Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

43

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan zdravstvo politika odstop Jože Golobič UKC Ljubljana

Sreda, 7. 9. 2022, 10.39

1 leto, 7 mesecev

Politika kadruje: po zahtevi ministra odstopil generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

43

Jože Golobič | Golobič je v dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC Ljubljana zapisal, da ne vidi razloga niti za poziv niti za odstop s položaja generalnega direktorja. "Če pa bo svet UKC Ljubljana odločil drugače, sem tudi kot pravnik in odvetnik zavezan spoštovati vsebinsko in pravno utemeljene odločitve meni nadrejenih organov," je dodal. | Foto STA

Golobič je v dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC Ljubljana zapisal, da ne vidi razloga niti za poziv niti za odstop s položaja generalnega direktorja. "Če pa bo svet UKC Ljubljana odločil drugače, sem tudi kot pravnik in odvetnik zavezan spoštovati vsebinsko in pravno utemeljene odločitve meni nadrejenih organov," je dodal.

Foto: STA

S položaja direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) je odstopil Jože Golobič, ki tako ne bo več vodil največje slovenske bolnišnice, so potrdili na ministrstvu za zdravje. V torek se je izteklo 14 dni, odkar ga je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pozval k odstopu.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva #video
Minister Danijel Bešič Loredan je direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča k odstopu pozval v torek, 23. avgusta, in mu dal 14 dni časa, sicer bo sam odstopil kot minister, je dejal.

Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ne vidi razlogov za odstop. V dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC, ki ga je pridobila STA, je zavrnil vse očitke ministra. Poziv k odstopu je razumel kot politično potezo.

"Delo v UKC Ljubljana ni služba, temveč način življenja"

V dopisu je Golobič navedel nekaj zahtevnih primerov zdravstvenih težav, ki so jih v osrednji slovenski bolnišnici sposobni uspešno obravnavati. To jim po njegovem mnenju kljub težavam zaradi pomanjkanja kadra zdravstvene nege, težkih pogojev dela in nekonkurenčnosti zaradi enotnega plačnega sistema daje zagon za naprej. "Delo v UKC Ljubljana ni služba, temveč način življenja, verjetno kar za vseh 8.500, kolikor nas je tukaj," je zapisal.

V dopisu je odgovoril tudi na posamezne očitke ministrstva za zdravje. To UKC med drugim v letošnjem letu očita slab poslovni rezultat z visoko izgubo, ki naj bi bila še višja, če bolnišnica ne bi prejela za skoraj 24 milijonov evrov pomoči iz naslova nerealiziranega programa. A kot je pojasnil Golobič, je ta znesek UKC prejel za leto 2021, kar je tudi računovodsko zabeleženo v poslovnem rezultatu za lani.

Komentiral je tudi očitke o zamujeni obnovi glavne stavbe UKC, očitke, da so v UKC izvedli zelo malo storitev iz naslova nacionalnega programa za skrajševanja čakalnih dob, in očitke glede nadur. Strinja se sicer, da število nadur narašča, a ne drži, da so okoliščine nespremenjene. Nezasedenost delovnih mest se predvsem na področju zdravstvene nege namreč iz meseca v mesec veča, prav tako se povečuje obseg odsotnosti z dela. Kader, ki je na voljo, tako opravlja nadurno delo za nemoteno oskrbo pacientov, je med drugim še zapisal v dopisu.

Prvi odzivi na odstop zadržani 

Prvi odzivi na odstop Golobiča so še zadržani. Predsednica sveta UKC Irma Gubanec je dejala le, da se bodo svetniki z odstopom seznanili na izredni seji v ponedeljek, predsednik sindikata v UKC Vladimir Lazić pa je poudaril, da do naslednika "nima visokih pričakovanj".

Lazić je v odzivu za STA dejal še, da v trenutnem sistemu zdravstvene oskrbe v Sloveniji generalni direktor UKC ni najmočnejša oseba in ima torej omejen manevrski prostor za izvajanje investicij in ostalih večjih sprememb delovanja centra.

Opozoril je, da so določeni očitki ministrstva za zdravje, predvsem o naraščajočih izplačilih nadur, neutemeljeni. Po njegovih besedah pri trenutnem pomanjkanju osebja namreč ni načina, da bi se lahko programi izvajali brez nadurnega dela zaposlenih.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo minister Bešič Loredan odstop komentiral v četrtek, saj je danes na dvodnevnem neformalnem zasedanju ministrov za zdravje EU v Pragi. Ministrstvo sicer zagotavlja, da bo "naredilo vse, kar je v njihovi moči, za stabilizacijo poslovanja" Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Prav tako se bodo "zavzeli, da se vsi investicijski projekti UKC Ljubljana izvedejo nemoteno".
Novice UKC Ljubljana se bo zaradi tega znašel pod dodatnim pritiskom #video
Danijel Bešič Loredan
Novice Minister Bešič Loredan o investicijah v zdravstvu

 

Ne spreglejte