Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
16.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

22

Natisni članek

medved Uroš Brežan Robert Golob

Sreda, 19. 4. 2023, 16.45

1 leto

Po sestanku Goloba in Brežana: odstrel 230 medvedov ostaja v veljavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

22

Rjavi medved | Ministrstvo za naravne vire in prostor je pretekli četrtek izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. | Foto STA

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pretekli četrtek izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov.

Foto: STA

Odločba o odstrelu 230 rjavih medvedov, ki jo je pretekli teden izdalo ministrstvo za naravne vire in prostor, ostaja v veljavi, so po današnjem srečanju ministra Uroša Brežana in predsednika vlade Roberta Goloba sporočili z ministrstva. Za maj so napovedali širši posvet o razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje.

Janez Janša, Robert Golob
Novice Janša: Vlada zatira kmete. Golob: Ko smo se borili s požarom, ste nas blokirali.

Golob in Brežan sta se na temo nedavno izdanega dovoljenja za odvzem medvedov iz narave srečala danes, ob robu današnjega zasedanja DZ.

"Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. aprila, ostaja v veljavi," so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu.

Kot so dodali, bo ministrstvo prihodnji mesec organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pretekli četrtek izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi, je takrat pojasnil Brežan.

Ob tem je opozoril, da so temeljito preučili druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste ne prideta v poštev. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo s trenutnih 1.100 v prihodnjih letih zmanjšati na 800.

Golob v torek ocenil, da je treba področje znova preučiti

Premier Golob je v glede vprašanja odvzema zveri iz narave v torek ocenil, da je treba področje vnovič proučiti. Brežana je zato pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

rjavi medved
Novice Premier Golob ministra Brežana pozval, naj zamrzne odstrel 230 medvedov

Nevladniki prepričani, da gre za kršenje zakonodaje

V nevladnih organizacijah Društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green so medtem prepričani, da odločitev ministrstva o odstrelu medvedov predstavlja kršitev slovenske in evropske zakonodaje. Na to so v javnem pismu v začetku tedna opozorili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament.

medved
Novice Nevladniki: Slovenija s tako obsežnim odstrelom medvedov krši zakonodajo

Kot so glede teh opozoril pojasnili na ministrstvu, sta se Brežan in Golob strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo. "V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem možnem času, je treba proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste," so navedli in dodali, da morajo biti vanjo poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe.

"Gre za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji," so še navedli.

Sindikat kmetov Slovenije
Novice Kmetje ogorčeni nad Golobovo izjavo
medved
Novice Ranjeni medved, ki tava po Želimeljski dolini, morda zelo nevaren

 

Ne spreglejte