Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 8. 2018,
15.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Gosposvetska cesta Ljubljana

Petek, 24. 8. 2018, 15.56

5 let, 7 mesecev

Prihodnji teden bo končno stekel promet po Gosposvetski #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Z ureditvijo Gosposvetske ceste so želeli na ljubljanski občini prometnici povrniti in nadgraditi nekdanji značaj. Kot je dejal arhitekt Rok Žnidaršič, so želeli območju vdihniti novo življenje, ki bi sledilo modernemu utripu mestu. Župan Zoran Janković je napovedal, da bi promet po omenjeni cesti lahko stekel v začetku prihodnjega tedna.

"Naloga, ki nam je bila zaupana, se ne ukvarja samo s tem, kako ulici povrniti nekdanji značaj, ampak ji dati nov utrip, dodatno vrednost, ki bi nadgradila tisto, kar je nekoč bilo, da bi sledili modernemu utripu mesta," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Žnidaršič iz arhitekturnega ateljeja Medprostor.

V novem betonu že nastajajo razpoke

Kot je pojasnil, gre formalno še vedno za cesto, a bo promet na njej umirjal na novo urejen trg. Po njegovih besedah so ukvarjali s tem, kako najti material, ki bo dovolj sodoben, ekonomičen in bo postal splošen model za preostale pločnike v tem delu mesta oziroma na sploh v ožjem mestnem središču. Uredili so tudi taktilne vode za slepe in slabovidne. | Foto: Ana Kovač Uredili so tudi taktilne vode za slepe in slabovidne. Foto: Ana Kovač

Rešitev so našli v mešanici asfalta in betona, ki je po pojasnilih arhitekta razmeroma poceni, s svetlo barvo pa pripomore tudi k manjšemu segrevanju mesta. Nekaj občanov je sicer že opozorilo na razpoke v betonu, a so v izvajalcu del KPL pojasnili, da bodo zadevo uredili.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj je poudaril, da ureditev ceste v ulico ni le olepševanje mesta, temveč gre za strateški projekt. Vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je dodal, da je Gosposvetska cesta dokaz, da občina vztrajno sledi svoji strategiji in prometni politiki, ki zasleduje trajnostno mobilnost in zeleno Ljubljano.

Posadili 80 dreves

Kot je pojasnil Polutnik, so uredili dobrih 300 metrov ceste skupaj z Dalmatinovo, na območju pa so povečali površine za kolesarje in pešce. S tem so, kot je pojasnil, poskušali doseči neko vrsto dobivanja. Projektant Boštjan Račič je dodal, da so zaradi želje po dodatnih površinah za pešce, kolesarje in drevored minimalizirali motorni promet, poskrbeli pa so tudi za prometno varnost.

Gosposvetsko bodo krasila drevesa, obeta pa se tudi 80 novih stojal za kolesa. | Foto: Ana Kovač Gosposvetsko bodo krasila drevesa, obeta pa se tudi 80 novih stojal za kolesa. Foto: Ana Kovač

Po vsej ureditvi so uredili tudi taktilne vode za slepe in slabovidne, na Dalmatinovi pa so dodali še kolesarsko stezo v smer, kjer je doslej ni bilo.

V sklopu pet milijonov evrov vrednega projekta so po Polutnikovih besedah posadili tudi 80 dreves, prav tako se na po vseh dolžini Gosposvetske in Dalmatinove ceste obeta še 80 stojal za kolesa.

Janković je ob ogledu prenovljene ceste pojasnil, da je ta s cestiščem urejena že mesec in pol in bi promet že lahko sprostili. A ker nova ureditev predvideva, da bo osebni avto lahko nadaljeval pot samo na Dalmatinovo, so se odločili počakati še na dokončanje te. Če bo vreme dopuščalo, bo vse skupaj odprto do ponedeljka ali torka, je napovedal župan.

Gosposvetska cesta, Dalmatinova ulica, podoba
Novice Kako bo videti Gosposvetska cesta po prenovi? #foto
Gosposvetska cesta, Dalmatinova ulica, prenova
Novice Tako napreduje Gosposvetska: začeli so zasajati drevesa #foto
Gosposvetska cesta
Novice Gosposvetska cesta počasi dobiva končno podobo #foto
Prenova Gosposvetske ceste v Ljubljani.
Novice Prenovljena Gosposvetska v Ljubljani bo čez dober teden spet prevozna #foto
Prenova Gosposvetske ceste v Ljubljani.
Novice Gosposvetska cesta ne bo dokončana v predvidenem roku
Gosposvetska cesta, prenova
Novice Gosposvetska cesta ostaja zaprta do sredine avgusta

 

Ne spreglejte