Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2023,
10.07

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

Natisni članek

Državna volilna komisija poslanec Gibanje Svoboda odstop minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

Torek, 25. 7. 2023, 10.07

9 mesecev, 1 teden

Danijel Bešič Loredan še razmišlja, kaj bo storil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96
Danijel Bešič Loredan | Na DVK primera, v katerem morebitni poslanec ne bi prevzel pošte, še niso imeli. Danijel Bešič Loredan je z ministrskega položaja odstopil 7. julija. | Foto Bojan Puhek

Na DVK primera, v katerem morebitni poslanec ne bi prevzel pošte, še niso imeli. Danijel Bešič Loredan je z ministrskega položaja odstopil 7. julija.

Foto: Bojan Puhek

Po odstavitvi Danijela Bešiča Loredana z ministrskega položaja morebitni kandidat za poslanca še ni prevzel pošte od državne volilne komisije (DVK), kar se ni zgodilo še nikoli, je v ponedeljek poročalo Delo. Tudi v Gibanju Svoboda še nimajo informacije o tem, ali bo Bešič Loredan prevzel poslanski mandat.

V Gibanju Svoboda čakajo na odločitev Bešiča Loredana, ki se sam še ni izrekel o tem, ali namerava ostati v politiki.

Na njegovo odločitev po navedbah Dela težko čaka predvsem Aleksander Prosen Kralj, ki je postal poslanec namesto Mateja Arčona in Danijela Bešiča Loredana, saj sta oba zasedla ministrski položaj. Če se bo Bešič Loredan zdaj odločil sesti na poslanski stolček, bo Prosen Kralj padel z njega.

Poleg Prosena Kralja nekdanji minister za zdravje v negotovosti pušča tudi člane Gibanja Svoboda, ki ne vedo, kaj lahko pričakujejo. Lahko bi kot poslanec zamenjal politično opcijo ali postal neodvisen. Če poslanec po svoji vesti ugotovi, da se njegova stališča in stališča stranke oziroma poslanske skupine, ki ji pripada, ne ujemajo več, ima pravico, da stranko oziroma poslansko skupino zapusti, še piše časnik.

Erik Brecelj
Novice Brecelj o Bešiču Loredanu: Odstavljanje ministra se je začelo že veliko prej

Takega primera še niso imeli

DVK od Bešiča Loredana še ni prejela odgovora, ali želi po odstopu s funkcije ministra za zdravje opravljati funkcijo nadomestnega poslanca namesto Arčona za preostanek mandatne dobe državnega zbora oziroma dokler Arčon opravlja funkcijo ministra.

Dopis v zvezi s tem so mu poslali 11. julija 2023. Dva dni pozneje so od pošte prejeli obvestilo, da vročitev ni bila uspešna in da se je pošiljka vrnila na pošto. Ta petek se bo iztekel 15-dnevni rok za prevzem pisma.

Danijel Bešič Loredan
Novice Prehod Bešiča Loredana v poslanske klopi malo verjeten

Če ga bo prevzel, bo moral DVK v osmih dneh sporočiti svojo odločitev, če ga ne bo, pa bodo na DVK ponovili postopek pošiljanja, le da tokrat po zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP). Če Danijel Bešič Loredan ne bo odziven, se utegne zadeva zavleči do konca avgusta. Če svoje odločitve po vseh pretečenih rokih ne bo sporočil, se bo pravica za mandat nadomestnega poslanca prenesla na naslednjega kandidata – v tem primeru torej na Aleksandra Prosena Kralja, še pišejo med drugim. 

Robert Golob
Novice Vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzema premier Golob
Danijel Bešič Loredan
Novice Pred Bešičem Loredanom še zadnji dnevi na ministrski funkciji
Danijel Bešič Loredan
Novice Kaj o odstopu Bešiča Loredana pravijo v strankah?

 

Ne spreglejte