Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
11.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

19

Natisni članek

stavka policija Slovenija policist

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 11.02

6 let, 2 meseca

Cerar: To je nerazumno in pretirano #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

19

Kljub snežnim razmeram so se policisti ob današnjem začetku stavke, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev, dopoldne zbrali pred poslopjem vlade. Opremljeni s piščalkami, trobljami in bobnom so vlado opozorili nase in ji s transparenti sporočili, da tako kot ona ne sliši njih, tudi sami nje od tega trenutka ne slišijo več. Čas njihovega potrpljenja je minil, so poudarili stavkajoči.

Na kasnejšem srečanju z novinarji sta predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič poudarila, da so stavkovne zahteve zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve jasne.

Stavki se je pridružilo najmanj 7.500 policistov in policistk

"Že od 21. decembra lani so zahteve znane vladi in vladnim pogajalcem, vsem zaposlenim in javnosti nasploh," je povedal Uroševič. Po njegovih besedah se je stavki za zdaj pridružilo od 7.500 do 7.600 od skupaj 9.000 zaposlenih, medtem ko nimajo podatka o številu tistih, ki se za stavko niso odločili oziroma bi se opredelili proti njej.

Mlekuš je ob tem poudaril, da današnja stavka policistov, ki se je začela ob 7. uri in bo potekala do izpolnitve zahtev, ni usmerjena proti državljanom: "Državljani naše stavke ne bodo občutili. Policisti bomo storili vse za to, da zagotovimo varnost ljudi, njihovega premoženja in splošno varnost v državi."

V obeh policijskih sindikatih so se za stavko odločili po tem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri drugih pooblaščenih uradnih osebah. V sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten.

"Gremo do konca, do izpolnitve naših zahtev"

Hkrati je Mlekuš zavrnil namigovanja, da policisti v stavko vstopajo neenotni: "V petek se je zgodilo, da so nekateri pripadniki sprejeli dopis notranjega ministrstva, v katerem je pisalo, da stavka ne bo plačana, češ da vlada ne krši nobene zaveze s policisti. Zadnje ne drži, vsem, ki stavkajo, in vodstvu policije želimo sporočiti, naj se na to ne ozirajo in naj pri izpolnitvi zahtev gredo do konca."

Kot sta poudarila prva moža obeh policijskih sindikatov, so vladi na današnjem protestnem shodu želeli sporočiti, da zahtevajo ureditev posebnega statusa policistov.

Video: Ana Kovač


Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar meni, da današnja stavka policistov zaradi izboljšanega položaja zaposlenih v policiji v zadnjem času ni uperjena proti vodstvu ministrstva in policije. Opozarja, da je stavka velik izziv pri zagotavljanju varnosti v državi. Medtem so na policiji za sodelovanje s stavkovnim odborom vzpostavili posebno dežurno skupino.

"Bolj pri pogajanjih z javnim sektorjem je vlada analitična pri vremenu"

Po besedah Uroševiča so policisti skupni jezik z vlado glede svojih zahtev iskali na dveh srečanjih, vendar pri tem ni šlo za pogajanja.  "Vlada je veliko bolj analitična pri vremenskih razmerah kot pri pogajanjih z javnih sektorjem," se je Uroševič obregnil ob pot glavnega vladnega pogajalca in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v Dubaj.

Po njegovih besedah sindikata pričakujeta, da se bodo z vladno ekipo srečali v petek, v tem času pa ne pričakujejo zaostritve stavke. "Iz nabora pripravljenih ukrepov bomo sicer najprej posegli po tistih, ki jih bo čutila vlada. To bomo storili, ko bomo začutili, da ni napredka v pogajanjih," je napovedal prvi mož Policijskega sindikata Slovenije.

Fotogalerija
1 / 24

Vlada ne posluša policistov, policisti ne poslušajo vlade

V omenjenih sindikatih so pričakovali, da se bo stavki danes pridružilo okoli 9.000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Na shodu pred vlado, ki je trajal zgolj nekaj minut, se je okoli 10.30 zbralo okoli 200 policistov s sindikalnimi zastavami in portreti nekaterih predstavnikov vlade, ki si zatiskajo ušesa.

Portretu predsednika vlade Mira Cerarja so  dodali pripis Nočem vas slišati. Da bodo tudi sami ravnali kot vlada in da vlade ne poslušajo več, pa so zbrani na shodu vladi sporočili tako, da so se obrnili stran od vladnega poslopja in si zamašili ušesa.

"Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju. Ko se bo vrnil, bomo tudi njemu povedali, da so minili časi našega potrpljenja," je pred vlado dejal Uroševič.

Cerar vodstvom sindikatov: Zahteve so nerazumne in bistveno pretirane

Sindikati so očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve, je v DZ ocenil premier Miro Cerar. Vodstvom sindikatov javnega sektorja je sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Je pa napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.

Cerarju se zahteve sindikatov zdijo nerazumne. | Foto: Tamino Petelinšek/STA Cerarju se zahteve sindikatov zdijo nerazumne. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ne želi si, "da bi v Sloveniji prevladalo razdeljevanje sredstev, ki jih nimamo, da bi se v predvolilnem obdobju nekdo s tem hvalil". "Bolj mi je pomembna Slovenija kot predvolilni boj. Želim pa jasno povedati, da bomo vsem poklicnim skupinam v javnem sektorju šli postopno nasproti tudi v prihodnje," je napovedal in dodal, da pričakuje konstruktiven dialog.

Počivavškovi sindikati vlado vabijo na pogajanja

Skupina 16 sindikatov javnega sektorja za petek vladne pogajalce vabi na pogajanja. Vodja koordinacije stavkovnih odborov Jakob Počivavšek je na novinarski konferenci pojasnil, da se bodo o sami obliki stavke odločali posamezni sindikati, bo pa ta definitivno ostrejša in bo trajala dlje časa.

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, so upali, da bo na vladni strani po njihovi in tudi stavkah drugih sindikatov toliko razuma, da se bo resno lotila pogajanj o stavkovnih zahtevah. A ocenjujejo, da temu ni tako.

Stavka policistov je prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek ji bo sledila opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih, medtem ko bodo v sredo stavkali zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Ne spreglejte