Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
10.42

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

42

Natisni članek

Deana Potza cepilni centri potovanja Andrej Šter

Petek, 23. 4. 2021, 10.42

2 leti, 12 mesecev

Šter: Naše sosede imajo omejitve, ki si jih naša država skoraj ne zna zamisliti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

42

"Ukrepe slovenske vlade glede sproščanja je treba razumeti z zrnom soli. Spremembe pri nas niso argument, da se v tujini obnašamo drugače kot doma," opozarja vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

"Pri potovanjih v tujino upoštevajte, da bolezen ni za nami. Situacija glede koronavirusa se nikjer ni tako izboljšala, da bi se razmere normalizirale," je na današnji vladni novinarski konferenci opozoril Andrej Šter, ki je izpostavil predvsem potovanja na Hrvaško.

Dobra tretjina Slovencev bo do konca junija počitnikovala, največ na Hrvaškem in Sloveniji, izhaja iz najnovejše raziskave Valicona. Večina tistih, ki se bodo še pred julijem odpravili na počitnice, bo počitnikovala do sedem dni, ostali pa dlje. Na počitnice, kriterij so vsaj tri nočitve, se bo torej še pred julijem odpravilo 37 odstotkov anketirancev. Med temi jih ima slaba desetina počitnice že rezervirane, dobra desetina še ne, a že vedo, kam bodo šli, šestina pa se jih o destinaciji še odloča, medtem ko dodatna četrtina o tem še ne razmišlja

Hrvaško zdravstvo je v slabem stanju

"Hrvaška je v težki situaciji, njihov zdravstveni sistem je pred težko preizkušnjo, razen Istre imajo velike težave skoraj povsod. V Šibeniku, Splitu in tudi v Zagrebu," je poudaril Šter ter dodal, da je to pomembno upoštevati, ko se odpravimo prek južne meje na morje in pričakujemo, da nas bodo pričakale idilične turistične razmere. To je treba tudi upoštevati, če boste recimo potrebovali PCR-test. Morda ne boste tako hitro prišli na vrsto kot v Sloveniji.

Kot poudarja Šter, je Hrvaška morda prehitro odprla določene turistične kapacitete in jih zaradi rasti števila okuženih v zadnjih dneh že zapira. Vsakomur, ki se odpravi na pot, zato Šter svetuje, da se dobro pouči o razmerah, ki jih tam lahko pričakuje.

Posebnosti so tudi v drugih državah

Tudi druge sosednje države imajo določene omejitve, je opozoril Šter. "Naše druge sosede imajo omejitve, ki si jih naša država skoraj ne zna zamisliti. V Italiji, če gremo na dopust, moramo povedati, kam gremo, in tam nas bo čakala petdnevna karantena," je zahodno sosedo izpostavil Šter in še enkrat ponovil: "Če greste na Sicilijo, boste tam najprej pet dni v karanteni." 

Avstrijci imajo obvezno predhodno prijavo prihoda v državo v elektronski obliki, v Srbijo pa lahko trenutno vstopite le z veljavnim PCR-testom. "Srbi vas ne bodo spustili v državo, če ste bili že cepljeni ali pa imate potrdilo, da ste covid preboleli. Tam velja le opravljen PCR-test," je poudaril Šter.  

Iz Indije šele čez nekaj mesecev?

Razmere v zvezi s koronavirusom so v Indiji zelo slabe, stvari se vsak dan zaostrujejo. "Leti se odpovedujejo. Slovenci, ki so v Indiji, bodo tam ostali še nekaj časa. Težko rečemo, ali bo trajalo par tednov, par mesecev ali še dlje, kot je recimo bilo v nekaterih južnoameriških državah," je poudaril Šter.

Ljudje, ki potnike opozarjajo na nevarnosti, niso sovražniki

"Hrvaški policist na meji vas bo z dobrim namenom vprašal, kam greste, in z dobrim namenom povedal, da ideja ni dobra, ker je hotel še zaprt zaradi izbruha koronavirusa," vsem potnikom na srce polaga Šter in poudarja: "Kdor vam pove takšno informacijo, ni vaš sovražnik. Kdor vas opozarja pred potovanji, vam ne želi slabo. Še posebej to velja za uslužbence na meji."

Ponarejanje dokumentov je kaznivo dejanje

"Zelo slabo je, če okoliščine potovanja na meji prikrivamo," je še poudaril Šter in svetoval: "Ne lažite, da greste čez mejo zaradi zdravnika, v resnici pa greste na morje. Še slabše pa je, če ponarejate zdravstvena dokazila, recimo teste. Vse bo odkrito in to je kaznivo dejanje."

Dunaj
Novice Avstrijci se pripravljajo na odprtje večine gospodarskih dejavnosti

V Kočevju izdano opozorilo

"V Zdravstvenem domu Kočevje smo zaradi ugotovljenih neskladnosti tako pravni kot odgovorni osebi izrekli opozorilo po zakonu o prekrških," je na vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Po njenih besedah se je stanje v cepilnih centrih sicer izboljšalo pretekli teden, neskladja so bila ugotovljena le v šestih cepilnih centrih.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V četrtek 900 novih okužb s koronavirusom #video
igralci gledališče oder
Novice Nove sprostitve: vlada je odločila, da …
Novice Svetovalna skupina predlaga spremembo cepilne strategije #video
Ne spreglejte