SiolNET. Novice Slovenija
5,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bešič Loredan: Vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva #video

5,17

termometer

Vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva, generalni direktor Jože Golobič bi moral odstopiti in prevzeti odgovornost, je na današnji novinarski konferenci dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki.

Iz UKC Ljubljana so STA sporočili, da je Golobič poziv ministra k odstopu prebral v medijih in da se bo nanj odzval v naslednjih dneh.

Na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje so prisotni spregovorili o aktualnih temah, epidemiji covid-19 v Sloveniji in skrb vzbujajočih podatkih poslovanja UKC Ljubljana.

"Podatki so izjemno slabi. Upravljanje in vodenje največje zdravstvene ustanove je po moji oceni in tudi po oceni predsednika vlade izpod kritike. Naša odgovornost je, da tukaj na tem mestu odreagiramo," je na današnji novinarski konferenci poudaril minister Danijel Bešič Loredan. 

Dejal je, da vedo, da zaposleni v UKC delajo dobro in veliko, da pa vodstvo ne dela dobro, kar kažejo tudi rezultati. Generalnega direktorja Jožeta Golobiča je pozval k odstopu. 

Več bo znanega v prihodnjih 14 dneh

Bešič Loredan meni, da direktor razume ta poziv, svet zavoda bo naredil korektno analizo. "Zdaj je na potezi svet zavoda. Z vsem je seznanjena tudi nova predsednica sveta bolnišnice Irma Gubanec." Minister meni, da bo v prihodnjih 14 dneh "potegnjena poteza, taka, kot mora biti".

Golobič je vodenje ljubljanskega UKC s polnim mandatom prevzel v začetku lanskega decembra. Pred tem je bolnišnico slabo leto vodil kot vršilec dolžnosti, potem ko je nekdanji direktor Janez Poklukar prevzel vodenje zdravstvenega resorja v času vlade Janeza Janše.

Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, še nimajo, je minister pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Šebeder o slabih poslovnih rezultatih in dolgih čakalnih dobah

V. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder je predstavil nekaj podatkov o delu in poslovanje bolnišnice, ki opravi več kot tretjino vseh zdravstvenih storitev v državi. V prvega pol leta je UKC posloval z izgubo 28 milijonov evrov, trend pa se iz meseca v mesec poslabšuje. "Če se bo ta trend nadaljeval, kar je zelo verjetno, bo klinični center letošnje leto zaključil s približno 60 milijoni evrov izgube," je dejal Šabeder. Ob tem je opomnil, da bi bila izguba še večja, če UKC ne bi dobil 24 milijonov evrov pomoči države zaradi nerealiziranega programa.

Ključna razloga za slab rezultat sta nerealiziran program v višini 19 milijonov evrov in izrazita rast stroškov tako materiala kot dela. Šabeder je med drugim poudaril, da je letos ob enakem številu zaposlenih precej naraslo število nadur. Ob tem ima UKC "izredno skrb vzbujajočo likvidnostno situacijo" z več desetmilijonskimi zapadlimi obveznostmi.

Poleg slabih poslovnih rezultatov so na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob. Po besedah Šabedra je bilo konec junija na različnih čakalnih seznamih 106 tisoč bolnikov, od tega jih na prvi pregled čaka več kot 43 tisoč. Ob tem je spomnil, da je UKC na zadnji program za skrajševanje čakalnih dob prijavil storitve v majhnem obsegu, za okoli dva milijona evrov, kar naj bi bilo "na nivoju povprečnega zasebnika". Od teh je bilo realiziranih za 92 tisoč evrov storitev.

Bešič Loredan: Prenovo UKC začeli nekoliko na silo 

Poleg tega je minister oster do začetka energetske sanacije glavne stavbe UKC, v ponedeljek so namreč začeli prenovo fasade na zahodni in severni strani zahodnega trakta glavne stavbe. Po besedah Bešiča Loredana so se dela začela "nekoliko na silo", ob tem pa na ministrstvu opozarjajo na tveganje, da jim ne bi uspelo počrpati evropskih kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo.

Naloga ministrstva zato je, da v tej fazi prevzame odgovornost in da izpelje energetsko sanacijo in prenovo UKC v skupini višini 90 milijonov evrov, predvidoma do leta 2025. Želijo si, da bi bila energetska sanacija končana do novembra prihodnje leto. Čim prej želijo izpeljati tudi razpis za notranjo prenovo bolnišnice. Na ministrstvu so namreč ostri do načina, kako UKC izbira izvajalca za notranjo prenovo, in sicer s postopkom s pogajanji brez predhodne objave za javno naročilo. UKC je trenutno v fazi pogajanj s podjetjem GH Holding, ki izvaja tudi energetsko sanacijo.

"Pripravljeni smo na bolj črne scenarije"

Na novinarski konferenci so spregovorili tudi o tem, kako je slovensko zdravstvo pripravljeno na spopadanje z novim valom epidemije. "Še vedno smo v fazi 1, ko prevladuje različica virusa, ki pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka bolezni. Smo pa pripravljeni tudi na bolj črne scenarije ob morebitni zaostritvi in posledičnem prehodu v fazo 2," je pojasnil minister. 

Danijel Bešič Loredan Novice Glavna piarovka zdravstvenega ministra prekinila sodelovanje z medijem Danijel Bešič Loredan Novice Minister Bešič Loredan o investicijah v zdravstvu covid-19 Novice V ponedeljek velik skok okužb s koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin