Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
15.59

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

18

Natisni članek

energetska kriza energenti Robert Golob

Četrtek, 20. 10. 2022, 15.59

1 leto, 6 mesecev

Voditelji EU naj bi nekoliko zbližali stališča glede energetskih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

18

Robert Golob | Predsednik vlade Robert Golob pričakuje, da bodo voditelji dosegli kompromis. | Foto STA

Predsednik vlade Robert Golob pričakuje, da bodo voditelji dosegli kompromis.

Foto: STA

Voditelji držav članic EU so nocoj v Bruslju po neuradnih informacijah nekoliko zbližali stališča o nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Zaenkrat so sicer opravili zgolj prvi krog razprave, v katerem se je pokazalo, da so članice razdeljene na tri tabore. Pred zasedanjem je slovenski premier Robert Golob sicer poudaril, da si voditelji ne morejo privoščiti, da z vrha ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom. "S sporočilom, da je Evropska unija enotna o tem, kako se spopada z energetsko krizo, in s sporočilom, da bodo cene v prihodnje stabilne, da bosta plin in električna energija na razpolago tako za potrošnike kot tudi za industrijske odjemalce in da bodo trgi delovali," je v izjavi za slovenske medije povedal Golob.

Premierji in predsedniki držav članic so popoldne začeli razpravo o ta teden predstavljenih predlogih Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo, ki med drugim vključujejo omejevanje cen plina na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF.

Osnutek sklepov, ki jih je pred vrhom pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, gre medtem po besedah slovenskega premierja Roberta Goloba dlje. Predvideva dinamično kapico za omejitev špekulativnih dvigov cen na plinskem trgu in uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, je povedal premier. Gre za t. i. iberski model omejevanja cen plina za proizvodnjo elektrike.

Kot je ob prihodu na vrh povedal Golob, ta predlog podpira 16 držav članic, tudi Slovenija.

V razpravi pa se je pokazalo, da poleg tega tabora, ki je pripravljen tudi nekoliko popustiti pri omejevanju cen plina, obstajata še dva. Južne članice si želijo predvsem več možnosti za financiranje ukrepov za soočanje z draginjo, Nemčija, Avstrija, Nizozemska in Danska pa medtem vztrajajo pri nasprotovanju omejevanju cen.

Voditelji so po prvem krogu prekinili razpravo, da je predsednik Evropskega sveta pripravil nov osnutek sklepov, ki je nekoliko omiljen. Medtem se omenja možnost, da bi novembra sklicali novo zasedanje Evropskega sveta, če na tokratnem ne bi dosegli dogovora. Že prihodnji teden bodo sicer o predlogu komisije razpravljali ministri za energetiko.

Golob pred razpravo: Voditelji EU si ne morejo privoščiti, da z vrha EU ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom

"V resnici si danes ne moremo privoščiti, da z vrha ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom. S sporočilom, da je Evropska unija enotna o tem, kako se spopada z energetsko krizo, in s sporočilom, da bodo cene v prihodnje stabilne, da bosta plin in električna energija na razpolago tako za potrošnike kot tudi za industrijske odjemalce in da bodo trgi delovali," je v izjavi za slovenske medije povedal Robert Golob.

Kot je razvidno iz posnetka izjave za slovenske medije, ki ga je na Twitterju delila vlada, je interes medijev precejšen. Poleg mikrofona Slovenske tiskovne agencije (STA) lahko vidimo kar tri mikrofone RTVS, medtem ko mikrofonov ostalih medijev na posnetku ni opaziti.

Po njegovih besedah smo namreč danes v položaju, ko je zelo težko predvideti karkoli, vse pa se začne na trgih. Zato bo glavna razprava o tem, kako v hitrem obdobju regulirati cene in trge, zato da bomo to zimo imeli normalne, stabilne cene, je še povedal.

Na mizi sta dva predloga

Premier pričakuje, da bodo voditelji dosegli kompromis, na kar kažejo tudi pogovori v okviru evropske liberalne politične skupine Renew, v kateri je tudi nizozemski premier Mark Rutte. Nizozemska namreč skupaj z Nemčijo in Avstrijo velja za glavno nasprotnico poseganja na trg.

Kot je še povedal Golob, imajo na mizi dva predloga. Enega je predstavila Evropska komisija, drugi pa je predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Ta gre bistveno dlje od predloga komisije, je pojasnil in dodal, da ga skupaj podpira 16 držav članic, tudi Slovenija.

Michelov predlog v nasprotju s predlogom komisije predvideva dinamično kapico za omejitev špekulativnih dvigov cen na plinskem trgu. Poleg tega pa predvideva uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije.

"Ti dve novosti v Michelovem predlogu v resnici stabilizirata oba energetska trga, plinskega in električnega. In stabilizirata ju takoj, ne za prihodnjo sezono," je poudaril Golob.

Golob: Ne moremo biti kar naenkrat utrujeni od pomoči Ukrajini

Golob je ob prihodu na zasedanje spregovoril tudi o vojni v Ukrajini. "Ne moremo pristati na to, da bi bili kar naenkrat utrujeni od pomoči Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že konec avgusta na Blejskem strateškem forumu dejal, da Ukrajinci nimajo časa biti utrujeni, saj so v vojni. In jaz mislim, da moramo tudi mi razumeti, da tako kot žrtev ne more biti utrujena, tudi mi, če želimo iskreno pomagati žrtvi, ne moremo pristati na to, da smo kar naenkrat utrujeni od pomoči. Raje se vprašajmo, na kakšen način lahko še bolj pomagamo," je dejal premier in poudaril, da je pravilno, da se pomaga Ukrajini.

Plinovod
Novice Cene plina v Evropi najnižje v skoraj štirih mesecih
elektrika poraba
Novice Umar jeseni opaža upad porabe energentov
Evropska komisija Bruselj
Novice Von der Leynova predstavila nove ukrepe za spoprijemanje z energetsko draginjo
dom ogrevanje
Novice Katero ogrevanje je trenutno najcenejše?
Bojan Kumer
Novice Država tik pred podpisom pomembne pogodbe
Ne spreglejte