Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2022,
6.22

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vladimir Putin Aleksander Dugin

Četrtek, 6. 10. 2022, 6.22

1 leto, 6 mesecev

Putinov človek sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov: "Pobili bomo vse, ki niso z nami"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

223. dan vojne v Ukrajini. "Tisti, ki so z nami, bodo v redu, preostale bomo pobili," je v oddaji na ruski državni televiziji, kjer so se pogovarjali o različnih načinih napada na Zahod, dejal Putinov prijatelj Jevgenij Stanovski. Med drugim so omenjali načrtovanje atentata na močne vladne uradnike in uporabo jedrskega orožja.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.22 
Članice EU potrdile osmi paket sankcij proti Rusiji
17.28 Putinov človek: Pobili bomo vse, ki so proti Rusiji
17.17 Posnetek, ki priča o razpadu ruskih čet
16.40 Pahor: Nato mora glede Ukrajine imeti odprta vrata 
16.15 Švedska: Ogledali smo kraj uhajanja plina, vse več je sumov sabotaže
15.00 Tako je za zabavo vojakov poskrbela ruska estradnica 
13.05 Kremelj ne pozna števila ljudi, ki so zapustili državo
11.02 Ukrajinske sile napredujejo v regiji Herson
10.50 V Rusiji poskočila prodaja antidepresivov
8.58 Natova nova bojna skupina na Slovaškem pripravljena
8.46 Ukrajina: Ruski vojaki nas kličejo, da se želijo predati
8.22 Aretirali tiskovnega predstavnika ustanovitelja Wagnerjevih plačancev
8.17 Zelenski: Ukrajina zasedla še tri mesta v Hersonu
7.55 Putinova mobilizacija se je spremenila v kaos
7.25 Ruske sile izstrelile sedem raket na Zaporožje
0.10 Ukrajinci so ubili znano Rusinjo, trdijo ZDA

20.22 Članice EU potrdile osmi paket sankcij proti Rusiji

Potem ko so članice EU danes uradno potrdile dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, so te z objavo v Uradnem listu EU tudi stopile v veljavo. Sveženj med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto in širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

"Dogovorjeni sveženj sankcij vključuje vrsto ostrih ukrepov, s katerimi bo EU okrepila pritisk na rusko vlado in gospodarstvo, oslabila ruske vojaške zmogljivosti in prisilila Kremelj, da plača za nedavno zaostrovanje razmer," so zapisali v sporočilu Sveta EU.

"Ta novi sveženj sankcij proti Rusiji je dokaz naše odločenosti, da ustavimo Putinov vojni stroj in se odzovemo na njegovo najnovejšo eskalacijo vojne z lažnimi referendumi in nezakonito priključitvijo ukrajinskih ozemelj," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Sveženj sankcij, ki je bil medtem objavljen tudi v Uradnem listu EU, je bil sprejet v odziv na "stalno stopnjevanje in nezakonito vojno Rusije proti Ukrajini, vključno z nezakonito priključitvijo ukrajinskega ozemlja na podlagi 'lažnih' referendumov, mobilizacijo dodatnih vojakov in izrekanjem jasnih jedrskih groženj", so še pojasnili pri Svetu EU.

Z novim svežnjem ukrepov se v zakonodajo EU uvaja podlaga za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki sicer velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

V skladu s tem ukrepom bo prevoz nafte, pa tudi zagotavljanje storitev za prevoz, vključno z zavarovanjem in finančnimi storitvami, prepovedan, če je bila nafta prodana nad določenim cenovnim pragom. O višini cenovne kapice se morajo še dogovoriti države skupine G7, ki so usklajevale zadnje ukrepe proti Moskvi, in jo soglasno potrditi vseh 27 članic EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ta ukrep naj bi drastično zmanjšal ruske prihodke od nafte, hkrati pa lahko pripomore k stabilizaciji svetovnih cen energije, še navaja sporočilo Sveta EU.

Sveženj, ki ga je prejšnji teden predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vključuje tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, s čimer se bodo prihodki Rusije po navedbah Bruslja zmanjšali za sedem milijard evrov.

Med temi so izdelki iz jekla, materiali, ki se uporabljajo v industriji nakita, kot so kamni in dragocene kovine, poleg tega pa tudi plastika, papir in kozmetika. Bruselj predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

"Dodatno omejujemo ruske uvozne in izvozne zmogljivosti, ob tem pa se osvobajamo energetske odvisnosti od Rusije. Sprejeli smo tudi ukrepe proti osebam, odgovornim za nezakonito priključitev ukrajinskih ozemelj. EU bo Ukrajini stala ob strani tako dolgo, kot bo potrebno," je pri tem pojasnil Borrell.

EU tako širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije, med drugim zaradi sodelovanja pri organizaciji spornih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih.

Članice so sklenile uvesti omejevalne ukrepe še za 30 posameznikov in sedem pravnih oseb zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine. Na seznamu se je tako znašel tudi kontroverzni ruski desničarski nacionalist Aleksander Dugin.

Pri EU so sankcije proti Duginu utemeljili, rekoč da je "ideološko in teološko upravičeval aneksijo Krima in rusko agresivno vojno proti Ukrajini, ki jo je videl kot 'osvoboditev' Ukrajine od vpliva Zahoda".

Sankcije so prizadele tudi ruska pevca Julijo Čičerino in Nikolaja Rastorgujeva, ki ju EU skupaj z ostalimi sankcioniranimi posamezniki vidi kot del "ekosistema dezinformacij in manipulacije informacij v Kremlju".

Med sankcioniranimi so tudi predstavniki ruskega obrambnega sektorja, denimo Alan Lušnikov, ki je največji delničar proizvajalca orožja JSC Kalashnikov Concern, ter predsednica ruske državne volilne komisije Ela Pamfilova.

Poleg tega sveženj vključuje še dodatne prepovedi trgovanja z orožjem, prepoved opravljanja funkcij v upravnih organih nekaterih podjetij v ruski državni lasti za državljane EU in prepoved ponujanja določenih storitev v Rusiji.

Potrditev dogovora o novem svežnju sankcij je danes pozdravila tudi Evropska komisija. EU je doslej sprejela že sedem svežnjev sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

17.28 Putinov človek: Pobili bomo vse, ki so proti Rusiji

Vladimir Solovjov, Putinov propagandist in človek, ki na ruski javni televiziji poveličuje vojno proti Ukrajini, je v oddaji gostil Jevgenija Satanovskega.

Satanovski je Putinov človek, ki dela na inštitutu in se ukvarja z vprašanji Bližnjega vzhoda. V oddaji sta bili, kot že večkrat doslej, temi Nato in morebitna vojna.

Glavni propagandisti na ruski državni televiziji so se pogovarjali o različnih načinih napada na Zahod. Med drugim so omenjali načrtovanje atentata na močne vladne uradnike in uporabo jedrskega orožja.

Satanovski je sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov. Solovjov ga je v oddaji vprašal, kako premagati Američane, nakar je Satanovski dejal: "Tisti, ki so z nami, bodo v redu, preostale bomo pobili." 

"Kaj naj torej storimo, pobijemo 1,5 milijarde ljudi iz držav Nata," je v smehu vprašal voditelj Solovjov.

"Zakaj Nato? Niso proti nam. Proti nam je majhna skupina. Ničesar se ne bojijo. Od obdobja Gorbačova, ko smo začeli igrati po njihovih pravilih, se nas ne bojijo več. To je glavni dejavnik," je dejal. Dodal je, da gre za več sto ljudi. "In morali bi vedeti, da bo, če bo to treba, prišel njihov konec," je dodal Satanovski.

17.17 Posnetek, ki priča o razpadu ruskih čet

Najnovejši posnetek predaje ruskih vojakov ukrajinskim silam v regiji Herson je le eden v nizu fotografij in videoposnetkov, ki pričajo o razpadu ruskih čet na južni ukrajinski fronti. Številni ruski vojaki so se vdali in rešili svoja življenja.

Na posnetku, ki ga je analiziral specializirani vojaški portal The War Zone, je mogoče videti enoto ukrajinskih vojakov, postavljeno ob makadamski cesti, nato pa rusko bojno vozilo pehote BMP-2 z več ruskimi vojaki, ki drvijo po hribu navzdol. Čeprav je predaja opisana kot "vnaprej dogovorjena", ukrajinske sile tvegajo, ko se približujejo morebitnim ujetnikom. Stojijo v kritju, dokler se bojno vozilo z izobešeno belo zastavo ne ustavi, nato pa se mu previdno približajo z izvlečenim orožjem in ves čas pregledujejo okolico. Rusa, ki sta bila na kupoli, z rokama dvignjenima v zrak skočita na tla, kmalu pa iz vozila izstopi še tretji. Ukrajinci jim nato ukažejo, naj se uležejo na tla, jih preiščejo in jim odvzamejo orožje.

Ukrajinci trdijo, da telefonska linija "Želim živeti", ki so jo vzpostavili za vse tiste, ki se želijo predati prek prijavnega postopka, ki ga podpira Ženevska konvencija, zvoni brez prestanka.

16.40 Pahor: Nato mora glede Ukrajine imeti odprta vrata 

Predsednik republike Borut Pahor je danes na srečanju voditeljev držav članic skupine Arraiolos na Malti poudaril, da je nujno, da EU ohrani in okrepi enotnost v soočanju s posledicami vojne v Ukrajini. O prošnji Kijeva za članstvo v Natu je dejal, da mora severnoatlantsko vojaško zavezništvo glede tega imeti odprta vrata.

Fotogalerija
1 / 3

Pahor je v Valetti na povabilo gostitelja, predsednika Malte Georga Velle, s katerim sta se v sredo že srečala. Na vrhu mu družbo poleg gostitelja delajo še voditelji in voditeljice Estonije, Grčije, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Hrvaške, Nemčije, Poljske, Portugalske in Slovaške.

Osrednja vsebina letošnje razprave je obravnava in izmenjava mnenj o učinkih vojne v Ukrajini na varnost in stabilnost na vzhodu in jugovzhodu Evrope. Predsedniki se pogovarjajo o globalni vlogi Evropske unije v luči letošnje 65. obletnice podpisa rimske pogodbe s poudarkom na premagovanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, energetika, zdravje, izobraževanje in prehranska varnost, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je ob tej priložnosti dejal, da se je tako v svojem nastopu na konferenci kot v dvostranskih pogovorih zavzel za ohranitev in okrepitev enotnosti EU v soočanju s posledicami vojne v Ukrajini, pa tudi v soočanju z Rusko federacijo kot agresorjem. Ponovil je, da Evropa ne sme ponoviti napake iz leta 2014, ko se ni dovolj odločno odzvala na rusko zasedbo Krima.

V izjavi ob robu srečanja je dodal še, da je treba čuvati tudi enotnost zveze Nato. Glede prošnje Ukrajine za polnopravno članstvo v Natu je povedal, da "ima Ukrajina vso pravico, da sama izbere svojo zunanjo in varnostno politiko", zavezništvo pa da mora imeti odprta vrata. Pri tem je poudaril, da mora o tem seveda odločati vseh 30 aktualnih članic Nata.

Poudaril je še, da je treba storiti vse, da se hkrati ne poslabšajo razmere na zahodnem Balkanu, in pozval voditelje, naj bodo bolj fleksibilni pri širitvi EU na to regijo.

16.15 Švedska: Ogledali smo kraj uhajanja plina, vse več je sumov sabotaže

Švedske oblasti so sporočile, da so pregledale lokacije uhajanja plina na plinovodih Severni tok 1 in 2, in dodale, da "vse bolj sumijo, da gre za resno sabotažo".

Sklepajo, da je znatno škodo na plinovodu Severni tok 1 in 2 v švedski izključni ekonomski coni povzročila detonacija, je v sporočilu za javnost dejal švedski državni tožilec Mats Ljungqvist in dodal, da preiskovalci zdaj pregledujejo dokaze.

Spomnimo, prejšnji teden so v Baltskem morju nedaleč od danskega otoka Bornholm na štirih mestih odkrili uhajanje plina. Dve sta bili odkriti v švedski in dve v danski izključni ekonomski coni.

Plinovoda Severni tok 1 in 2, ki potekata od Rusije do Nemčije, sta že več mesecev v središču geopolitičnih napetosti, pri čemer Zahod Rusijo obtožuje, da uporablja dobavo plina kot orožje proti Zahodu zaradi njene podpore Ukrajini.

Čeprav nobeden od teh dveh plinovodov trenutno ne obratuje, je bil v času sabotaže v njih plin. Tako ZDA kot Rusija zanikata vpletenost v sabotažo.

15.00 Tako je za zabavo vojakov poskrbela ruska estradnica 

Tako naj bi, kot na Twitterju sporoča beloruski medij Nexta, ruska estradnica poskušala razvedriti ruske vojake, ki so bili vpoklicani, da se pridružijo ruskim oboroženim silam v Ukrajini. 

"Za mobilizirano rusko topovsko mesto so poskrbeli z razburljivo predstavo," piše v opisu videa.

Odkar je predsednik Vladimir Putin pred dvema tednoma ukazal delno mobilizacijo, je bilo v ruske oborožene sile vpoklicanih več kot 200 tisoč ljudi, je v torek dejal obrambni minister Sergej Šojgu.

Na desettisoče moških, ki so se želeli izogniti vpoklicu, je že pobegnilo v tujino, a javnost ostaja zaskrbljena, da bi se mobilizacija lahko razširila na še več ljudi.

13.05 Kremelj ne pozna števila ljudi, ki so zapustili državo

Uradni Kremelj je zanikal, da je Rusijo od razglasitve mobilizacije zapustilo 700 tisoč ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra razglasil delno mobilizacijo z namenom vpoklica 300 tisoč rezervistov, ki jih bodo poslali na bojišča v Ukrajino.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je danes dejal, da "ne poznajo natančnega števila" ljudi, ki so zapustili državo, vendar je zanikal, da jih je 700 tisoč.

Generalni sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je namreč dejal, da je število vpoklicanih ruskih državljanov, ki so upravičeni do mobilizacije in so zapustili Rusijo, dvakrat večje od števila trenutno vpoklicanih oseb.

11.02 Ukrajinske sile napredujejo v regiji Herson

Po navedbah obveščevalne službe Združenega kraljestva ukrajinske sile "pridobivajo vzdolž vzhodnega brega reke Ingulec in zahodnega brega reke Dneper", kar ogroža ruske sile okoli Nove Kakhovke. "Umik ruskih bojnih sil čez reko Dneper bo povzročil, da bo obramba preostalega dela regije Herson bolj vzdržna," piše v poročilu britanskih obveščevalcev.

10.50 V Rusiji poskočila prodaja antidepresivov

Po Putinovi razglasitvi delne mobilizacije 300 tisoč rezervistov je v ruskih lekarnah poskočila prodaja antidepresivov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Prodaja je v tednu od 19. do 25. septembra poskočila za 120 odstotkov, poroča Tass, ki se sklicuje na podatke raziskovalca farmacevtskega trga DSM.

Vodja ruskih farmacevtskih združenj Viktorija Presnjakova je za državno agencijo pojasnila, da se je od začetka ruske agresije na Ukrajino povpraševanje po antidepresivih, uspavalih in pomirjevalih v primerjavi s prejšnjimi leti močno povečalo. To je pripisala "geopolitičnim in gospodarskim razmeram". Po njenih besedah ​​so veliko bolnikom tovrstna zdravila predpisana prvič.

Poudarila je še, da Rusi kupujejo tudi zdravila v prosti prodaji. Številna zdravila, za katera je drugje po Evropi potreben recept, je namreč v Rusiji mogoče kupiti tudi brez recepta.

8.58 Natova nova bojna skupina na Slovaškem pripravljena

Zveza Nato je sporočila, da je nova večnacionalna bojna skupina, ki je bila ustanovljena za boljšo zaščito vzhodnega krila zavezništva in je na Slovaškem, pripravljena na delovanje. Njeni pripadniki so med nedavno končanimi vajami Strong Cohesion pokazali, da lahko opravljajo svoje naloge, so v sredo zatrdili v Bruslju.

V bojni skupini, ki jo sestavlja 14.600 vojakov, sodelujejo poleg Slovaške še Nemčija, Češka, ZDA in Slovenija. Približno 13.500 vojakov prihaja iz države gostiteljice. Namen vaje Strong Cohesion je bil preizkusiti funkcionalnost bojne skupine in njeno sposobnost delovanja pod enotnim poveljstvom.

Okrepitev Natovega vzhodnega krila je odgovor na rusko vojno proti Ukrajini. Ob že obstoječih štirih bojnih skupinah v baltskih državah in na Poljskem ima tako Nato po novem skupno osem večnacionalnih bojnih skupin od Baltika do Črnega morja.

V okviru Natove dejavnosti Okrepljena pozornost (enhanced Vigilance Activities – eVA) na Slovaškem od začetka poletja deluje kontingent Slovenske vojske s 101 pripadnikom. Odločitev o sodelovanju Slovenske vojske z do 200 pripadniki je vlada sprejela na seji 23. marca letos.

8.46 Ukrajina: Ruski vojaki nas kličejo, da se želijo predati

"Na tisoče ruskih vojakov je poklicalo ukrajinsko telefonsko linijo, ki je bila vzpostavljena za pomoč tistim, ki se želijo predati," so sporočili ukrajinski uradniki. Andriy Yusov, tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe, je dejal, da je v zadnjih tednih okoli dva tisoč ljudi poklicalo telefonsko številko "Želim živeti".

"Na telefonski številki smo prejeli veliko klicev Rusov, ki so bili pred kratkim vpoklicani v vojsko. Celo tistih, ki še niso bili vpoklicani. Kličejo nas in sprašujejo: Kaj naj naredim, če bom vpoklican? Kakšen je pravi način predaje," je pojasnil Yusov.

Dodal je še, da se je število klicev na telefonsko številko povečalo po uspešni ukrajinski ofenzivi v Harkovu in še raste.

8.22 Aretirali tiskovnega predstavnika ustanovitelja Wagnerjevih plačancev

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek iz Moskve, ki naj bi prikazoval aretacijo Alekseja Slobodenjuka, tiskovnega predstavnika ustanovitelja paravojaške skupine Wagner in ruskega oligarha Jevgenija Prigožina.

Slobodenjuk je uslužbenec njegove medijske skupine Patriot, ki je med drugim kritizirala ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

Prigožin je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in je na seznamu tistih predstavnikov Rusije, proti katerim so EU in ZDA uvedle sankcije zaradi ruske invazije v Ukrajini. Zaradi dobav hrane za Kremelj se ga je prijel vzdevek Putinov chef.

Milčakov
Novice Moskovski pesek v oči: to so grozljiva navodila ruskega mesarja

8.17 Zelenski: Ukrajina zasedla še tri mesta v Hersonu

Ukrajinske sile so v sredo osvobodile še tri mesta v regiji Herson na jugu Ukrajine, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pojasnil je, da gre za naselja Novovoskresenske, Novohrihorivka in Petropavlivka, ki se nahajajo severovzhodno od mesta Herson. Ta naselja so bila osvobojena v zadnjih 24 urah, je dodal Zelenski in dejal, da se ukrajinska protiofenziva nadaljuje.

7.55 Putinova mobilizacija se je spremenila v kaos

Moskovski časnik Pravda, ki poveličuje lik in delo ruskega predsednika Vladimirja Putina, piše o zmedi, ki je nastala po tem, ko je Rusija mobilizirala rezerviste in jih nekaj sto poslala na urjenje v mesti Belgorod in Taman. Medij, ki običajno služi kot rusko propagandno orodje, tokrat podaja informacije, ki ne koristijo Putinu in ruski vojski.

Po poročanju Pravde vojaki niso podpisali nobenih pogodb z rusko državo. Dobili so avtomatsko orožje, vojaških dokumentov pa ne. Mobilizacija ni bila v ničemer formalizirana, prav tako niso bili odprti bančni računi za nakazilo plač. Vojake so poslali v gozdove, kjer že šest dni bivajo v rovih, ki so jih pred tem izkopali. Pravda je objavila izpoved vojakov, ki opisujejo kaos na bojišču.

7.25 Ruske sile izstrelile sedem raket na Zaporožje

Guverner Zaporožja Oleksandr Staruh je sporočil, da so ruske sile zjutraj z raketnimi izstrelki napadle številne zgradbe v mestu. Aktivirane so reševalne službe, ki iščejo ljudi v ruševinah. 

Staruh je kasneje prek Telegrama sporočil, da je napad terjal življenji dveh žensk, od katerih je ena umrla na poti v bolnišnico, in da je najmanj pet ljudi ujetih pod ruševinami porušenih stavb. Dodal je, da so veliko ljudi že rešili, med njimi tudi triletno deklico, ter da reševalne akcije še vedno potekajo.

Guverner je pred tem potrdil, da so izstrelki zadeli stanovanjske stavbe v mestu ter povzročili več požarov in precejšnje uničenje. Prebivalce je pozval k previdnosti, saj po njegovi oceni obstaja velika verjetnost ponovnih napadov, navaja BBC.

O napadu poročaju tudi iz mesta Harkov. Župan Ihor Terekov je sporočil, da so ruske sile raketirale strateški objekt v okrožju Osnovjansk v Harkovu. Po napadu je izbruhnil požar, ki še ni pogašen, podatkov o žrtvah in poškodovanih pa še ni.

0.10 Ukrajinci so ubili znano Rusinjo, trdijo ZDA

Avgustovski atentat na 30-letno Darjo Dugino, hči ruskega filozofa in simpatizerja fašizma Aleksandra Dugina, ki velja za Putinovega ideološkega prišepetovalca, je po novih informacijah res naročil nekdo iz samega ukrajinskega političnega vrha. Američani, s katerimi se Ukrajinci sicer pogosto posvetujejo o potezah na bojišču, pa o tem niso vedeli ničesar, razkriva najnovejša reportaža medija The New York Times. Rusija je za smrt Dugine sicer že avgusta obtožila Ukrajino oziroma Zahod. Ukrajinski politični vrh na čelu s svetovalcem Zelenskega medtem še naprej vztraja, da z atentatom nima nič.

Ameriški obveščevalci o načrtu za atentat z avtomobilom-bombo v Moskvi, katerega prvotna tarča je bil sicer najverjetneje Aleksandr Dugin in ne njegova hči Darja, niso vedeli ničesar in bi ga Ukrajincem močno odsvetovali, če bi se ti z njimi predhodno posvetovali, piše The New York Times. 

Videoposnetek, ki je nastal takoj po eksploziji avtomobila Darje Dugine 20. avgusta:

Obveščevalne agencije v ZDA so nove informacije o atentatu na 30-letno Dugino, ki je podobno kot njen oče podpirala širjenje in uporabo protizahodne ideologije oziroma retorike ter izražala naklonjenost Vladimirju Putinu, prejele prejšnji teden. Z njimi so seznanile del ukrajinske vlade in ga močno kritizirale – koga natanko v vladi in kakšen je bil odziv Ukrajincev, po poročanju NY Times ni znano. 

V ZDA, navaja medij, tovrstnih operacij v vojni med Ukrajino in Rusijo ne podpirajo, saj ne prispevajo k izboljšanju razmer na bojišču, temveč jih lahko zaostrijo. Obenem je to lahko povod za ruske atentate na vplivne Ukrajince. 

Ameriški obveščevalci opozarjajo, da bi se Rusija za atentat na Dugino oziroma poskus atentata na njenega očeta maščevala s poskusi umorov vplivnih ruskih politikov. Največjo tarčo ima na hrbtu seveda Zelenski, ki so ga Rusi po navedbah ukrajinskih in ameriških obveščevalcev poskusili ubiti že v prvih dneh invazije februarja letos. Razkritje, kdo naj bi Dugini pod avtomobil v resnici podstavil bombo, pa bi moralo biti tudi opozorilo za Rusijo, da se lahko Ukrajina očitno zelo približa njihovim vplivnim državljanom, piše The New York Times. | Foto: Reuters Ameriški obveščevalci opozarjajo, da bi se Rusija za atentat na Dugino oziroma poskus atentata na njenega očeta maščevala s poskusi umorov vplivnih ruskih politikov. Največjo tarčo ima na hrbtu seveda Zelenski, ki so ga Rusi po navedbah ukrajinskih in ameriških obveščevalcev poskusili ubiti že v prvih dneh invazije februarja letos. Razkritje, kdo naj bi Dugini pod avtomobil v resnici podstavil bombo, pa bi moralo biti tudi opozorilo za Rusijo, da se lahko Ukrajina očitno zelo približa njihovim vplivnim državljanom, piše The New York Times. Foto: Reuters

Rusija je sicer že od začetka trdila, da sta za smrt Dugine odgovorna Ukrajina oziroma Zahod. Ruska zvezna varnostna služba (FSB) je za atentat obtožila ukrajinsko operativko, ki naj bi v Moskvo prišla s hčerjo, potem pa zbežala v Estonijo. V Kijevu so te navedbe Kremlja označili za izmišljotine.

Mogoče je, poroča The New York Times, da nekateri v ukrajinski vladi za to, da je nekdo v njihovih vrstah naročil atentat na Dugino, res niso vedeli. Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je v torek za NY Times namreč znova zanikal, da bi bil ruski politični vrh kakorkoli vpleten v takšne operacije, saj nimajo vrednosti za dogajanje na bojišču.

Vladimir Putin
Novice Obljuba, ki bi lahko pokvarila Putinove načrte

"Atentat mora imeti taktično ali strateško vrednost. Dugina za Ukrajino ni bila ne eno ne drugo," je za Times dejal Podoljak. Znano je sicer, da ukrajinska vojska medtem res "odstranjuje" strateške tarče: od začetka invazije je bilo v Ukrajini namreč ubitih že precej visokih ruskih vojaških poveljnikov, med katerimi je bilo vsaj osem generalov

Ukrajina z obveščevalnega vidika sicer zelo tesno sodeluje z ZDA. Med drugim so jim razkrili načrt za do zdaj precej uspešno protiofenzivo, še piše Times. 

Preberite tudi:

Marina Ovsjanikova
Novice Ruska novinarka s hčerko pobegnila iz hišnega pripora in pristala na seznamu iskanih oseb
Novice To svetujejo ruskim vojakom, če jih zadene krogla #video

 

Ne spreglejte