Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
8.47

Osveženo pred

6 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

Natisni članek

učenci Brežice šola nasilje

Torek, 11. 6. 2024, 8.47

6 dni, 22 ur

Policija povečala svojo prisotnost v okolici OŠ Velika Dolina vse dokler bo to potrebno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90
Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto | Po ponedeljkovem incidentu na OŠ Velika Dolina je policija povečala svojo prisotnost v okolici šole, je povedal Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto.  | Foto STA

Po ponedeljkovem incidentu na OŠ Velika Dolina je policija povečala svojo prisotnost v okolici šole, je povedal Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Foto: STA

Po ponedeljkovem incidentu na OŠ Velika Dolina je policija povečala svojo prisotnost v okolici šole. "Gre za naloge, primerljive z nalogami ob prvem šolskem dnevu, ko se policisti več pojavljajo v bližini šol," je v izjavi za medije povedal Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto. Ukrep bo veljal, dokler bo potrebno.

Kot je povedal Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto, so policisti v ponedeljek takoj, ko so dobili prijavo, da je 14-letnik na šoli v razredu fizično napadel učenca 9. razreda in ga poškodoval, opravili več pogovorov. V prisotnosti staršev so zaslišali tudi nasilneža, vodstvo brežiške policijske postaje pa se je sestalo z vodstvom šole in občine Brežice.

V policiji se po njegovih besedah odzovejo na vse prijave in izvedejo potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti. "To smo storili tudi v tem primeru," je dejal. Kot je dejal, imajo tako PU Novo mesto kot vse policijske postaje na območjih, kjer živijo Romi, izdelane akcijske načrte, v katerih so opredeljene vse aktivnosti, ki jih letno izvajajo. Za reševanje romske problematike imajo tudi posebej zaposlenega policista.

Mladoletnega nasilneža bodo obravnavali po posebnem režimu

Na vprašanje, zakaj je policija poškodbe učenca opredelila kot lažje, čeprav je iz fotografij, ki so jih medijem posredovali starši, razvidno, da poškodbe niso tako nedolžne, pa je dejal, da policija stopenj poškodb ne določa: "Merila so določena v zakonodaji. Obstaja poseben klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodbe."

Za kaznivo dejanje povzročitve lažje telesne poškodbe je sicer zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, pri čemer pa se mladoletnike obravnava po posebnem režimu.

Na dogodek se je ob robu obiska na Brniku odzval tudi notranji minister Boštjan Poklukar. "Obžalujem medvrstniško nasilje, do katerega je prišlo in sem nad njim zaskrbljen. Takšnega dogajanja v šolah si ne želimo," je dejal. Ocenil je, da se je policija na dogodek ustrezno odzvala ter zagotovil, da bo še naprej zagotavljala primerno varnost.

Da je za varnost na šoli zdaj s pomočjo policije in varnostnika zagotovljena, je ocenila tudi ravnateljica Anja Zevnik. Starše je zato pozvala, naj otroke znova pošljejo v šolo. Danes so namreč v šolo prišli le štirje.

"Čim prej je treba vrniti učence v šole"

O incidentu so govorili tudi na današnjem sestanku vodstva šole z županom Ivanom Molanom in drugimi. Med drugim so sklenili, da bodo na skupni sestanek povabili pristojna ministrstva, saj da je nujno poiskati sistemsko rešitev, ki bo dolgoročno uspešna, so sporočili z brežiške občine.

S predstavnikom sveta staršev so se tudi dogovorili, "da bi bilo najslabše, če otrok zaradi incidenta ne bi več pošiljali v šolo". "Zato je treba čim prej vrniti učence v šole," so zapisali.

Šolo sicer obiskuje 130 učencev, od tega štirje Romi. Na splošno so izkušnje šole z njimi različne, težave pa so po besedah ravnateljice predvsem s tistimi iz višjih razredov. "Prihaja do različnih neprijetnih dogodkov, od verbalnega, občasno tudi fizičnega nasilja. Zato smo v zvezi s tem že iskali rešitve z ministrstvom, šolsko inšpekcijo in drugimi," je dejala.

Neodvisni občinski svetnik Bogdan Palovšnik, sicer predsednik komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini, ocenjuje, da je šla celotna zadeva predaleč in da bo treba nekaj narediti. Opozoril, da težave niso od včeraj. "Skupaj z romskim policistom in centrom za socialno delo smo že pred časom opravili pogovor s starši, vendar vse kaže, da ni pomagalo," je dejal. Opozarja sicer, da vsi Romi niso problematični.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje obžalujejo ponedeljkov incident na OŠ Velika Dolina v občini Brežice, ko je učenec fizično napadel drugega učenca in ga poškodoval. Ravnateljica je po mnenju ministrstva po dogodku ustrezno ukrepala.

Tovrstne problematike sicer po njegovi oceni ne moreta reševati šola ali lokalna skupnost sama, ampak so morajo nujno vključiti državne inštitucije. "V sistemu je namreč preveč nekih varovalk in določb, ki preprečujejo učinkovito ukrepanje. Danes se pogovarjamo o tem, kako bomo nasilnemu učencu preprečili dostop do šole, istočasno pa moramo razmišljati, katere ukrepe mora sprejeti ravnateljica, da je ne bo obiskal inšpektor. To je začaran krog," je dejal.

Ko se kaj takega zgodi, se moramo sicer vedno vprašati, kje je treba narediti še več

"To ni prav in se ne bi smelo dogajati," je ponedeljkov dogodek ocenil Iztok Kosec, eden od dveh Romov, ki sta člana omenjene občinske komisije. Tudi on ocenjuje, da vseh Romov ne gre metati v isti koš in da so problematični zgolj nekateri.

Na Centru za socialno delo (CSD) Posavje so nad dogodkom pretreseni, je povedala direktorica Marina Novak Rabzelj. O konkretnem primeru ne more govoriti, so pa v zadnjem letu s šolo redno sodelovali, predvsem pri iskanju sobivanja in izboljšanja medsebojnih odnosov. "Ko se kaj takega zgodi, se moramo sicer vedno vprašati, kje je treba narediti še več. In ugotavljamo, da bo treba vse naše preventivne aktivnosti še nadgraditi, kar ne velja zgolj za CSD, ampak vse institucije, ki delamo z otroki in mladostniki," je dejala. Na CSD sicer opažajo, da se težave pojavljajo zlasti tam, kjer se romske družine izselijo iz romskega naselja in se preselijo v mirno vaško okolje.

Medvrstniško nasilje v Celju
Novice Romski učenec hudo poškodoval osmošolca, njegovo stanje naj bi bilo resno
Ne spreglejte