Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
9.02

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

Pivovarna Laško Union Srčni utrip lokacije Union Pivovarna Union

Torek, 20. 6. 2023, 9.02

10 mesecev, 2 tedna

Kaj bo zraslo na nekdanji lokaciji Pivovarne Union?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Srčni utrip lokacije Union. pivovarna union arhitekturne idejne zasnove maketa makete | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pivovarna Union, dolgoletni simbol Ljubljane in priljubljena destinacija za ljubitelje piva, je v zadnjem obdobju doživela pomembne spremembe. Novi lastniki pivovarne so večji del svoje dejavnosti preselili v Laško, kar je pustilo ljubljansko lokacijo tik ob mestnem središču s potencialom za novo preobrazbo. Ključni akterji, ki so iskali inovativne načine za razvoj tega prostora, so bili študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Njihove ideje in vizije bodo zdaj navdih za vodstvo in lastnike pivovarne.

Sogovorniki, ki so se 19. junija 2023 udeležili okrogle mize in razstave na Fakulteti za arhitekturo, so poudarili kompleksnost naloge ter pomen interdisciplinarnega sodelovanja različnih strok in javnosti pri razvoju te pomembne lokacije. Rezultati projekta, ki so jih predstavili, tlakujejo pot za nadaljnji razvoj lokacije Union, pri čemer je ključni cilj ustvariti vrednost za vse vpletene deležnike.

Z leve: povezovalka dogodka Edita Krajnović iz Mediade, glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina, podžupan MOL Rok Žnidaršič, izr. prof. mag. Polona Filipič Gorenšek s Fakultete za arhitekturo UL, doc. Darja Matjašec z Biotehniške fakultete UL, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levanič | Foto: Andrej Križ za Mediade Z leve: povezovalka dogodka Edita Krajnović iz Mediade, glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina, podžupan MOL Rok Žnidaršič, izr. prof. mag. Polona Filipič Gorenšek s Fakultete za arhitekturo UL, doc. Darja Matjašec z Biotehniške fakultete UL, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levanič Foto: Andrej Križ za Mediade

Železniška infrastruktura predstavlja ključno oviro

Raziskovalci so hitro prepoznali, da je železniška infrastruktura tista, ki predstavlja ključno oviro in izziv za razvoj tega prostora tako v preteklosti kot v sedanjosti. Sprehajalci pogosto prečkajo železniške tire na neoznačenih prehodih, kar je zelo nevarno. Da bi izboljšali varnost in prometno ureditev, so mladi raziskovalci predlagali nekoliko futuristično, a ključno predpostavko - transformacijo železniške proge v lahkotirno mestno železnico. Ta inovativna ideja odpira potencial za varno, trajnostno in učinkovito prometno povezavo ter prostorsko preobrazbo območja Pivovarne Union.

Velik potencial tako za pivovarno kot samo mesto

S preselitvijo proizvodnje piva v Laško se odpira velik razvojni potencial tako za Pivovarno Laško Union kot tudi za mesto Ljubljano in njegove prebivalce. "Dejstvo je, da so spremembe neizogibne, a srce Uniona bo za vedno ostalo v mestu zmaja. Želimo, da bo končna rešitev na območju Uniona čim bolj po meri vseh. Naše poslanstvo in odgovornost pri tem sta, da ohranjamo dediščino, da lokacijo Union odpremo ljudem, jo povežemo z mestom, obenem pa zagotovimo trajnostno poslovanje našega podjetja Pivovarna Laško Union. Srce pivovarne še naprej ostaja na znani lokaciji. V center odličnosti bomo povezali sedež podjetja, pivnico Union, muzej Union Experience in malo mestno pivovarno," je poudarila Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union. Mala mestna pivovarna kot center odličnosti pivovarstva bo prispevala k raziskavam ter razvoju novih in inovativnih pivovarskih procesov in izdelkov. Ta center bo postal pomemben prostor za izobraževanje in usposabljanje strokovnjakov na področju pivovarstva ter priložnost za sodelovanje z drugimi ustanovami in podjetji v Sloveniji in tujini.

Direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levanič | Foto: Andrej Križ za Mediade Direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levanič Foto: Andrej Križ za Mediade

Z njo se je strinjal glavni direktor PLU Zooullis Mina, ki je izrazil željo in usmeritev, da bo razvoj lokacije vsaj v določeni meri zadovoljil cilje vključenih deležnikov. Za mesto Ljubljana to pomeni, da bo lokacija celostna in dostopna, za Pivovarno Laško Union pa, da se ohrani dediščina blagovne znamke Union: "Naša cilj in namen sta jasna: ustvariti nekaj vrednega, po meri vseh, in to na trajnosten način." Tudi zato sta bila del raziskovalnega procesa aprilski posvet in pridobivanje uvidov predstavnikov lokalne skupnosti, ki so eden od pomembnih deležnikov lokacije Union.

Glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina | Foto: Andrej Križ za Mediade Glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina Foto: Andrej Križ za Mediade

Prihodnost lokacije Pivovarne Union se zastavlja kot dinamična in raznolika

Lokacija Pivovarne Union v Šiški je že dolgo časa prisotna v zavesti prebivalcev Ljubljane in obiskovalcev. Ideje in vizije, ki so jih predstavili študenti arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture, odpirajo širok spekter možnosti za prihodnost lokacije Pivovarne Union v Šiški.

Prihodnost lokacije Pivovarne Union v Šiški je zaznamovana s kombinacijo ohranjanja tradicije, inovativnosti in vključevanja lokalne skupnosti. Cilj je ustvariti prostor, ki bo privlačen tako za domače prebivalce kot za obiskovalce. S tem se bo lokacija Union preoblikovala v živahen in dinamičen del mesta, ki bo prispeval k razvoju gospodarstva, turizma ter krepitvi identitete in ponosa Ljubljane.

Fotogalerija
1 / 13

 

Ne spreglejte