Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2019,
7.13

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

12

Natisni članek

vlada poslanci kanalizacijski kanal C0 Mestna občina Ljubljana

Petek, 22. 11. 2019, 7.13

4 leta, 5 mesecev

Poslanci in poslanke za zadržanje gradnje kanalizacijskega kanala C0

Poslanci in poslanke kritični do projekta župana Jankovića #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

12

Poslanci in poslanke so na izredni seji ministrstvu za okolje in prostor priporočili, naj do pridobitve dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadrži gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na kraku od Broda do Ježice. Priporočili so mu tudi, naj preveri postopke umeščanja trase cevovoda v prostor. Minister Simon Zajc je zagotovil, da sklepe že izvajajo.

DZ priporoča ministrstvu za okolje in prostor, da v okviru svojih pristojnosti in na podlagi pravnih sredstev, ki jih dopušča veljavna zakonodaja, nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije o projektu in presoje vplivov na okolje zadržal oziroma ustavil gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku od Broda do Ježice, se glasi sprejeti sklep. Z drugim so poslanci ministrstvu priporočili, naj preveri pravilnost postopkov umeščanja trase cevovoda v prostor.

"Vlada naj zaščiti zasebno lastnino in vire pitne vode"

Vladi je DZ priporočil, da zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije. V primeru ugotovljenih morebitnih nepravilnosti, ki bi izhajale iz rezultatov revizije postopka in drugih nadzorstvenih postopkov, pa okoljskemu ministrstvu tudi priporoča, da sproži ustrezne postopke ugotavljanja kazenske, disciplinske in civilne odgovornosti.

pitna voda
Novice "Pravico do varne pitne vode smo vpisali v ustavo in tam tudi obstali"

Poslanci so bili enotni - DZ je priporočila sprejel s 67 glasovi za in nobenim proti.

Minister: Te sklepe že izvajamo

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v začetku izredne seje poudaril, da ministrstvo vse predlagane sklepe v resnici že izvaja. "Bo pa, če bodo sklepi sprejeti na današnji seji državnega zbora, to pomembna podpora vladi in ministrstvu pri izpeljavi vseh aktivnosti, katerih namen sta natančna preveritev že izvedenih postopkov in ugotovitev dejanskega stanja," je dejal.

Revizija pokazala na sum nepravilnosti in slabe prakse

"Revizija je pokazala na sum nepravilnosti v odločitvah in slabih praks v postopkih, predvsem kar zadeva sledljivost in kontrolo. Zato sem že izdal navodila organom v sestavi, naj se te prakse izboljšajo in kako naj jih izboljšajo," je poudaril. Agencija RS za okolje (Arso) in direkcija za vode danes delata drugače, je zatrdil.

Okoljski minister Simon Zajc je že naročil revizijo postopkov, ki jih je vodilo ministrstvo. | Foto: STA , Okoljski minister Simon Zajc je že naročil revizijo postopkov, ki jih je vodilo ministrstvo. Foto: STA ,

Medtem razpis za izbiro izvajalca recenzije tehničnih rešitev kanala C0 ni bil uspešen zaradi slabega odziva ter neprimernosti prispelih ponudb, je pojasnil minister. Razpis bodo ponovili. Pregled postopka umeščanja projekta v prostor in pravni pregled zakonitosti izdanih odločb pa potekata.

"Na podlagi ugotovitev bodo sprejete odločitve, ki bodo odgovorne in zakonite. Ocenjujemo, da je nekaj časa še na razpolago, saj se dela na celotni trasi ne izvajajo, ker investitor še ni pridobil vseh gradbenih dovoljenj," je dodal ob tem.

Pojasnil je še, da dosedanji inšpekcijski nadzori na mestih, kjer se dela že izvajajo, niso pokazali nepravilnosti: "Po podatkih, ki izhajajo iz upravnih nadzorov inšpektorata za okolje in prostor, investitor izvaja dela na območjih, kjer ima pridobljena pravnomočna gradbena dovoljenja."

Barva političnih nazorov ni bila pomembna

Poslanci so bili v razpravi precej enotni ne glede na politični pol. "Poslanci smo ... dokazali, da v primeru, ko govorimo o zaščiti pitne vode, barva naših političnih nazorov v resnici ni pomembna," je poudaril Gregor Perič (SMC). Enotnost je po njegovem prepričanju jasno sporočilo ministru, da bo s sodelavci našel kar najbolj ustrezne rešitve.

Državni zbor naj bi okoljskemu ministrstvu tudi priporočil, da v primeru ugotovljenih morebitnih nepravilnosti sproži ustrezne postopke ugotavljanja kazenske, disciplinske in civilne odgovornosti pri kanalizacijskem projektu C0. | Foto: STA , Državni zbor naj bi okoljskemu ministrstvu tudi priporočil, da v primeru ugotovljenih morebitnih nepravilnosti sproži ustrezne postopke ugotavljanja kazenske, disciplinske in civilne odgovornosti pri kanalizacijskem projektu C0. Foto: STA ,

Anže Logar (SDS) je v imenu predlagatelja poslancem sicer očital več mesecev ignorance. "Končno ste ugotovili, da je s tem projektom res nekaj narobe. A 18 mesecev je šlo že mimo. In nekdo je to spretno izkoristil," je dejal in poudaril, da je v primeru projekta C0 hierarhija očitno malce drugačna kot sicer v državi: "Najprej je država, potem je Arso, nad Arsom je pa Zoran Janković."

"Če ne bo ustavitve in spremembe, bo treba vračati evropska sredstva"

"Ta projekt je tako sporen, da bo, če ne bo takojšnje ustavitve in spremembe, treba evropska sredstva nesporno vračati, projekt ne bo uspešno končan in škoda bo enormna," je svaril Zvonko Černač (SDS). Vprašal se je tudi, kako je mogoče gradbeno dovoljenje za tako velik projekt pridobivati po delih: "To je nekaj podobnega, kot če bi nekdo dobil gradbeno dovoljenje, najprej za klet, ki si gradi hišo, potem za mansardo, potem bi mu dali naknadno pa še za dve nadstropji vmes."

"Najbrž je v ozadju denar"

"Na mestu je vprašanje, zakaj se je sporna gradnja tega kanalizacijskega projekta sploh lahko zgodila, komu je to v interesu in ali Ljubljana tak projekt sploh potrebuje," se je strinjala Monika Gregorčič (SMC). "Najbrž je v ozadju denar," je menila. Koliko milijonov je vreden morebiten poseg v vodovarstveno okolje ter kolikšna je cena takšnega početja, se je vprašal tudi Matjaž Nemec (SD).

Novice Gradnja kanalizacije: tovornjaki na gradbišče v spremstvu policije #video

Franc Kramar (SAB) se je vprašal, ali so v Sloveniji vsi župani enaki pred zakonom in kako je bilo mogoče, da je bilo izdano gradbeno dovoljenje za projekt C0 brez vseh potrebnih soglasij. "Zadeva res smrdi," je dejal. "Kot nekdanji župan sem izredno presenečen, da so dobili dovoljenje," je menil tudi Marko Bandelli (SAB).

Da so poslanci neupravičeno kritični do uradnikov, ki morajo delati po načelu zakonitosti, pa je menil Dušan Verbič (SMC). Poudaril je, da je bilo potrebnih 17 soglasij, da je bila prošnja za gradbeno dovoljenje sploh popolna. Pavšalne trditve, da je bilo gradbeno dovoljenje izdano brez vseh potrebnih predlog, so zato krivične, je bil prepričan. "Dejstvo je, da predvolilne aktivnosti lahko trajajo tudi štiri leta," je še očital Logarju.

Logar je ob koncu seje menil, da so sprejeti sklepi za "ministrstvo za okolje in prostor s hrbtenico" dovolj, da sprejme vse potrebne aktivnosti. "Upam, da ne bo ostalo pod vtisom statistik črpanja evropskih sredstev - da se torej ne bo zaradi zagotavljanja odstotka (počrpanih sredstev) zamižalo na eno oko in projekt vodilo naprej, kot da se ni nič zgodilo," je dejal in poudaril, da "kanalizacija preprosto ne spada na vodovarstveno območje".

Kanalizacija
Novice Direktor zagotavlja: gradnja kanalizacije ne ogroža zajetja pitne vode v Klečah #video

 

Ne spreglejte