Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2022,
7.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

33

Natisni članek

Primorska ogenj Kras požar

Sobota, 23. 7. 2022, 7.33

1 leto, 9 mesecev

Romunski zračni plovili poleteli nad Kras in odvrgli deset tisoč litrov vode #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

33

Na več koncih je danes zagorelo tudi v občini Hrpelje - Kozina. Dopoldanska požara, eden od teh je v naravi pod Rodikom, so že pogasili, trenutno pa se borijo z gozdnim požarom na hribu Kotel pri Slavniku. Zaradi težko dostopnega terena je gasilcem onemogočen dostop do žarišča, zato gasilskim enotam pomagajo helikopter slovenske policije in tuja zračna plovila, med katerimi sta dve romunski letali spartani. Ti sta že poleteli nad požarišče in skupaj odvrgli deset tisoč litrov vode.

Iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da je bila današnja sobota na Krasu po treh burnih dnevih bolj prijazna in mirna, tako za prebivalce kot tudi za številne gasilce: "Danes jih je bilo več kot tisoč, imeli pa so tudi, in to od zgodnjih ur, izdatno pomoč iz zraka: po dva helikopterja iz Srbije, Madžarske, Italije, po enega iz Slovaške in Avstrije ter dva helikopterja slovenske vojske, enega slovenske policije, letalo Slovenske vojske pilatus, hrvaški canadair, prvič pa sta poleteli tudi letali romunske vojske."

"Razmere so stabilne in pod nadzorom, a vremenska napoved za jutri ni preveč spodbudna. Pričakuje se namreč močnejša burja. Je pa načrtovan prihod kar 1.500 gasilcev in številnih prostovoljcev, usposobljenih za sečnjo oziroma za upravljanje z motornimi žagami," so še dodali. 

Romunski zračni plovili prvič poleteli nad Kras

Slovenska vojska je na svojem profilu na Twitterju delila posnetek, kako sta dve romunski zračni plovili spartana prvič poleteli nad Kras in odvrgli vsaka po pet tisoč litrov vode. Z obrambnega ministrstva so sporočili, da bosta letali gasili tudi jutri.

Varnostna zahteva je 500-metrski varnostni koridor

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje z romunskim spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik, uporabili pa ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal Šestan.

Medtem se aktivno pripravljajo tudi na menjave gasilcev. Načrtujejo namreč, da bo tudi ponoči požar gasilo več kot tisoč gasilcev, je pristojni štab civilne zaščite zapisal v sporočilu za javnost.

Borijo se z gozdnim požarom na težko dostopnem terenu

Kot je tamkajšnje Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Materija zapisalo na Facebooku, helikopter zajema vodo pri gasilskem domu v Materiji. Na terenu trenutno sodeluje 70 gasilcev iz domačega društva, gasilskih društev Kraške gasilske zveze in Gasilske zveze Ilirska Bistrica ter Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Pri gašenju požara na hribu Kotel pri Slavniku pomagajo tudi tečajniki Gasilske zveze Slovenije.

"Upamo, da se požar ne bo razširil in da nam ga bo uspelo hitro zajeziti," so še dodali v PGD Materija.

Preklic evakuacije prebivalcev vasi Mohorine

Civilna zaščita za severno Primorsko je sporočila, da je na terenu trenutno 1.061 gasilcev: "Gašenje poteka tudi iz zraka s pomočjo 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije. Prihajata tudi dve letali iz Romunije. V tem času se aktivno pripravljajo menjave gasilcev, predvideva se namreč, da bo tudi ponoči požar gasilo več kot tisoč gasilcev."

Dodali so še, da je bila pred nekaj minutami preklicana evakuacija prebivalcev vasi Mohorine. Ti se lahko zdaj varno vrnejo na svoje domove.

Na Krasu nadaljujejo boj z obsežnim požarom

So pa danes preklicali evakuacijo prebivalcev vasi in zaselkov v občini Miren - Kostanjevica, in sicer: Opatje selo, Nova vas, Hudi Log,  Lokvica, Segeti in Vrtoče. Ljudje se lahko vrnejo na svoje domove, poroča civilna zaščita za severno Primorsko.

Na Krasu medtem nadaljujejo boj z obsežnim požarom. Gasilcem so v veliko pomoč zračne sile: šest helikopterjev, letalo Slovenske vojske pilatus in tudi hrvaško letalo za gašenje. Obetajo si lahko tudi pomoč treh romunskih vojaških letal z večjo zmogljivostjo. Ta naj bi v Slovenijo priletela pozno popoldne, je povedal predstavnik civilne zaščite Ervin Čurlič. Čakajo tudi na hrvaško letalo canadair.

Evakuacija še naprej velja za vas Mohorine, saj se je ogenj znova nevarno približal. Tudi prebivalci preostalih naselij naj bodo v pripravljenosti, saj se razmere na požarnem območju zelo hitro spreminjajo, sporoča civilna zaščita.

O obsegu požarišča še ne želijo govoriti

Gasilci, na terenu jih je 1.061, zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke požarov. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da tako lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s "sektoriziranjem" zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top.

Logistiko sicer nekoliko otežuje obsežnost območja, ki ga pokrivajo, a Čuk še ni želel govoriti o obsegu požarišča. Več informacij o tem naj bi bilo znanih proti večeru. Zahvalil se je tudi vsem, ki izvajajo protipožarne poseke. Ti so namreč zelo učinkoviti za preprečevanje širjenja požara. Kot je še izpostavil Čuk, ob tem od gozdnih delavcev dobivajo dodatne informacije o morebitnih novih žariščih.

Na Krasu tudi srbski minister za notranje zadeve

Pri posredovanju na Krasu pomaga tudi 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteto. Slovenska vojska ima na terenu namreč skupno osem vodnih cistern s skupno kapaciteto 60 tisoč litrov, z dvema cisternama za gorivo pa oskrbujejo helikopterje, je povedala podpolkovnica Nina Raduha. Pripravljajo in razdeljujejo tudi tople obroke.

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama. V izjavi se medije je Vulin izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj da nobenega država ne more sama obvladati takega požara, kot je trenutno v Sloveniji. Srbija se je po njegovih besedah dobro pripravila na sezono požarov, med drugim imajo pet helikopterjev, opremljenih za gašenje. Kot pravi, si štejejo v veliko čast, da lahko pomagajo, in upajo, da bo njihova pomoč prinesla rezultat. Prenesel je tudi dobre želje srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Ob prihodu v Slovenijo se je z Vulinom srečala tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar. Tako ona kot Šarec sta se mu zahvalila za pomoč, ki je v teh razmerah več kot potrebna in dobrodošla.

V sosednji Furlaniji - Julijski krajini požari pod nadzorom

Požari v sosednji italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina so danes pod nadzorom, gasilci pa na območju gasijo šest požarov. Najhuje je v Reziji, kjer gasilcem ogenj pomagata gasiti dva helikopterja regionalne civilne zaščite in canadair, drugi canadair pa je na poti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Reziji se požar širi, prebivalci so odrezani, saj je cesta zaradi gašenja še vedno zaprta. "Razmere so še vedno zelo resne," je po poročanju časnika Il Piccolo sporočil biljski župan Francesco Nesich in opozoril, da bi gasilci za gašenje potrebovali dodatna letala.

Kot poroča Primorski dnevnik, se prebivalci Jamelj in Sabličev danes lahko vrnejo na svoje domove. Prebivalce Sabličev so evakuirali že v torek, medtem ko so morali prebivalci Jamelj zaradi požara, ki je dosegel dvorišča hiš, domove zapustiti v sredo.

Doberdobski župan Fabio Vizintin je pojasnil, da so razmere na pogorišču na Kremenjaku, Vrtačah - Gorjupi kupi in pri Sabličih pod nadzorom. Za požarno stražo skrbijo pripadniki civilne zaščite in gozdne straže.

Na območjih, kjer je v zraku še vedno veliko dima, pristojni prebivalcem priporočajo nošenje mask, med drugim v Tržiču. Kot poroča Primorski dnevnik, so na območju občine Devin - Nabrežina prebivalce Medje vasi, Štivanu, Devinu in Ribiškega naselja pozvali, naj na prostem nosijo zaščitne maske FFP2. Vsem občanom je župan priporočil, naj imajo doma zaprta okna in naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno.

Pričakujejo še tri romunska letala

Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj "zaprejo". Kot je v izjavi za medije dejal Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi, poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški canadair. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje, popoldne pa tudi tri romunska letala, od tega dva spartana za gašenje in herkulesa za logistiko.

Sodelovanje in koordinacija sta odlična, je menil. "Za naše vojaške kontrolorje poleta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da se ne zgodi kakšno trčenje," je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost. Minister ob tem opozarja, da znova začenja pihati veter, kar se je dogajalo tudi v preteklih dneh in poslabšalo stanje. "Zato ne moremo reči, da smo lahko mirni," je dejal.

Prav tako se ne morejo zanašati na padavine, ki jih meteorologi napovedujejo šele za torek, pa še takrat zgolj krajevne nevihte. "Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika," je poudaril.

Ljudje so hvaležni gasilcem in si želijo, da se razmere čim prej umirijo

Župan občine Renče - Vogrsko: Materialna škoda za zdaj le na enem objektu

V nekaterih zaselkih na Krasu je ogenj prišel v neposredno bližino objektov, pri čemer je pogorela koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče - Vogrsko Tarika Žigona je to za zdaj edina materialna škoda na objektih. Župan upa, da bo pri tem ostalo, a vremenska napoved tudi za danes ni obetavna.

"V nekaterih zaselkih, kot sta Žigoni in Venišče, se je ogenj hišam približal na nekaj metrov. Žal je ena koča, ki je stala med Renčami in Trsteljem, pogorela, druga je ostala cela, tako da razen tega objekta trenutno ne štejemo materialne škode in si tudi želimo, da bi pri tem ostalo," je v današnji izjavi dejal župan občine Renče - Vogrsko Žigon.

Pojasnil je, da se razmere hitro spreminjajo, pri čemer je zelo hvaležen predstavnikom lokalne civilne zaščite, ki so že štiri dni zelo aktivni. Po njegovih navedbah je potekala evakuacija vsega kraja Renče, ki šteje okrog 2.300 prebivalcev.

Za prebivalce, ki so se morali evakuirati iz manjših zaselkov v neposredni bližini kraškega pobočja, so priskrbeli tako možnost prenočitve kot prehrano. "Zahvaljujemo se sosedom iz občine Šempeter - Vrtojba, ki so pripravili prenočitve pri sebi, tako da lahko rečemo, da smo v polni pripravljenosti za današnji dan," pravi Žigon.

V Bukovici je prespalo okoli 13 ljudi, večji del pa se jih je preselil v šempetrsko občino, je povedal župan, ki je vesel, da so ljudje prizadevni in se držijo navodil.

Požar v Renčah se je sicer umiril, a kot pravi župan, ostajajo v veliki pripravljenosti. "Kolikor vem, je v popoldanskem času spet napovedan močan jugo maestral, zato se bojijo, da se ne bi ponovil včerajšnji scenarij," opozarja Žigon.

Ob tem se je zahvalil še vsem prostovoljcem, tako gasilcem, ki so rešili njihove objekte, kot sekačem. "Lahko bi rekli, da so sekači podirali rekorde. Na terenu bodo tudi danes. Jih je nekaj manj kot 200 in gasilcem pomagajo pri sekanju dreves v neposredni bližini stavb," je povedal.

Kras
Novice Požar se ne umirja: Civilna zaščita o tem, kako dolgo bo še gorelo #foto #video

Na terenu tudi danes okrog tisoč gasilcev

Na terenu je danes več kot tisoč gasilcev, ki so prisotni tudi v posameznih vaseh in zaselkih ter spremljajo dogajanje.

Poleg gasilcev so tudi danes na terenu gozdni delavci. Več kot 260 jih je, od tega 30 iz družbe Slovenski državni gozdovi, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi. Tudi v prihodnjih dneh bodo dobrodošli vsi, ki želijo pomagati. A morajo biti usposobljeni in imeti certifikat za delo z motornimi žagami, poroča civilna zaščita.

Glavna koncentracija je usmerjena proti Trstelju in za zaščito Renč ter vseh zaselkov in krajev, sploh tistih na gozdnatih območjih vznožja Krasa. Za spoznanje bolj mirno je v Opatjem selu in okolici, poroča Ervin Čurlič z regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Pomoč iz zraka bo pozno popoldne prišla tudi iz Romunije, je napovedal Čurlič. Romunska vlada je namreč odobrila pomoč dveh letal spartan z zmogljivostjo šest tisoč litrov, ki se lahko primerjata s canadairjem, in letala herkules, ki bo v podporo.

Na vprašanje, zakaj je treba na pomoč canadairjev pogosto dolgo čakati, je Čurlič pojasnil, da je prihod teh letal odvisen od tega, ali so prosta, saj gre za zaprosilo v okviru evropskega mehanizma, zdaj pa je v regiji veliko požarov.

Požar Kras
Novice Pred gasilci je pestra noč: še pred mrakom zagorelo v bližini Cerja #foto #video

Za gasilci je zahtevna noč

Za gasilci na Krasu je še ena zahtevna noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je bilo zares pestro. Gasilci so držali požarno linijo pred Opatjim selom, požar je aktiven na Trstelju, pojavljala so se še nova žarišča. V zraku je tudi ogromno dima, poroča civilna zaščita za severno Primorsko.

Kmalu naj bi nad vsem območjem požara poleteli helikopterji. Kot je še povedal Močnik, izmučenim gasilcem na pomoč hiti 800 kolegov iz več regij po državi. Pomagali bosta tudi letali, dogovarjajo se, da bi čim prej na pomoč priskočil canadair.

Gasilci so sicer ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča. Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima.

Pred gasilci na Krasu je še en naporen dan

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v petkovih Odmevih na TV Slovenija dejal, da se bodo zračne sile z ognjem začele bojevati že ob šestih zjutraj. "Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, pridružil se jim bo tudi hrvaški helikopter, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški canadair," je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da bo gasilcem s podporo iz zraka zjutraj uspelo omejiti požar, saj se okoli 11. ure veter obrne, kar nato povzroča velike težave.

Štab civilne zaščite za severno Primorsko je v petek zaradi širjenja požara najprej odredil evakuacijo iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga, nato iz Vrtoč, malo pred 18. uro pa še iz šestih krajev v občini Renče - Vogrsko: Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Evakuacija ni bila preklicana. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite pa za prebivalce Renč in preostalih bližnjih krajev in zaselkov velja stanje pripravljenosti.

Gasilci se z ognjem bojujejo že osmo noč

Gasilci in drugi prostovoljci iz vse države se z ognjem na Krasu borijo že osmo noč, zato so že precej utrujeni. Številni to počnejo tudi v obdobju svojega dopusta, zato se je vlada odločila, da bo vsem, ki sodelujejo pri gašenju požara, dala nadomestilo. Za gašenje do osem ur na dan bodo prejeli 63 evrov, za več kot osem ur pa 94,5 evra.

Gasilcem finančno na pomoč tudi Boscarol

Požrtvovalnost gasilcev, ki se z ognjeno stihijo borijo sedmi zaporedni dan, sta prepoznala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja, ki sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama.

S tem bo "podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado", je Boscarol zapisal v sporočilu za javnost.

Robert Golob
Novice Golobova nagrada pogumnim gasilcem: nekateri bodo prejeli 63 evrov, drugi 30 več

Petek je minil v znamenju boja z ognjeno stihijo

Za prebivalce Krasa je bil včeraj že šesti zaporedni dan strahu in negotovosti, za številne gasilce pa neusmiljen boj z ognjeno stihijo. Pravzaprav se je vse skupaj začelo pred tednom dni s požarom pod daljnovodom ob cesti med Mirnom in Opatjim selom.

"Včerajšnji dan je bil stresen, tudi z dvema evakuacijama. Obe ostajata v veljavi tudi prek noči. To velja za naslednje kraje: Opatje selo, Hudi Log in Nova vas ter Vrtoče v občini Miren, Kostanjevica ter Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek v občini Renče Vogrsko," je povedal Stanko Močnik, nočni vodja intervencije.

Novice "To je največji požar v zgodovini Slovenije. Gre za naravno nesrečo izrednih razsežnosti." #foto #video

Včeraj na terenu tisoč gasilcev

Z ognjem se je borilo skoraj tisoč gasilcev, imeli so izdatno pomoč iz zraka, prav ob koncu dneva tudi hrvaškega letala za gašenje.

"Kljub vsemu trudu pa noč bržkone ne bo mirna za novo izmeno gasilcev. Ognjeni zublji se še vedno pojavljajo na vsem loku od vzhoda do zahoda kraškega grebena," so včeraj zvečer poročajo iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Reševalni pas avtocesta Avstrija
Novice Zastoji na cestah: Ne pozabite na reševalni pas, gasilci ga potrebujejo
Ne spreglejte