Previdno: zaradi toplotnega udara lahko vaša žival tudi pogine

Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam, so mogoče resne zdravstvene okvare. Zelo pomembno je, da živali nikoli ne puščate v zaprtem avtomobilu.

V vročih dneh morate poskrbeti tudi za svoje domače živali.

V vročih dneh morate poskrbeti tudi za svoje domače živali. Foto: Reuters

Končna posledica je povišana telesna temperatura, ki postane nevarna že, ko za zelo kratek čas preseže 43 ali za dlje časa 41 stopinj Celzija, poudarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Po vzrokih ločimo dva sindroma nenadnega pregretja živalskega organizma: 

- toplotni udar, zaradi katerega lahko žival tudi pogine, in 

- pregretje zaradi fizične aktivnosti.


Preberite še:
Bo v Sloveniji padel vročinski rekord?
Evropa v primežu visokih temperatur
Prihaja pasja vročina, ali lahko delavec odkloni delo?


Znaki toplotnega udara so:

- pospešen in šibak srčni utrip,

- oteženo dihanje,

- modrikaste vidne sluznice,

- povišana telesna temperatura (41-43 stopinj Celzija),

- drhtenje,

- krči,

- opletajoča hoja,

- nezavest.

V primeru vročinskega udara moramo:

- žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo,

- živali dvigniti glavo,

- poiskati najbližjo veterinarsko pomoč.

Težave živali ob visokih temperaturah lahko preprečimo na naslednje načine:

- sveža pitna voda naj bo živali vedno na voljo,

- živali omogočimo dostop do sence in hladnejših mest,

- sprehode in druge fizične aktivnosti omejimo na jutranje in večerne ure,

- posebno pozornost namenimo psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

Zelo pomembno je tudi, da živali nikoli ne puščate v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Pravilnik o zaščiti hišnih živali glede tega med drugim določa: 

Pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.

Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 stopinj Celzija, je treba  za parkirano vozilo poiskati primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu.

Hišnih živali ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prostoru, namenjenem prevozu prtljage, razen če sta v tem primeru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje.

Če v vročini v zaprtem, parkiranem avtomobilu opazite žival, nemudoma obvestite policijo na številko 113 ali center za obveščanje na številko 112. Vozilo lahko na silo odprete le v skrajni sili. "Dejanje, ki je storjeno, da bi storilec od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nevarnost, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, ni protipravno, če je povzročeno zlo manjše od zla, ki je grozilo," je glede tega zapisano v kazenskem zakoniku. 

"V primeru razbitja šipe avtomobila zaradi ogroženosti življenja otroka ali živali lastnik avtomobila kot oškodovanec ne bi mogel zahtevati odškodnine od osebe, ki je razbila šipo, saj ta ni povzročila škodne nevarnosti (to je povzročila oseba, ki je pustila otroka ali žival samo v avtu)," pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano