Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
7.13

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

20

Natisni članek

nevarnost poškodba nesreča nesreča medved

Sreda, 19. 4. 2023, 7.13

1 leto

Ranjeni medved, ki tava po Želimeljski dolini, morda zelo nevaren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

20

medved | Ranjeni medved bi lahko bil zelo nevaren.  | Foto Getty Images

Ranjeni medved bi lahko bil zelo nevaren.

Foto: Getty Images

Na cesti med Škofljico in Turjakom so v torek povozili dva medveda. Eden je poginil, drugi ne. Obstaja precejšnja možnost, da se ranjen in zato nevaren medved potika po Želimeljski dolini.

Na cesti med Turjakom in Pijavo Gorico je v torek ob šestih zjutraj voznik z osebnim vozilom trčil v odraslega medveda, ki je po trčenju poginil. 

"Šlo je za samca, težkega okoli sto kilogramov. Mi smo ga prevzeli in ga bomo zakopali. Samo na našem koncu vsako leto beležimo v povprečju dva taka dogodka, ko pride do trčenja vozila z medvedom. Veste, ta naša cesta je zelo prometna, hitrosti so velike, gre pa za območje, kjer je medvedov precej," je, kot poroča Dnevnik, pojasnil Milan Podlogar, starešina Lovskega društva Turjak. Bil bi zelo v skrbeh, če medved ne bi poginil. "Potem bi imeli resno težavo. Imeli bi ranjeno zver, nevarno za človeka. Jaz ne bi pustil, da bi ga šli naši člani zasledovat, saj je to prevelika odgovornost."

Prav tako se je v torek zgodila še ena prometna nesreča z udeležbo medveda, in sicer na isti cesti Ljubljana–Kočevje, približno 500 metrov naprej proti Ljubljani.

Preživeli medved pobegnil v gozd

V trku avta in medveda med odcepoma za Vrh nad Želimljami in za Gradišče je medved preživel in pobegnil v gozd. Obstaja resna nevarnost, da je kosmatinec poškodovan in kot tak predstavlja nevarnost tudi za ljudi.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so pojasnili, da je bilo za območje, kjer je prišlo do prometne nesreče, že izdano dovoljenje za odvzem medveda iz narave zaradi ogrožanja zdravja in varnosti ljudi, to pa pomeni, da je imel upravljavec lovišča dovoljenje, da ukrepa, so navedli.

Opozorili so tudi na nujnost takojšnega ukrepanja v primerih tovrstnih nesreč. Če medved ni utrpel hujših poškodb, se namreč umakne in ga ni mogoče izslediti, prav tako je pomembno, da se medveda, če je resno poškodovan, izsledi v istem dnevu, so izpostavili.

Previdnost ob srečanju z ranjeno zverjo je na mestu! 

Obenem so pojasnili še, da so v torek takoj po klicu centra za obveščanje poklicali upravljavca lovišča, na območju katerega je prišlo do prometne nesreče, ter ga seznanili z dogodkom. V Lovski družini Škofljica pravijo, da so bili obveščeni o poškodovanem medvedu, a nimajo pristojnosti kakor koli ukrepati. "Iskanje tega medveda ni v pristojnosti lovske družine. Upravljanje z zavarovanimi vrstami zveri, kamor sodi medved, je pod pristojnostjo ministrstva in tam morajo to organizirati," je pojasnil predstavnik lovske družine Mitja Spindler.

Na ministrstvu ob tem ljudi pozivajo k previdnosti, če pridejo v stik z ranjeno živaljo. V tovrstnih primerih naj se živali ne približujejo ter naj o tem čim prej obvestijo center za obveščanje na številko 112, so zapisali v odgovoru STA.

Odstrel medvedov bodo znova preučili

Predsednik vlade Robert Golob je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je pretekli teden podpisal odločbo z dovoljenjem za odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne.

Vlada se bo po besedah premierja vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posvetila. 

rjavi medved
Novice Ujeli potomko dveh slovenskih medvedov, ki je ubila tekača
medved
Novice Voznik pri Turjaku trčil v medveda
črni medved
Novice Med branjem knjige medved presenetil uživača na ležalniku #video
Ne spreglejte