Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
21. 6. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

16

Natisni članek

Iztok Sabadin Igor Banič podjetje vreme vročina gradbeništvo Moja služba

Sreda, 21. 6. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Prihaja pasja vročina, ali lahko delavec odkloni delo?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

16

gradbišče cestar vročina gradnja gradbinec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Najhuje bo v teh dneh gradbincem na cestah in drugim delavcem na prostem, ki se nimajo kam skriti pred žgočim soncem, daljša prekinitev dela pa zaradi lovljenja rokov ni mogoča. Delodajalci se poskušajo najhujšemu izogniti s prerazporeditvijo delovnega časa, daljšimi počitki, hladnimi napitki in podobnimi ukrepi.

Slovenijo v teh dneh zajema prvi vročinski val: proti koncu tedna se lahko že nočne in jutranje temperature ponekod povzpnejo tudi do 20 stopinj, dnevne pa bodo po napovedih meteorologov dosegle 33 ali 34 stopinj Celzija. A tudi v temperaturah, ki so bolj primerne za poležavanje v senci, je treba delati. Preverili smo, kaj zapoveduje zakonodaja in kako delodajalci blažijo temperaturne ekstreme.

Meja je 28 stopinj, a ne za vse

Zakonodaja, natančneje Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, pravi, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih "vročih delovnih prostorih"(na primer, kjer so peči ali drugi stroji, ki oddajajo toploto).

Ko se temperature dvignejo nad 28 stopinj, mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe in s tem "zagotoviti delavcem ustrezno toplotno udobje", navajajo priporočila delovnega inšpektorata. Med mogočimi ukrepi naštevajo prerazporeditev ali skrajšanje delovnega časa, pogostejše in daljše odmore, ponudbo osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela, kot skrajni ukrep pa tudi prekinitev delovnega procesa.

Inšpektorat sicer meni, da občasni dvig temperature prek 28 stopinj Celzija ne pomeni neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, razen za kardiovaskularne bolnike. Če delavec meni, da mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, pa lahko po zakonu o varnosti in zdravju pri delu delo odkloni.

Delodajalec mora delavcem zagotoviti varnost in zdravje pri delu, zato mora v vročih dneh prilagoditi organizacijo in intenzivnost dela. S kakšnimi ukrepi, je njegova odločitev. | Foto: Ana Kovač Delodajalec mora delavcem zagotoviti varnost in zdravje pri delu, zato mora v vročih dneh prilagoditi organizacijo in intenzivnost dela. S kakšnimi ukrepi, je njegova odločitev. Foto: Ana Kovač

Asfaltna vročica

Ena od dejavnosti, ki je v takih razmerah najbolj na udaru, je gradbeništvo. "Pri delavcih, ki gradijo objekte, je nekaj več možnosti za ukrepe, medtem ko so tisti na cestnih gradbiščih ves čas izpostavljeni soncu," pravi Igor Banič, prvi mož gradbenega podjetja SGP Pomgrad.

Kolektivna pogodba v gradbeništvu sicer mejo normalnih pogojev za delo postavlja pri 45 stopinjah. Čeprav pri nas temperatura ozračja le redko preseže 40 stopinj Celzija, pa se na gradbišču to hitro zgodi. "Če je zunaj 30 stopinj, vroč asfalt pa ima 200 stopinj Celzija, smo hitro nad to mejo," pravi Banič.

Težke razmere za delo blažijo s prerazporejanjem delovnega časa, tako da delo začenjajo bolj zgodaj. Delavcem so ves čas na voljo avtomati z vodo, vodje na gradbiščih pa imajo pooblastila, da organizacijo dela prilagodijo razmeram v dogovoru z delavci. "Treba je najti ravnovesje med lovljenjem rokov naročnikov ter optimalnimi pogoji za delavce, ki pa razumejo, da je taka pač narava dela v tej panogi," pravi sogovornik. 

gradbišče cestar vročina gradnja gradbinec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Darsovi zaposleni se hladijo v avtomobilih

Na Darsu pravijo, da vsem delavcem omogočajo večkratni kratek počitek v klimatiziranih stavbah ali vozilih, spremljajo pa tudi informacije o povečanih koncentracijah ozona, pravijo.

Vzdrževalcem, ki delo pretežno izvajajo na prostem, so omogočili naslednje ukrepe:

  • začetek delovnega časa ob 5. uri namesto ob 6.30 (po potrebi);
  • dodatno opremo: zaščitna sončna očala, lahka pokrivala, lahko zaščitno obutev za delo v vročini in lahko obleko (hlače in kratka majica);
  • hladne napitke;
  • možnost krajših odmorov v klimatiziranih vozilih.

Blagajniki na cestninskih postajah delajo v klimatiziranih kabinah, ki preprečujejo vdor izpušnih plinov in vročine. Imajo lahka, zračna oblačila, na voljo imajo vodo. 

Cestninski nadzorniki, ki preverjajo uporabo vinjet oziroma plačevanje cestnine, imajo zaščitna pokrivala in sončna očala. Njihova vozila so opremljena s klimo, v vseh so tudi hladilne torbe s pijačo. Med delovnim časom se lahko za nekaj časa umaknejo v ohlajeno klimatizirano vozilo, tudi zanje velja možnost prerazporeditve delovnega časa.

Tudi na železnicah premikajo delovni čas

Tudi na Slovenskih železnicah, kjer dela potekajo 24 ur dnevno, se delu v neugodnih vremenskih okoliščinah ne morejo izogniti. Da vi zaposlenim olajšali delo, pa sprejemajo podobne ukrepe kot v drugih podjetjih. Tisti, ki delo opravljajo na visokih temperaturah, dobijo kakovostna, vremenskim razmeram prilagojena zaščitna sredstva in oblačila. Na voljo imajo vodo v plastenkah, poleti, ko je to mogoče, pa delo organizirajo prej, v zgodnjih jutranjih urah.

Opomba: Odgovor Slovenskih železnic smo dodali 21. junija 2017 ob 8.50 uri.

Darsovi vzdrževalci se lahko ohladijo v klimatiziranih vozilih. | Foto: Darsovi vzdrževalci se lahko ohladijo v klimatiziranih vozilih.

"Inšpektor bi lahko stopil iz avta in delovodjo vprašal po zdravju"

Sindikalist Iztok Sabadin, ki v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pokriva gradbeno panogo na območju Primorske in Notranjske, pravi, da so prijave zaradi čezmerne vročine zelo redke. "Nekaj primerov je bilo, a je inšpekcija hitro naredila red," pravi.

Medtem ko imajo proizvodna podjetja danes v glavnini nameščene klimatske naprave, delodajalci pa sprejemajo tudi druge ukrepe, kot so prerazporeditev delovnega časa, daljši odmori v hlajenih prostorih, hladni napitki, pa obstajajo nekatere panoge, kjer se delu v visokih temperaturah težje izognemo, pravi. "Včasih vidimo delavce na avtocestnih gradbiščih, ki delajo v najbolj vročem delu dneva. Verjetno se mimo pelje tudi kakšen funkcionar ali delovni inšpektor, ki bi lahko stopil iz avta in delovodjo vprašal po zdravju," pravi sogovornik. 

Primera, da bi kakšen delavec odklonil delo, sam ne pozna. "Če se nekdo slabo počuti zaradi vročine, ima vso pravico odkloniti delo," pravi. Dodaja pa, da imajo tu pomembno vlogo predstavniki delavcev v podjetjih. "Svet delavcev ali delavski zaupnik za varnost in zdravje pri delu lahko od delodajalca zahteva sprejem primernih ukrepov za odpravo in zmanjšanje tveganj, mi pa jih spodbujamo, da v primeru slabih razmer pokličejo nas, da poskušamo s podjetjem rešiti težavo," pravi. 

Če je res vroče, delajte v parih

voda | Foto: Inšpektorat za delo delodajalcem in delavcem svetuje naslednje: 

  • ne pretiravajte s klimatskimi napravami: temperatura zraka v delovnem prostoru naj ne bi bila za več kot sedem stopinj Celzija nižja od zunanje temperature;
  • popijete lahko do tri litre brezalkoholnih pijač, najbolje vode;
  • ne pijte alkoholnih pijač;
  • oblecite se v lahka in zračna oblačila;
  • seznanite se z zdravstvenimi simptomi, ki so značilni, ko je človeški organizem izpostavljen previsokim temperaturam (na primer tukaj);
  • izogibajte se slani prehrani in začimbam;
  • najbolj učinkoviti so kratki in pogosti premori v ohlajenih prostorih, temperatura katerih pa ne sme biti tako nizka, da bi bilo zaradi nagle temperaturne spremembe ogroženo zdravje;
  • najbolj zahtevna dela opravite zgodaj zjutraj, ko je zunanja temperatura še nizka;
  • če delate v ekstremno visokih temperaturah, vedno delajte v paru zaradi morebitnega zagotavljanja medsebojne pomoči. 

 

Ne spreglejte