Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2022,
19.41

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

122

Natisni članek

gasilci Robert Golob požar

Petek, 22. 7. 2022, 19.41

1 leto, 9 mesecev

Golobova nagrada pogumnim gasilcem: nekateri bodo prejeli 63 evrov, drugi 30 več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

122

Robert Golob | Predsednik vlade Robert Golob se je tudi danes mudil na Krasu, kjer še vedno vladajo izredne razmere. | Foto STA

Predsednik vlade Robert Golob se je tudi danes mudil na Krasu, kjer še vedno vladajo izredne razmere.

Foto: STA

"To, kar delajo prostovoljni gasilci, se ne da plačati. Imamo ogromno prostovoljnih gasilcev, nekateri delajo več, drugi manj. Njihovo delo je težko pošteno ovrednotiti. Lahko je razdeliti denar, a zelo težko ga je razdeliti pošteno," je v oddaji Planet 18 na Planet TV svoje pomisleke glede napovedi premiera Roberta Goloba, da bodo prostovoljni gasilci prejeli finančna nadomestila, izrazil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek opozoril na nekatere pomisleke. Golob je ob današnjem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal, da bo vlada finančno pomagala prostovoljnim gasilcem, ki se že šesti dan borijo z ognjem. Proti večeru je vlada na dopisni seji zagotovila sredstva, nadomestilo pa tako znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,5 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Premier Robert Golob je ob današnjem obisku Krasa, kjer so razmere še vedno resne, napovedal finančna nadomestila za prostovoljne gasilce. Kljub lepi gesti predsednika vlade, je poveljnik GZS Franci Petek izrazil nekatere pomisleke glede poštenega razdeljevanja denarja. 

"Imamo ogromno prostovoljnih gasilcev, nekateri delajo več, drugi manj. Njihovo delo je težko pošteno ovrednotiti. Hvala tistemu, ki dela eno uro, in hvala tistemu, ki dela sto ur. Oba sta zadovoljna, ker sta vložila toliko, kolikor sta lahko. Če bomo tistemu, ki dela sto ur, zdaj bom rekel na pamet, dali 50 evrov, je vprašanje, ali bomo na tistega, ki dela eno uro, še lahko računali. Enostavno je razdeliti denar, a zelo težko ga je razdeliti pošteno. Brez dobro pripravljenih kriterijev, komu kaj in zakaj nekomu ne, ni tako enostavno," je povedal poveljnik GZS Franci Petek

Vlada je kasneje na današnji dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. Sredstva bodo zagotovili iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij. Kriterije so postavili tako, da bo nadomestilo za tiste gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, znašalo 63 evrov, za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan, pa 94,5 evra. 

Na tleh skoraj tisoč gasilcev, v zraku 11 helikopterjev

S požari na več lokacijah na Krasu se tako trenutno bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev, tudi s Slovaške, iz Avstrije in Srbije, na pomoč prihajata tudi madžarska, ter letala pilatus. Nedavno je gašenje začel tudi hrvaški kanader. Zaradi požara so morali tudi danes evakuirati več kraških vasi.

Več o razmerah na Krasu si lahko preberete spodaj. 

Kras
Novice Požar se ne umirja: Civilna zaščita o tem, kako dolgo bo še gorelo #foto #video
Novice Ganljivo dejanje pogumnega gasilca #video
Ne spreglejte