SiolNET. Novice Slovenija
2,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: To morda predstavlja prelomno točko za svet

2,91

termometer

Robert Golob, Denys Shmyhal | "Treba pa je najti pravo pot in pravi trenutek, kdaj se jo uresniči," je poudaril. "To pot morajo enotno podpreti vsi zavezniki in ravno v to smer mislim, da bodo šli tudi razgovori v naslednjih nekaj dnevih," je povedal slovenski premier Golob. | Foto: Vlada RS
"Treba pa je najti pravo pot in pravi trenutek, kdaj se jo uresniči," je poudaril. "To pot morajo enotno podpreti vsi zavezniki in ravno v to smer mislim, da bodo šli tudi razgovori v naslednjih nekaj dnevih," je povedal slovenski premier Golob. Foto: Vlada RS

Premier Robert Golob je po današnjem pogovoru z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom v Pragi povedal, da sta se strinjala, da je morda svet z rusko priključitvijo ukrajinskih ozemelj na točki preloma. Ugotovila sta tudi, da je treba glede ukrajinske prošnje za članstvo v Natu najti pravo pot in pravi trenutek za uresničitev.

Premierja Slovenije in Ukrajine sta se po Golobovih besedah v pogovoru strinjala, da se svet morda bliža točki preloma na diplomatski ravni. Priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji je morda tista točka, na kateri bodo tudi nekatere države, ki so bile zdaj nevtralne ali pa so celo simpatizirale z Rusijo, uvidele, da se s tem nepovratno spreminja ustroj mednarodne skupnosti na način, ki si ga nihče na svetu ne želi, je v Pragi povedal Golob.

Rusia Novice Putinov človek sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov: "Pobili bomo vse, ki niso z nami"

Slovenska stran o pristopu Ukrajine v Nato: Prošnja "sama po sebi ni sporna"

"Ta točka (strinjanja) se mi zdi najpomembnejša. In ravno diplomatski napori v smeri razjasnitve in tudi jasne obsodbe takšnega početja celotnega sveta so tisto, čemur moramo dati res maksimalni poudarek v naslednjih dneh," je premier povedal pred današnjim prvim zasedanjem Evropske politične skupnosti (EPS) in petkovim neformalnim vrhom EU v Pragi.

Ukrajina je sicer po ruski priključitvi regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje zaprosila za članstvo v zvezi Nato, do česar pa je Slovenija v zadnjih dneh izrazila zadržanost.

Robert Golob, Tanja Fajon, Matej Tonin Novice Parsifal: Največji skok za Fajonovo in Tonina, najmanjši za Goloba

Kot je povedal premier, je slovenska stran na današnjem srečanju v Pragi ukrajinski jasno razložila, da je postopek pristopa k Natu odprt že dlje časa in da prošnja "sama po sebi ni sporna".

Golob: Rešitev moramo začeti iskati takoj

"Treba pa je najti pravo pot in pravi trenutek, kdaj se jo uresniči," je poudaril. "To pot morajo enotno podpreti vsi zavezniki in ravno v to smer mislim, da bodo šli tudi razgovori v naslednjih nekaj dnevih," je povedal.

"To ne pomeni, da se da najti rešitev čez noč, jo pa moramo začeti iskati takoj," je še dejal slovenski premier po srečanju z ukrajinskim kolegom, ki se bo prav tako udeležil zasedanja Evropske politične skupnosti.

Premierja sta se strinjala tudi o pomenu enotnosti Evrope, ki je lahko samo tako učinkovita v podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

Enotnost glede ruske agresije na Ukrajino pa bodo iskali tudi na današnjem zasedanju EPS, ki se ga udeležujejo voditelji 43 evropskih držav, je še povedal slovenski premier.

Vojko Flis Novice Gibanje svoboda Socialnim demokratom ukradlo županskega kandidata

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin