Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
1. 8. 2017,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Evropa vreme vročina

Torek, 1. 8. 2017, 9.57

6 let, 6 mesecev

Evropa v primežu visokih temperatur #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Hrvaška, plaža, vročina, pes | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ne le Slovenijo, visoke temperature so zajele tudi druge dele Evrope. Na Hrvaškem in v Srbiji so, podobno kot v Sloveniji, za prihodnje dni razglasili rdeči alarm. 

Vročinski val je zajel večino Pirenejskega polotoka, Sredozemlje, območje Alp, Balkanski polotok, večino srednje Evrope in del južne Rusije. Na tem območju bodo najvišje dnevne temperature dosegle od 35 do okoli 40 stopinj Celzija.

Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da bi se živo srebro lahko povzpelo tudi nad 40 stopinj Celzija. Še posebej za Dalmacijo opozarjajo, da se bo suša stopnjevala. Hrvaška meteorološka služba je zaradi visokih temperatur za jutri za območje Splita, Gospića, Karlovca in Reke razglasila rdeči alarm.

V Dubrovniku je bilo že ob osmi uri zjutraj 32,5 stopinje Celzija. Do konca tedna bi lahko na Hrvaškem padel tudi dozdajšnji rekord, ki so ga izmerili 4. vgusta 1981 v Pločah, ko je termometer pokazal 42,8 stopinje Celzija.


Preberite še:
Bo v Sloveniji padel vročinski rekord?

Previdno: zaradi toplotnega udara lahko vaša žival tudi pogine


Rdeči alarm so od četrtka razglasili tudi v Srbiji, kjer za danes napovedujejo do 37 stopinj Celzija, z vsakim dnem pa bodo temperature še višje. Hudo vročino napovedujejo najmanj do 10. avgusta.

V BiH za jug države za danes napovedujejo do 41 stopinj Celzija.

Z najbolj vročim tednom v zadnjih nekaj letih se sooča tudi sosednja Italija:

V Avstriji najbolj vroč letošnji dan

V Avstriji so danes namerili najvišjo temperaturo letošnjega leta in sicer v kraju Wieselburg v Spodnji Avstriji, kjer se je živo srebro povzpelo na 37,5 stopinje Celzija. V 71 krajih v Avstriji so danes namerili več kot 35 stopinj, med drugim tudi v središču Dunaja. Okoli 15. ure so izmerili 35,9 stopinj. Zaradi vročine so kočijaže in njihove konje prvič to poletje poslali domov.

V Andaluziji že namerili 47 stopinj Celzija

Na jugu Pirenejskega polotoka se bodo temperature povzpele tudi do okoli 41 stopinj Celzija. V začetku meseca so v španskem mestu Andujar na jugu Andaluzije namerili 46,9 stopinje Celzija.

Izredno visoke temperature bodo po napovedih vremenoslovcev vztrajale najmanj nekaj dni.

V Atenah se še naprej borijo z velikim požarom južno od Aten. V ponedeljek zvečer so gasilci sporočili, da je požar omejen in da ne ogroža hiš. Pri gašenju sodeluje okoli 70 gasilcev in več kot 30 gasilskih vozil. Požar je izbruhnil okoli 30 kilometrov južno od Aten in se zaradi vetra hitro razširil.

Fotogalerija
1 / 8
Ne spreglejte