Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2022,
8.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

45

Natisni članek

gasilci požarna ogroženost požar Kras

Nedelja, 24. 7. 2022, 8.05

1 leto, 9 mesecev

Policijski vodni top na Krasu se je izkazal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

45

Na goriškem Krasu, kjer so požar spravili pod nadzor, vlada optimizem. Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo morali požarišče nekaj dni skrbno nadzorovati. Ob izražanju hvaležnosti vsem, ki so priskočili na pomoč, gasilci opozarjajo ljudi, naj ne hodijo opazovat pogorišča, saj je to zelo nevarno, s tem pa tudi ovirajo delo gasilcev. Na Krasu pa v teh dneh gasilcem pomaga tudi policijski vodni top, ki se je več kot očitno izkazal. Po zadnjih podatkih je na terenu trenutno 1.479 gasilcev, skupno število s pripadniki drugih enot pa je 1.999. Zabeležili so tri lažje poškodbe.

Z regijskega štaba CZ severne Primorske so sporočili, da so zračne enote danes izvedle preko 150 ur naletov. Največ težav so imeli na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

"Danes je na intervenciji sodelovalo prek 2.000 posredovalcev, od tega skoraj 1.500 gasilcev. Drugi posredovalci so bili gozdni delavci/sekači (260), pripadniki Slovenske vojske (144), Civilne zaščite, policije, NMP, Rdečega križa Slovenije, Darsa in drugih služb," so še zapisali in dodali, da žal beležijo tudi nekaj poškodb, ki pa so bile vse lažje, "tako da so bili skoraj vsi poškodovanci oskrbljeni že na terenu."

"Delo prevzema t. i. nočna izmena, predvideno število gasilcev, ki bodo na terenu delovali prek noči je okrog 700," so sklenili.

Pomaga tudi Slovenska vojska

Podpolkovnica Slovenske vojske Nina Raduha je v imenu vojske izrazila ponos, da so lahko prispevali k umirjanju pogorišča na Krasu. Omenila je podporo romunskega letala spartan, ki je v soboto v poznih popoldanskih urah odvrgel prve vodne kasete in s tem pokazal, kako pomembno je sodelovanje in pomoč partnerjev in zaveznikov.

Vojska je po njenih besedah prispevala tudi kontrolorje zračnega prostora, ki so imeli veliko dela predvsem v soboto, ko je bil zračni promet precej intenziven. Komunikacijo so še izboljšali z retranslacijsko postajo, nastanitvene zmogljivosti za gasilce pa so povečali z 200 na 300 postelj, je še naštela.

Nekateri so na terenu že deseti dan

Podpoveljnik domicilnega društva PGD Kostanjevica na Krasu Erik Spačal je povedal, da so na terenu že deseti dan. S požarom so se spopadli prvi, nanj pa so se zaradi več prejšnjih požarov tudi odzvali že precej utrujeni.

Gasilci so po Spačalovih besedah branili svoja in sosednja nasilja, ob priložnosti se je zato posebej zahvalil vsem gasilcem in pomožnemu osebju, civilni zaščiti in vojski ter vsem prostovoljcem, ki so priskočili na pomoč. Spačal je vse radovedneže pozval, naj si ne ogledujejo požarišča, saj ovirajo delo gasilskih ekip, hkrati pa je požarišče še zelo nevarno.

Noč je bila bolj mirna od prejšnje

Prek noči so se izvajali gašenje posamičnih žarišč in polivanje ter čiščenje robov požarišč. Brezpilotni letalnik Slovenske vojske je opravil pregled požarišča. Na terenu je bilo 1.070 gasilcev iz šestih gasilskih regij, pripadniki Slovenske vojske, policija, enote nujne medicinske pomoči ter drugi pripadniki sestave civilne zaščite, poroča civilna zaščita za severno Primorsko.

Kot je povedal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn, je bila noč bolj mirna od prejšnje, osredotočili so se predvsem na zahodni del požara proti vasi Lokvice in pod Kostanjevico na Krasu.

Požar na goriškem Krasu trenutno pod nadzorom, največja grožnja veter

Obsežni požar na goriškem Krasu je pod nadzorom, je povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Na določenih mestih so določene linije še aktivne. Z njimi se spopadajo gasilci in deset zračnih plovil. "Upam, da jih bomo danes kljub grožnji vetra obvladali," je dejal.

Tako je v boju z obsežnim požarom na goriškem Krasu danes ocenil tudi obrambni minister Marjan Šarec. "Upam, da bomo danes prišli do točke, ko bomo lahko rekli, da je stvar pod nazorom," je dejal v izjavi za medije.

Kot je povedal Vendramin, se trenutno borijo s požari na severnem delu požarišča, na pobočju vzdolž Vipavske doline. "Težave povzroča burja," je povedal in ocenil, da danes kljub zdajšnjim dobrim obetom obstaja verjetnost ponovnega izbruha požara.

Dež, ki je padel ponoči, je po njegovih besedah padal v pasovih in ni zajel celotnega požarišča. Na južnem delu požarišča ga je bilo manj, zato je tam več gasilcev, ki požarišče zalivajo.

Na veter je opozoril tudi Šarec. Ta namreč otežuje predvsem letalsko gašenje oz. natančnost odmeta vode. "A kontrolorji leta skušajo pilote usmerjati čim bolj natančno," je dodal.

Danes imajo na območju požara izdatno pomoč gasilcev in sekačev. "Danes imamo tu 1.500 gasilcev oz. največ gasilskih enot, ker je nedelja," je povedal Šarec. Ti bodo zalivali robove požara, ne morejo pa v gozd, kjer so neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz prve svetovne vojne.

Intenzivno se izvaja tudi sekanje dreves. Že v soboto so sekači posekali veliko dreves, ki jih odvažajo stran od požarišča, da nanje ne preskoči ogenj, je orisal Šarec.

"Danes je razlika s preteklimi dnevi, ki so bili res kritični, očitna," je menil Šarec in dodal, da so po petih intenzivnih dneh boja s požarom razmere veliko mirnejše. Tudi Vendramin je dejal, da bodo "danes poskušali s številnim moštvom vse sile usmeriti v to, da očistijo požarišče in zatrejo požar".

Na goriškem Krasu čistijo robove požarišč in gasijo iz zraka

Gasilci na goriškem Krasu, kjer že več dni divja obsežen požar, trenutno intenzivno čistijo robove požarišč, s pomočjo helikopterjev pa se izvaja gašenje iz zraka. Regijski štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu je obiskal predsednik vlade Robert Golob, kjer ga seznanjajo z aktualnimi razmerami.

Fotogalerija
1 / 4

"Trenutno se še vedno izvaja intenzivno čiščenje robov požarišč. Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična žarišča, ta pa potem gasijo iz zraka. Takšno delo bo potekalo vsaj do 11. ure, ko se bodo na podlagi ugotovljenega stanja sprejele nadaljnje taktične odločitve," je povedal Okorn.

Ljudje s Krasa hvaležni gasilcem

Fotogalerija
1 / 4

Ljudje s Krasa, Mirna, Renč in vseh krajev na ogroženem območju so hvaležni številnim gasilcem. Velika večina jih prihaja iz prostovoljnih gasilskih društev iz vse Slovenije, ki se te dni borijo z ognjeno stihijo neslutenih dimenzij. Seveda so zahval deležni tudi pripadniki Slovenske vojske in vseh drugih služb zaščite in reševanja, ki so v teh dneh aktivni na Krasu, poroča civilna zaščita za severno Primorsko.

Nepozabni so vsakodnevni prizori iz Kostanjevice na Krasu, ki je te dni središče boja proti požaru. Ob menjavah gasilskih in drugih enot, ko je zbrana praktično cela vas, ljudje ploskajo, ponujajo ohlajeno pijačo, sadje ...

"Dež ni kaj dosti pomagal"

Okoli 4. ure je območje prešla fronta z dežjem, a po Okornovih besedah večjih sprememb na terenu ni povzročila. "Dež ni kaj dosti pomagal, vse se namreč zelo hitro suši," je dejal Okorn. "Prihajajo nove enote, napovedana je tudi podpora iz zraka," je še dejal Okorn. Pristojni so pri napovedih za danes previdni tudi zaradi napovedane burje. Danes bodo gasilske enote nadaljevale z delom na terenu, pričakuje se predvsem intenzivno zalivanje roba požarišča, so zapisali na regijskem centru civilne zaščite za severno Primorsko.

Pristojni so pri napovedih za danes previdni tudi zaradi napovedane burje.

V Italiji preklicana evakuacija vasi v bližini slovenske meje

Prebivalci italijanskih vasi Gabrje in Vrh v občini Sovodnje ob Soči, ki leži neposredno ob italijansko-slovenski meji, so se danes zjutraj lahko vrnili na svoje domove. V soboto zvečer je bilo zaradi napovedane burje in nevarnosti širitve ognja z goriškega Krasa iz teh dveh vasi preventivno evakuiranih več kot 300 ljudi.

Kakih deset prebivalcev teh vasi, ki niso imeli možnosti namestitve pri sorodnikih ali prijateljih, je prenočilo v sovodenjski telovadnici, poroča Primorski dnevnik.

Stanje je zdaj pod nadzorom, tako da je sovodenjski župan Luca Pisk nekaj pred 9. uro zjutraj odredil konec evakuacije in prebivalci so se lahko vrnili domov. Pri tem so na občini dodali, da še vedno ostaja možnost vnovične evakuacije v primeru novega alarma.

"Hvala vsem krajanom za razumevanje in sodelovanje. Nadaljuje se seveda nadzor tega ozemlja," so še sporočili z občine.

Po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo gasilske enote v Italiji še vedno ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah, prav tako so gasilci, policisti in gozdarji aktivni v krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja ter v Reziji.

Goriški župan Rodolfo Ziberna je v sobotni objavi na Facebooku poudaril, da se je stanje na italijanski strani meje izboljšalo, a opozoril na še vedno aktivno divjanje ognja na Krasu. Požare je opisal kot "neskončno nočno moro" in izrazil zahvalo gasilcem na obeh straneh meje.

Po poročanju Il Piccola gasilske enote v Italiji ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah, prav tako so gasilci, policisti in gozdarji aktivni v krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja ter v Reziji.

Nad požar na goriškem Krasu danes okoli 1.500 gasilcev

V boj z obsežnim požarom, ki na goriškem Krasu pustoši že več kot teden dni, se bo danes podalo 1.500 gasilcev iz vse države, napoveduje uprava za zaščito in reševanje. Ponoči je nad požariščem bdelo okoli 1.070 gasilcev, ki jih najbolj skrbi burja. Ta naj bi namreč po napovedih zapihala proti jutru.

V soboto je 1.071 gasilcem in okoli 300 pripadnikom drugih služb ob najmočnejši pomoči iz zraka do zdaj razmere vendarle uspelo nekoliko umiriti. Glavnina intervencij je v soboto potekala na območju Opatje selo−Temnica−Miren in Železna vrata−Trstelj, je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Pristojni so glede napovedi za danes previdni, tudi zaradi napovedane burje. Pri današnji intervenciji računajo na pomoč iz zraka s helikopterji, tudi iz tujine, in vojaškimi letali, prilagojenimi za gašenje.

Tudi prostovoljci izvajajo protipožarne poseke

Romunska spartana sta že na brniškem letališču, uporabili ju bodo, ko bodo razmere to dopuščale. Varnostna zahteva za gašenje s takim letalom je namreč 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala potem lahko zamejili.

Na terenu bodo tudi prostovoljci, ki bodo pod koordinacijo Zavoda za gozdove izvajali protipožarne poseke in čiščenje okoli vasi, ki naj bi preprečili preskoke požarov oz. ubranili objekte pred njimi. Večje škode na objektih do zdaj sicer ne beležijo, pogorela je le koča med Renčami in Trsteljem.

Reševalni pas avtocesta Avstrija
Novice Zastoji na cestah: Ne pozabite na reševalni pas, gasilci ga potrebujejo
Novice Romunski zračni plovili poleteli nad Kras in odvrgli deset tisoč litrov vode #video
Ivo Boscarol
Novice Boscarol: Če bo potrebno petsto tisoč ali pa dva milijona, kolikor bo, bom pač dal zraven
Ne spreglejte