

Če ne bo posega na trg, bo evropsko gospodarstvo zašlo v težave

Vsi se zavedajo, da se bo prihodnje leto celotno evropsko gospodarstvo znašlo v težavah, če ne bo prišlo do posega na trg, je povedal Golob.

Kot je dodal, se je namreč na četrtkovem zasedanju Evropske politične skupnosti, na katerem so poleg voditeljev članic EU sodelovali še voditelji 17 nečlanic, izkazalo, da države kandidatke za članstvo v Uniji že zdaj plačujejo visoko ceno tega, kar se dogaja v EU, saj so neto uvoznice.

Golob
Novice Golob: Predlogi Bruslja o omejevanju cen plina gredo v pravo smer

"Naša dolžnost je, da s tem, ko reguliramo trg znotraj Evropske unije, poskrbimo tudi za to, da so njihovi uvozni stroški obvladljivi, ker se bodo sicer najprej sesula njihova gospodarstva, in to takoj v začetku prihodnjega leta. Če Evropska unija in posamezne članice še lahko financirajo te ukrepe neko obdobje, si kandidatke tega ne morejo privoščiti," je pojasnil.

Glede četrtkovega prvega zasedanja Evropske politične skupnosti, na katerem je več kot 40 evropskih voditeljev enotno obsodilo rusko agresijo na Ukrajino, je sicer povedal še, da so ostali enotni na vseh pomembnih točkah. "Še več, enotnost se je razširila iz EU na države, ki so bile prisotne," je povedal.

Robert Golob, Denys Shmyhal
Novice Golob: To morda predstavlja prelomno točko za svet

Golob je ob prihodu na današnje zasedanje spregovoril tudi o dogovarjanju glede nakupa zemeljskega plina iz Alžirije. Pričakuje, da bo do obiska slovenske delegacije v Alžiriji in tudi podpisa pogodbe prišlo v "sorazmerno kratkih rokih".

Slovenija in Alžirija naj bi po premierjevih besedah podpisali pogodbo o nakupu treh teravatnih ur oziroma okoli 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na leto, kar je približno tretjina trenutne slovenske oskrbe. Pogodbo naj bi sklenili za obdobje vsaj treh let, je povedal.

Ne spreglejte