SiolNET. Novice Slovenija
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Previdno v gorah: dovolj je le en napačen korak #video

0,61

termometer

V slovenskih gorah je ta konec tedna spet ugasnilo mlado življenje. Tik pred vrhom več kot dva tisoč metrov visoke gore Brana, ki ji planinci pravijo kar gora smrti, se je ob zdrsu čez oster prepadni rob smrtno ponesrečila 27-letna planinka. Bila je že 36. žrtev slovenskih gora letos. Jeseni so v gorah lepe, a potrebna je previdnost, opozarjajo poznavalci.

Na 2.253 metrih nadmorske višine, potem ko je bil težji del poti že za njo, je po enem samem napačnem koraku na vrhu grebena v prepad 70 metrov globoko zdrsnila izkušena pohodnica. Zaradi hudih poškodb 27-letnici niso več mogli pomagati, njen soplezalec se je le lažje poškodoval. Takoj je poklical pomoč in prihod reševalcev čakal ob njej, poročajo v oddaji Planet 18.

Kljub hitremu posredovanju reševalcev je bilo prepozno. Čeprav Brana ne velja za težjo alpinistično turo, reševalci opozarjajo na zahtevno brezpotje, primerno le za najbolj izkušene.

"Brana je tak hrib, ki je od daleč videti enostaven, dostopen, ima pa zelo tvegano severno pobočje, kjer se predvsem pozimi tvorijo snežni nanosi," je to, da je pozimi na Brani velika nevarnost snežnih plazov, pojasnil Srečo Podbevšek, predsednik Gorske reševalne službe Kamnik.

kofce prehodavci Sportal Postavili smo piko na i: ko Prehodavci pridejo na Kofce #foto #video

Lahka pot ni lahka za vse planince. | Foto: Planet TV Lahka pot ni lahka za vse planince. Foto: Planet TV "Lahka" pot ni lahka za vsakega planinca

Ne glede na to, da so nekatere poti kvalificirane kot lahke, je Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije opozoril, da ni nujno tako.

"Lahka pot je klasifikacija po neki planinski terminologiji, ne pomeni pa, da je to lahka pot za vsakega neveščega pohodnika uporabnika. Te lahke planinske poti tudi ne moremo enačiti z kakimi sprehajalnimi potmi v dolini," je dejal Planko.

Zasavska koča na Prehodavcih Sportal Ljubitelji gora ste odločili: najboljši planinski postojanki leta 2019 sta na Kofcah in Prehodavcih #foto #video

Vsaka sprememba v gorah prinaša velike ohladitve

Posebno opozorilo planincem velja prav na prehodu iz poletne v jesensko sezono. "Jesenski dnevi prinašajo res lepe užitke, se je pa treba zavedati, da je dan krajši, da vsaka sprememba vremena prinese velike ohladitve, lahko tudi drastične. Opažamo, da jeseni ljudje niso popolnoma pripravljeni na to," je dejal Podbevšek.

"Ostanite zbrani in pozorni do samega vrha. Ob izmučenosti nas lahko za vse življenje zaznamuje tudi en sam napačen korak," je še opozoril Podbevšek.

Število smrti v gorah se povečuje, opozarjajo na gorski reševalni zvezi. Lani so v vsem letu zabeležili 31 smrtnih primerov, letos do zdaj že pet več.  

Dacia Petra Zupet Sportal Slovenska gorska zdravnica, ki svoj prosti čas namenja reševanju v hribih papuča Sportal Hrvaški gorski reševalci s hudomušnim znakom proti natikačem #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin