Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije prodaja Zavarovalnica Triglav

Četrtek, 21. 5. 2015, 12.31

8 let

Prodaja Telekoma Slovenije ni bila na vladnem situ, Triglav še vedno stoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada danes ni odločala o prodaji Telekoma Slovenije, nesoglasja v koaliciji o uvrstitvi Zavarovalnice Triglav pa še niso dobila epiloga.

Potem ko so bila pogajanja o prodaji Telekoma Slovenije med Slovenskim državnim holdingom (SDH) in britanskim skladom Cinven po neuradnih informacijah končana, končne odločitve še ni pričakovati.

"O Telekomu Slovenije nismo govorili, ker gre za proces, ki je v rokah SDH. Nimamo nobenih informacij, da bi bila ta tema na dnevnem redu vlade," je po koalicijskem sestanku pred sejo vlade dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Sicer je pričakovati, da bo SDH odločitev prepustil vladi. Je to zadevo SDH vladi že poslal v odločanje? "Ne, te teme ni na dnevnem redu vlade po informacijah, ki smo jih dobili danes," je dejala vodja največje koalicijske poslanske skupine.

Zastrašujoča ponudba za Telekom Slovenije Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da so do prodaje Telekoma Slovenije še vedno zelo zadržani. "Za Telekom Slovenije bi bilo dobro, da bi ostal v slovenskih rokah. Če bi prišel dober strateški kupec s pravo ponudbo, je to stvar dogovora."

A Han pravi, da je ponudba Cinvena, o kateri so poročali mediji, "zastrašujoča". Za Hana je torej cena 130 evrov za delnico, ki jo je britanski sklad ponudil ob izpolnjevanju nekaterih pogojev, slaba.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade posredno potrdil, da o prodaji Telekoma Slovenije niso razpravljali: "To zelo težko komentiram, ker je zadeva še vedno na SDH. Bomo videli, kaj se bo tam dogajalo." Erjavec sicer meni, da SDH ne bo sprejel končne odločitve in bo odločitev prepustil vladi, čeprav meni, da je to dolžnost SDH. "To ne bi bilo dobro, SDH imamo zato, da odloča o teh stvareh." Predsednik stranke upokojencev se sicer še ne želi opredeljevati do tega, kako bi o prodaji Telekoma Slovenije glasovali ministri DeSUS, ne želi pa tudi komentirati cene, o kateri so pisali mediji. Koalicijska idila O zapletu pri uvrstitvi Zavarovalnice Triglav v strategijo o prodaji državnega premoženja je Simona Kustec Lipicer dejala, da je zadeva po sprejetju na vladi v parlamentarnem postopku. "Imamo še nekaj odprtih vprašanj. Vložili bomo vse napore, da jih uspešno zapremo in da strategijo potrdimo."

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da se bodo koalicijski partnerji dogovorili "v korist vlade in nas, ki predlagamo, da je Zavarovalnica Triglav strateško podjetje".

Kdo napenja mišice? Jurša kljub včerajšnji ostri retoriki predsednika DeSUS Karla Erjavca vzdušje v koaliciji opisuje kot zelo dobro. So po napenjanju mišic danes te kaj popustile? "V DeSUS ne napenjamo mišic, ampak varujemo interese populacije, ki jo zastopamo, predvsem pa Slovenk in Slovencev. Pri Zavarovalnici Triglav smo prepričani, da večina Slovenk in Slovencev želi, da ostane v slovenski lasti."

Kakšna koalicijska partnerja sta DeSUS in SD? Odgovorila je Kustec Lipicerjeva: "Sta korektna koalicijska partnerja. Ko imamo odprte teme, vlagamo napore v to, da jih s kompromisnimi pogovori in dogovori razrešujemo. To smo izkazali v svojem dozdajšnjem delovanju in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje."

Karl piše scenarij za Triglav Karl Erjavec je po seji vlade izrazil prepričanje, da bo Zavarovalnica Triglav v strategiji, ki jo mora sprejeti državni zbor, opredeljena kot strateška naložba. "Ko bo strategija v parlamentu sprejeta, bo tam pisalo, da je Zavarovalnica Triglav strateška naložba. To je moj scenarij." To pomeni, da bo država v naši največji zavarovalnici zadržala večinski delež.

"Na vsak način bomo zaščitili ta interes, ki ga podpirajo tudi državljani Slovenije, saj so na referendumu zelo jasno povedali, da so proti prodaji Zavarovalnice Triglav. Mislim, da se bo koalicija glede tega poenotila."

Karl bo prepričal Mira in Dušana Gre za tako pomembno vprašanje, da bi stranka DeSUS odšla iz koalicije, če Triglav ne bi bil opredeljen kot strateška naložba? "To se sploh ne bo zgodilo. Danes sem razumel, da bomo to uskladili v parlamentarnem postopku. Stališče DeSUS je povsem jasno: vztrajamo, da zavarovalnica ostane strateška."

Bosta torej predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor popustila? "Ves čas je bilo stališče, da bo Zavarovalnica Triglav strateška naložba. To stališče se je spremenilo, ko sem bil v tujini in je finančni minister začel iskati drugačno rešitev."

Ne spreglejte