Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
6.40

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

23

Natisni članek

Lekarna drogerija bencinski servis trgovina PCT

Sreda, 15. 9. 2021, 6.40

2 leti, 7 mesecev

Pogoj PCT potreben za večino javnega življenja v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

23

PCT potrdilo |  Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. | Foto STA

Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne.

Foto: STA

Danes stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covid-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bo nujno praktično povsod. Na Petrolovih bencinskih servisih bodo izpolnjevanje pogoja PCT pri strankah preverjali še pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno.

Petrol
Novice Pogoj PCT bodo na Petrolu preverjali pred točenjem goriva

Prav tako bodo morali pogoj izpolnjevati vsi zaposleni v vseh dejavnostih. Tisti, ki se testirajo, imajo na voljo PCR- in hitre teste, za službo tudi samotestiranje. Veljavnost in tudi uporabnost testov pa je različna. Stroške testov so dolžni kriti delodajalci.

Pogoj PCT je od danes naprej treba upoštevati tudi pri opravljanju verske dejavnosti.

Tudi za obisk zdravnika zaradi nenujnega stanja je od danes zapovedan pogoj PCT. V Združenju zdravstvenih zavodov so sicer ministrstvo za zdravje pozvali k ponovnemu razmisleku glede tega, ker da odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev. V nekaterih zdravstvenih domovih so že napovedali, da izpolnjevanja pogojev ne bodo preverjali.

Izjem je zelo malo

Izjeme bodo le živilske trgovine, upravne enote, sodišča in uporaba javnega potniškega prometa. Brez pogoja PCT bo mogoče iti tudi v drogerijo in lekarno, a le, če ta ni v nakupovalnem središču.

Med drugim pogoj PCT ni zahtevan za mlajše od 12 let, ker zanje tudi ni cepiva.

Med izjemami od pogoja PCT so še osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Čakalna vrsta za cepljenje pred zdravstvenim domom Metelkova.
Novice Gneča pred cepilnimi centri danes še večja #foto #video

Zdravstveni domovi pri cepljenju in testiranju ne bodo preverjali pogoja PCT

Zdravstveni domovi (ZD) so se po pojasnilih direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta na sestanku Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije dogovorili, da bodo pogoj PCT dosledno preverjali, razen pri testiranju in cepljenju proti covidu-19. V ZD Trbovlje večjih težav danes niso beležili, v ZD Kamnik je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja.

Prihaja do dodatnih obremenitev kadra, ker si je za posameznega uporabnika storitev treba vzeti več časa, zato se na vhodu včasih nabere daljša vrsta, je pojasnil Tomše.

Novice Proticepilska učiteljica ne sme več opravljati dela, grozi ji odpoved #video
Ne spreglejte