Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
18.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Natisni članek

bolnišnica virus COVID-19 Koronavirus Indija

Petek, 23. 4. 2021, 18.02

3 leta

Covid-19 dogajanje in cepljenje po svetu

Avstrijci se pripravljajo na odprtje večine gospodarskih dejavnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Dunaj | V Avstriji sredi maja odprtje večine gospodarskih dejavnosti. | Foto Getty Images

V Avstriji sredi maja odprtje večine gospodarskih dejavnosti.

Foto: Getty Images

 V Avstriji bodo 19. maja predvidoma odprli večino gospodarskih dejavnosti, ki so trenutno zaprte v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim se bodo lahko znova odprle restavracije, hoteli ter športne in kulturne ustanove. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bo treba pri tem upoštevati higienske ukrepe. Von der Leynova pravi, da bo EU imela že v juliju dovolj cepiv za cepljenje 70 odstotkov odraslih.

18:06

Koristi cepiva AZ

13:48

Hrvaška

13:43

Japonska

11:03

Izrael

08:31

Argentina

  • 18:06

    Koristi cepiva AZ

    Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema) za varnost zdravil je danes sporočil, da se koristi cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca povečujejo s starostjo.

    Odbor je preučeval koristi cepiva Vaxzevria in tveganja za neobičajne motnje strjevanja krvi v kombinaciji z nizko koncentracijo trombocitov v krvi po posameznih starostnih skupinah. Tovrstni stranski učinek se pojavi pri enem od 100.000 cepljenih oseb.

    "Analiza je pokazala, da se koristi cepiva povečujejo s starostjo," je sporočila Ema na svoji spletni strani. Je pa bilo premalo podatkov, da bi ugotovili koristi in tveganja glede na spol.

    V poročilu, ki bo objavljeno v kratkem, sicer niso ugotavljali razmerja med koristmi in tveganji cepiva, a to ostaja pozitivno za odrasle v vseh starostnih skupinah, so poudarili. Učinkovito je pri preprečevanju hospitalizacij, potrebe po zdravljenju na intenzivni negi in smrti zaradi covida-19.

  • 13:48

    Hrvaška

    Na območju Reke se v ponedeljkom znova odpirajo gostinske lokale in trgovine, ki so jim z 12. aprilom prepovedali obratovanje zaradi takratnega poslabšanja epidemiološke slike v županiji s sedežem na Reki. Na državni ravni se je ta teden nekoliko znižalo število na novo okuženih v primerjavi s prejšnjim tednom.

    Terase gostinskih lokalov in trgovine bodo lahko odprte med 6. in 19. uro. Tudi muzeji bodo lahko od ponedeljka znova sprejemali obiskovalce. Do 3. maja pa so podaljšali pouk na daljavo za višje razrede osnovnih šol ter dijake v srednjih šolah, z izjemo maturantov. V primorsko-goranski županiji so v minulih 24 urah našteli 239 novih okužb z novim koronavirusom. V sosednji, istrski županiji pa so v minulih 24 urah potrdili deset novih primerov.

    V minulih 24 urah so na Hrvaškem ob 8783 testih potrdili 2529 novih okužb. Umrlo je še 46 ljudi. Aktivnih okužb je 16.168. Na bolnišničnem zdravljenju je 2227 covidnih bolnikov, med njimi jih 221 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Doslej so v državi našteli 318.837 okužb, umrlo je 6784 ljudi, so še objavili na novinarski konferenci.

    Do četrtka zvečer so porabili 746.878 odmerkov cepiv AstraZenece, Pfizerja in Moderne. Cepili so 593.702 ljudi, med njimi z dvema odmerkoma 152.906.

    V Dubrovniku so danes začeli cepiti turistične delavce, kar je tudi simbolični začetek tretje faze cepljenja, v katero bodo zajeli splošno prebivalstvo. Po podatkih hrvaškega ministrstva za turizem in šport se namerava cepiti več kot 70 odstotkov turističnih delavcev.

    Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je danes v Dubrovniku ponovila, da na hrvaških mejnih prehodih, letališčih, marinah in v turističnih mestih pripravljajo vrsto točk za testiranje turistov, ki potrebujejo PCR ali hitri antigenski test za vstop na Hrvaško ali vrnitev v domovino. Povedala je, da bo hrvaška vlada zagotovila zadostno število antigenskih testov za turiste po simbolični ceni.

    Medtem so v nekaterih hrvaških hotelih uveljavili brezplačno testiranje za svoje goste, nekatere hotelske hiše pa ponujajo cenovno nekoliko ugodnejše teste kot v hrvaških zdravstvenih ustanovah.

  • 13:43

    Japonska

    Japonska je danes zaradi porasta okužb z novim koronavirusom za Tokio in še tri druge prefekture razglasila izredne razmere. Ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo.

    Ti bodo strožji kot med zadnjimi izrednimi razmerami, ki so bile v veljavi od januarja do marca. Bari in restavracije bodo morali nehati prodajati alkohol ali zapreti svoja vrata. Zapreti pa se bodo morali tudi trgovski centri.

    Poleg tega bi lahko okrnili železniški in avtobusni promet, da bi preprečili potovanja. Izredne razmere bodo namreč sovpadale s prazničnim obdobjem zlati teden, ki je eno najbolj s potovanji obremenjenih obdobij v letu.

    Število okužb se je na Japonskem znova povečalo po odpravi izrednih razmer marca. V petek so v Tokiu potrdili 759 novih primerov, v Osaki pa 1162. Oblasti v slednji so poudarile, da so tam bolnišnice že preobremenjene, postelj za hudo bolne pa zmanjkuje.

    Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki se bodo začele čez tri mesece, medtem vztrajajo, da bodo vseeno izvedli igre. "Razmišljamo, kako se pripraviti, da bo imela prednost varnost," je povedal vodja organizacijskega odbora iger Seiko Hashimoto.

  • 11:03

    Izrael

    Štiri mesece po začetku cepljenja je v Izraelu dva odmerka cepiva proti novemu koronavirusu prejelo več kot pet milijonov prebivalcev. Izrael ima devet milijonov prebivalcev.

    Izraelska vlada je po uspešni kampanji cepljenja pričela s postopnim sproščanjem ukrepov v državi. Ukrepi se sproščajo predvsem za prebivalce, ki so že bili cepljeni, in pa tiste, ki so koronavirus preboleli. Nošenje maske na prostem tako od nedelje ni več obvezno.

    Izraelski minister za zdravje Juli Edelštajn je visoko precepljenost danes označil za "velik dosežek za prebivalce in izraelski zdravstveni sistem".

    Število pacientov, ki so za koronavirusom resno zboleli, se je v državi drastično zmanjšalo. V januarju je bilo takih primerov 1200, zdaj pa jih je okoli 160.

  • 08:31

    Argentina

    V Argentini so v četrtek zabeležili največ smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu doslej. Kot je sporočilo argentinsko ministrstvo za zdravje, je umrlo še 537 ljudi.

    Obenem so v predhodnih 24 urah potrdili nekaj več kot 27.216 novih okužb, kar je ena od najvišjih številk v zadnjem letu.

    V Argentini se je doslej z novim koronavirusom skupno okužilo približno 2,8 milijona ljudi, umrlo je prek 60.000 covidnih bolnikov.

    Pred tednom dni so v več delih države uvedli dodatne ukrepe za omejitev širjenja okužb. Na širšem območju Buenos Airesa je v veljavi prepoved gibanja med 20. in 6. uro. Prepovedani so vsi družabni, kulturni in verski dogodki v notranjih prostorih. Šole in vrtci so zaprti do konca aprila.

"Ti koraki proti ponovnemu odpiranju bodo narejeni ob strogih higienskih ukrepih, a bodo narejeni," je povedal Kurz po poročanju tujih tiskovnih agencij.

19. maja bodo lahko v Avstriji svoja vrata znova odprli restavracije, hoteli ter športne in kulturne ustanove. Pri tem bodo morale stranke oziroma obiskovalci predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus.

Kancler je povedal, da bodo po 19. maju dobrodošli tudi gostje iz tujine. Za ljudi iz držav z visokim tveganjem za okužbo bo še naprej v veljavi obvezna karantena.

Na dogodkih na prostem bo lahko od takrat do tri tisoč ljudi, prav tako ob strogih higienskih ukrepih. Za dogodke v zaprtih prostorih bo omejitev 1.500 ljudi. Kurz je posvaril, da je mogoče ob tem odpiranju pričakovati porast okužb in tudi da bodo razmere, zahvaljujoč cepljenju proti novemu koronavirusu, ostale pod nadzorom. Avstrija se pri obvladovanju epidemije močno zanaša tudi na množično testiranje na koronavirus.

Sedemdnevna pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev trenutno pri slovenski severni sosedi znaša okoli 180.

Von der Leynova optimistična

EU bo imela dovolj cepiva proti novemu koronavirusu, da bo lahko že julija dosegla cilj − 70-odstotno precepljenost vseh odraslih, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob obisku proizvodnih obratov Pfizerja v belgijskem Puursu. Uresničitev tega cilja je sprva napovedala do konca poletja, torej do septembra.

Von der Leynova pravi, da bo EU imela že v juliju dovolj cepiv za cepljenje 70 odstotkov odraslih. | Foto: Reuters Von der Leynova pravi, da bo EU imela že v juliju dovolj cepiv za cepljenje 70 odstotkov odraslih. Foto: Reuters

Predsedničin optimizem temelji na pospeševanju dobave cepiva BioNTecha in Pfizerja. Von der Leynova je ob tem napovedala, da bodo v prihodnjih dneh s tem proizvajalcem podpisali novo pogodbo o dobavi 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023.

Ta kraj je tudi simbol pravičnosti in odprtosti EU, ki je "lekarna sveta", je poudarila. Evropa namreč po njenih besedah proizvaja cepiva za Evropejce in ves svet. Od decembra lani je Evropa izvozila 155 milijonov odmerkov cepiv v 87 držav. "Nihče ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni," je še izpostavila.

Predsednica je še pojasnila, da je EU doslej prejela 150 milijonov odmerkov cepiv in opravila 123 milijonov cepljenj, kar jo uvršča med tri najboljše države na svetu, takoj za ZDA in Kitajsko. Izpostavila je tudi, da je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila povečanje zmogljivosti tovarne v Puursu za dodatnih 20 odstotkov, s čimer se ta uvršča med največje tovrstne obrate na svetu.

Evropska komisija ob težavah z AstraZeneco in s cepivom družbe Janssen, ki je del skupine Johnson & Johnson, zdaj očitno stavi na BioNTech in Pfizer. Unija ob tem razmišlja tudi o tožbi proti AstraZeneci, a von der Leynova o tem danes ni želela govoriti, češ da odločitev še ni sprejeta.

Več držav omejuje povezave z Indijo, kjer so zabeležili nov rekord Indijska različica virusa se hitro širi. Potrdili so jo že v več drugih državah. | Foto: Getty Images Indijska različica virusa se hitro širi. Potrdili so jo že v več drugih državah. Foto: Getty Images

V Indiji se ob vse večjem številu covidnih bolnikov spoprijemajo s hudim pomanjkanjem kisika. Vse bolj vidne so tudi že tako slabe razmere v zdravstvenem sistemu, ki ne zdrži pritiska. Danes je izbruhnil požar v eni od bolnišnic na obrobju Mumbaja. V požaru je umrlo najmanj 13 covidnih bolnikov, štirje, ki so ga preživeli, pa so bili premeščeni v druge bolnišnice.  Zaradi hudega poslabšanja epidemioloških razmer in širjenja nove dvojne mutacije sars-cov-2 več držav omejuje povezave z Indijo. Za to se je nazadnje v četrtek odločila tudi Kanada.

Ta teden so poročali še o eni tragediji, ko je umrlo 22 covidnih bolnikov v isti zvezni državi, ker je bil zaradi puščanja moten dovod kisika do ventilatorjev. 

Premier Narendra Modi bo imel danes predvidoma več kriznih sestankov, na katerih bodo razpravljali o dobavi kisika in dostopnosti zdravil.

Bolnišnice opozarjajo na pomanjkanje kisika za covidne bolnike

Med najbolj prizadetimi je prestolnica New Delhi, kjer bolnišnice že dneve opozarjajo na pomanjkanje kisika in pozivajo vlado, naj pomaga. Najmanj šestim bolnišnicam je v četrtek zvečer zmanjkalo kisika, več drugih pa ga je imelo le še za nekaj ur.

Glavni razlogi za tako hitro poslabšanje epidemiološke slike v Indiji so najverjetneje številni množični dogodki in pojav nove različice sars-cov-2 B.1.617, pri kateri gre za kombinacijo dveh različic. | Foto: Reuters Glavni razlogi za tako hitro poslabšanje epidemiološke slike v Indiji so najverjetneje številni množični dogodki in pojav nove različice sars-cov-2 B.1.617, pri kateri gre za kombinacijo dveh različic. Foto: Reuters Indijska različica virusa se hitro širi

Indijsko različico so že potrdili v več drugih državah. Nazadnje so jo v četrtek potrdili pri skupini indijskih študentov v Belgiji, ki so v državo sredi aprila prispeli iz Pariza. Za zdaj so okužbo potrdili pri 20 študentih od skupno 43. Indijsko različico so med drugim potrdili tudi že v ZDA, Avstraliji, Singapurju, Nemčiji, Švici in Italiji.

Države omejujejo povezave z Indijo

Več držav omejuje povezave z Indijo. Kanada je v četrtek za 30 dni prepovedala potniške lete iz Indije in Pakistana, je sporočil minister za promet Omar Alghabra. Pri potnikih iz teh dveh držav so namreč zaznali več primerov okužb.

Podobno so Združeni arabski emirati v četrtek sporočili, da odpovedujejo vse lete iz Indije. Prepoved za potnike iz Indije je uvedla tudi Velika Britanija, Francija pa je odredila obvezno desetdnevno karanteno ob prihodu.

Ne spreglejte