SiolNET. Novice Slovenija
6,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požarišče na Krasu bo ponoči nadziralo 139 gasilcev in gasilk #video

6,92

termometer

Današnji dan je bil na Krasu kar stabilen, so sporočili iz regijskega štaba CZ severne Primorske. "Resda je ogenj nenehno izzival gasilce z žarišči na različnih koncih, a je bil vedno hitro ukročen. Dopoldne je bilo na terenu 240 gasilcev, kasneje 325, kar je že občutno manj kot prejšnje dni. Nekaj več bojazni je bilo glede posameznih žarišč  na severnem delu Trstelja in na območju Kremenjaka, blizu meje z Italijo," so zapisali.

Dodali so še, da sta gasilcem na tleh pomagala helikopterja in letalo slovenske vojske, občasno pa tudi italijanski helikopter, ki je gasil na obmejnem območju. "Sta pa tudi naša helikopterja vodo odmetavala na italijanskem ozemlju. Vseskozi so lahko gasilci teren nadzirali s pomočjo drugega policijskega helikopterja s termo kamero, pa tudi ob pomoči brezpilotnika slovenske vojske. Požarišče bo ponoči nadziralo 139 gasilcev in gasilk belokranjske gasilske regije," so sklenili.

Zračne sile iz tujine so odpoklicali

Na Krasu je bilo danes precej manjših razdrobljenih žarišč, so sporočili iz štaba Civilne zaščite severne Primorske. Na terenu je bilo 325 gasilcev, ki so opravljali nadzor in čiščenje ter zalivali robove požarišča. Imeli so tudi pomoč obeh helikopterjev slovenske vojske ter letala Pilatus, medtem ko so zračne sile iz tujine, ki so pomagale pri gašenju požara na Krasu, odpoklicali. 

Navedli so tudi, da intervencijski štab zelo pozorno spremlja dogajanje na italijanski strani, saj ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil k nam, še posebej na težko dostopen teren na Kremenjaku in proti Novi vasi. Gasilci še naprej spremljajo dogajanje na severnem pobočju Trstelja in okolice. Tudi danes je bil na prizorišču požara stalno prisoten minister za obrambo Marjan Šarec

Helikopter Slovenske vojske (SV) Bell 412 je s tričlansko gasilsko ekipo danes odletel na pregled pogorišča. Spodnji posnetki razkrivajo razsežnosti požara. Do zdaj so zračna plovila SV na požarišča odvrgla 2,1 milijona litrov vode in bila v zraku 225 ur.

Požar je doslej gasilo več kot deset tisoč gasilcev

V dobrem tednu dni je požar na goriškem Krasu, doslej največji v Sloveniji, gasilo že več kot deset tisoč prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Pri delu jim je pomagalo 1.200 pripadnikov različnih podpornih enot. Ljudje so jim za njihov trud in delo izjemno hvaležni, kar kažejo na vsakem koraku.

V največjem požaru v zgodovini Slovenije je v osmih dneh pogorelo skoraj štiri tisoč hektarov površin, od tega preko 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Po besedah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Na ta del države ne hodite!

Civilna zaščita severnoprimorske regije ljudi znova opozarja, naj ne prihajajo na ta del Krasa na izlete in oglede požarišča. Na terenu so še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, predvsem pa še vedno neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

Napovedane padavine bodo pomagale pri gašenju požara

Danes bo še sončno in vroče, v torek pa nas čaka hladna fronta, je za STA dejal dežurni meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter. Padavine se bodo zgodaj zjutraj pojavile na zahodu in čez dan zajele vso državo. Pričakovati je posamezne nalive. Pri požaru na Krasu bodo padavine sicer pomagale, a suše tudi zaradi burje ne bodo končale, dodaja.

Trenutno je na Krasu aktivnih 240 gasilcev, ki opravljajo nadzor in čiščenje ter zalivanje robov požarišča. Pozorno tudi spremljajo dogajanje na dveh žariščih in sicer na severni strani Trstelja, ter na izjemno težko dostopnem terenu Kremenjaka, v smeri proti Novi vasi, je povedal vodja izmene Sebastjan Kozar. Še eno od žariš pa je trenutno pri kraju Novelo, kjer pa je že posredoval helikopter slovenske vojske, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

vročina Novice To za jutri napovedujejo vremenoslovci

Dodajajo, da je zelo pomembno tudi sodelovanje in izmenjava informaciji s t.i. Gozdno policijo na italijanski strani, ki tam vodi intervencijo.

Sicer pa so bile po zadnjih informacijah vse zračne sile iz tujine že odpoklicane.

Policijski vodni top Novice Policijski vodni top na Krasu se je izkazal #video

Ponoči na terenu 700 gasilcev

Čez noč je območje velikega požara na Krasu na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, medtem ko je v nedeljo čez dan v intervenciji sodelovalo več kot 2.000 ljudi, od tega skoraj 1.500 gasilcev. Kot je v nedeljo povedal Robert Okorn iz štaba civilne zaščite za severno Primorsko, je bilo tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in so jih večinoma oskrbeli na terenu.

Ob skoraj 1.500 gasilcih je v nedeljo v intervenciji sodelovalo še okoli 260 gozdnih delavcev oziroma sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa, Darsa in drugih služb.

Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka. Pri sem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle več kot 150 ur naletov, sicer pa je bilo po besedah Okorna največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

Robert Golob na Krasu Novice Golob napovedal, kako bodo v prihodnosti preprečili ponovne izbruhe požarov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin