Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
13.20

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

kolektivna pogodba delavci odpravnina selitev proizvodnja Pivovarna Laško Union

Petek, 17. 11. 2023, 13.20

5 mesecev, 2 tedna

Pivovarna Union pred selitvijo v slovo še razjezila delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
pivovarna Laško - Union | Foto STA

Foto: STA

Pivovarna Union proizvodnjo dokončno seli iz Ljubljane, pivo je lastnik Heineken že lani preselil v Laško. Na lokaciji je ostalo le še nekaj deset delavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve. Po pisanju Svet 24 so potegnili kratko pri izplačilu odpravnin. 

Delavcem so odpravnino nakazali kot plačo, to pa pomeni, da so zanjo morali plačati davek. Odpravnina do višine desetih plač je sicer neobdavčena. Na sestankih s predstavniki podjetja delavci glede tega niso dosegli dogovora. 

"Naslanjajo se na zakon o delovnih razmerjih, čeprav imamo mi svojo kolektivno pogodbo," naj bi med drugim dejal neimenovani zaposleni. Kot so še zapisali na Svet 24, nameravajo delavci, ki se počutijo opeharjene, pivovarno tožiti.

Na naša vprašanja so odgovorili iz Pivovarne Laško Union.

Iz Pivovarne Laško Union so sporočili, da vsa vprašanja, ki zadevajo njihove zaposlene, obravnavajo z vso skrbnostjo in skladno s slovensko zakonodajo. "To velja tudi za zaustavitev proizvodnje izdelkov Sola in Zala na naši ljubljanski lokaciji, zaradi česar smo vročili odpovedi delovnega razmerja 50 zaposlenim," so odgovorili na vprašanje, koliko zaposlenih bo ostalo brez dela zaradi zapiranja pivovarne v Ljubljani, in dodali, da na ljubljanski lokaciji še vedno ostaja več kot 170 sodelavcev Pivovarne Laško Union. "Mesto Ljubljana je vedno bilo in bo za nas tudi v prihodnje ostalo zibelka ter dom naše blagovne znamke Union, zato bomo tudi v prihodnje prisotni na tej lokaciji," so še zapisali.

"Vse odpravnine so bile izplačane povsem skladno z veljavnimi delovno-pravnimi predpisi in davčno zakonodajo ter s podjetniško kolektivno pogodbo, ki velja za PLU. Podjetniška kolektivna pogodba je na področju odpravnin veliko ugodnejša za zaposlene, kot jo opredeljuje zakon o delovnih razmerjih," so iz pivovarne Laško Union pojasnili v odgovoru in dodali, da se v PLU zavedajo, da je odločitev o prodaji blagovnih znamk brezalkoholnih pijač vplivala na zaposlene na področju oskrbne verige, ki so vezani na blagovni znamki Sola in Zala.

"Tako kot v preteklosti smo tudi v tem primeru z največjo skrbnostjo in v tesnem sodelovanju s socialnimi partnerji obravnavali vprašanja, ki zadevajo zaposlene. Zaposlenim smo skladno z njihovimi znanji in kompetencami ponudili druga delovna mesta v podjetju. V primeru, da zaposleni niso sprejeli te možnosti, jim pripada odpravnina, ki je skladna s kolektivno pogodbo podjetja," so zapisali in dodali, da so tesno sodelovali tudi z zavodom za zaposlovanje.

"Zaposlenim, ki zapuščajo naše podjetje s koncem novembra, je zavod za zaposlovanje predstavil pravice in obveznosti iz naslova prijave za primer brezposelnosti ter odgovoril na vprašanja, hkrati smo organizirali tudi predstavitve osmih podjetij, ki so izrazila zanimanje za zaposlitev naših sodelavcev. Ta podjetja so na našem dogodku že opravila razgovore z morebitnimi kandidati," so zaključili v pojasnilu.

Srčni utrip lokacije Union. pivovarna union arhitekturne idejne zasnove maketa makete
Novice Kaj bo zraslo na nekdanji lokaciji Pivovarne Union?
Dušan Zorko
Novice Bo Dušan Zorko z vrha pivovarne odšel na SDH?
Pivovarna Laško
Novice Komu je Heineken zaupal polnjenje piva iz Laškega
Ne spreglejte