Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
6.42

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

program uprava Svet RTV RTV Slovenija

Četrtek, 21. 12. 2023, 6.42

4 mesece, 1 teden

Kaj bodo na RTVS ukinili in kaj ohranili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
RTV Slovenija | Svet Radiotelevizije Slovenija je s sklepom upravi naložil, da pripravi program celostne programske, kadrovske, finančne in sistemske reorganizacije RTVS. | Foto Bojan Puhek

Svet Radiotelevizije Slovenija je s sklepom upravi naložil, da pripravi program celostne programske, kadrovske, finančne in sistemske reorganizacije RTVS.

Foto: Bojan Puhek

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji sprejel predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2024, ki ukinja Panoramo in predvsem v drugem delu leta krči število oddaj. Ohranja pa prenose pomembnejših športnih dogodkov. Sprejeli so tudi predlog finančnega načrta, po katerem bo zavod leto 2024 končal s presežkom dva tisoč evrov.

Ob tem so s sklepom upravi naložili, da pripravi program celostne programske, kadrovske, finančne in sistemske reorganizacije RTVS.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je v uvodu pojasnil, da so razmere izjemno težke, a da so programsko-produkcijski načrt pripravili na realnih predpostavkah. "Predlog je najboljše, kar smo v tem času in s temi viri lahko pripravili," je dejal. V programu so po njegovih besedah ohranili vse, na kar so člani sveta opozorili na preteklih sejah. Ohranjajo tudi storitve za gluhe in naglušne ter programe o manjšinah. Dodal je, da glasbena produkcija v prvem tromesečju ne bo okrnjena, potekajo pa tudi pogovori z oglaševalci o dodatnih sredstvih.

Kardum in Pavšer nasprotujeta načrtu

Člana uprave Simon Kardum in Franci Pavšer sta povedala, da se z načrtom ne strinjata. Kardum je opozoril na današnji podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, kar ni predvideno v načrtu. Pavšer pa je opozoril, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami, in dejal, da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič meni, da je programsko-produkcijski načrt slab. Prepričana je, da bi morali digitalni razvoj krepiti, a ga z načrtom slabijo. Tudi direktor radia Mirko Štular je dejal, da načrta ne more zagovarjati, saj premočno posega v program Radia Slovenija. Dodal je, da je nevralgična točka radia kadrovski načrt, ki ni realen in skladen z načrtom produkcije.

Direktorica Horvatova načrt podpira

Načrt podpira direktorica televizije Ksenija Horvat. Dejala je, da so med drugim zagotovili prenos poletnih olimpijskih iger, evropskega nogometnega prvenstva in kolesarske Dirke po Franciji. Zatrdila je, da bodo predvsem zagotovili stabilizacijo informativnega programa in kulturo vrnili v osrednje informativne oddaje. Tudi risank bo po novem načrtu le nekaj manj kot v letu 2023.

Uprava je sicer popravljen predlog načrta svetnikom posredovala v sredo popoldne. Predvideva, da bodo oddaje zgostili v prvem polletju 2024, ko bo oddaj in filmov le malo manj kot letos, zato od julija do decembra nekatere oddaje niso predvidene. Martič je dodal, da se bodo v prvih mesecih trudili zagotoviti dodatna finančna sredstva, da do mrka v programu ne bo prišlo. Pojasnil je tudi, da finančni načrt ne sme predvidevati izgube, saj je to nezakonito.

Val 202
Novice Skrb vzbujajoče razmere na Valu 202: naslednje leto prinaša velike spremembe

Člani sveta so v razpravi opozorili predvsem na zgoščevanje nekaterih oddaj in filmov v prvega pol leta, v drugem delu pa predvidenih nič teh oddaj. Svetniki so želeli zagotovilo, da se mrk ne bo zgodil, a jim Martić zagotovila ni mogel dati, saj morajo ukrepe za pridobivanje sredstev ali zmanjševanje stroškov še pripraviti. Dodal je, da zgoščevanje v prvi polovici leta pomeni tudi, da gledalci, poslušalci in bralci ne bodo občutili velikih rezov v program.

Svet: Cilji in dejanja niso usklajeni

Sicer so pohvalili nekatere spremembe predloga, in sicer povečanje števila risank, dokumentarnih oddaj in tujih filmov ter manjše zmanjševanje števila radijskih oddaj na vseh treh radijskih programih. A opozorili, da cilji in dejanja v programskem načrtu niso usklajeni, saj se na primer želijo približati mladim, a obenem zmanjšujejo število oddaj Male sive celice.

Nekateri člani sveta so poudarili, da morajo delavci, svet in uprava pritisniti na vlado, da zagotovi financiranje, saj mora po zakonu o vladi izvrševati pravice in dolžnosti, ki pripadajo Republiki Sloveniji kot ustanoviteljici zavoda.

Pomisleki ob investicijah

Pohvalili so tudi več sredstev za naložbe in ob tem izrazili pomislek o nakupu električnih avtomobilov. Opozorili so, da bi lahko z nakupom počakali še kakšno leto, ko bo finančni položaj boljši. Martić je odgovoril, da gre za naložbe, kar je druga vreča denarja kot za stroške produkcije, ob tem pa se morajo držati tudi zelenih zavez.

Člani sveta so sicer med sejo podali več proceduralnih predlogov, med drugim za preložitev glasovanja na naslednji teden, da bi lahko finančni načrt uskladili z današnjim sporazumom o uskladitvi plač z inflacijo. Kasneje so izglasovali, da bodo o načrtih glasovali danes.

Pred glasovanjem so nekateri člani sveta povedali, da bodo načrt podprli, ker je boljši kot financiranje po dvanajstinah. Ob tem pa opozorili, da pričakujejo rebalans, ki je nujen. Predlagali so tudi več različnih načinov potencialnega pridobivanja sredstev, kot so donacije in prodaja licenc uspešnih oddaj.

RTVS
Novice Dodatnih pet milijonov evrov sredstev za RTVS
Raiven
Trendi Slovenijo bo na naslednji Evroviziji zastopala pevka Raiven
Odvzete živali
Novice Državni svet zahteva ustavno presojo novel zakona o zaščiti živali in o RTVS
Euro 2024 žoga
Novice Krčenje programa na RTVS: pod vprašajem olimpijske igre in EURO 2024
Ne spreglejte