Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 1. 2020,
6.13

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

26

Natisni članek

koalicija Marjan Šarec DeSUS Karl Erjavec Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 20. 1. 2020, 6.13

4 leta, 3 mesece

Aleksandra Pivec: Obrambo bo najverjetneje prevzel Šarec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

26

Nova predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je v oddaji Planet 18 dejala, da se bo pri delu – v primerjavi z njenim predhodnikom Erjavcem – zavzemala za širšo vključitev vseh deležnikov tako znotraj kot zunaj stranke. Povedala je še, da proces izbire in izvolitve novega ministra za obrambo vsekakor ne bo lahek. Kot možen scenarij pa vključuje tudi možnost, da bi obrambno ministrstvo za obdobje treh mesecev lahko prevzel kar premier Šarec.

kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Erjavec napadel Pivčevo, delegati v dvorani so ga izžvižgali #video

Aleksandra Pivec je danes v oddaji Planet 18 pojasnila postopek izbire novega ministra za obrambo, potem ko je po sobotnem porazu s položaja odstopil zdaj že odhajajoči predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. 

Na mestu si želi videti kandidata, ki bo strokoven in politično primeren

Pivčeva je priznala, da proces izbire novega kandidata prav gotovo ne bo lahek. "Prizadevali si bomo in potrudili se bomo, da najdemo čim bolj primernega kandidata," je povedala Pivčeva in poudarila, da bo najprej treba počakati, da Erjavec opravi pogovor z premierjem Marjanom Šarcem. 

Pivčevo je na sobotnem kongresu DeSUS podprlo 143 delegatov, Erjavec, ki je stranko vodil zadnjih 15 let, pa je dobil 80 glasov. | Foto: Bojan Puhek Pivčevo je na sobotnem kongresu DeSUS podprlo 143 delegatov, Erjavec, ki je stranko vodil zadnjih 15 let, pa je dobil 80 glasov. Foto: Bojan Puhek

"Seveda pa bo treba veliko napora usmeriti v to, da bo prihodnji kandidat čim bolj primeren tako s strokovnega kot političnega vidika, zato da bo pridobivanje poslanskih glasov čim lažje," je dejala Pivčeva in priznala, da je to "pač ena od stvari, ki nas čaka kot manjšinsko vlado". Nov kandidat za obrambnega ministra bo za položaj potreboval 46 poslanskih glasov v 90-članskem parlamentu.

V primeru, da kandidata za položaj ministra ne najdejo v pravem času, bo sledil rezervni scenarij – ministrski položaj bi lahko za obdobje treh mesecev prevzel premier Šarec. Kot je še pojasnila Pivčeva, zamenjave za Erjavca zagotovo ne bodo našli v naslednjih dneh. "Verjamem pa, da bomo v roku treh mesecev našli primernega kandidata in seveda poskušali pridobiti in uskladiti glasove, ki so potrebni za njegovo podporo med poslanci," je še izpostavila Pivčeva.

Kakšni so njeni cilji za prihodnost stranke?

Pivčeva je v oddaji za konec še dejala, da se bo potrudila, da bo dvignila podporo stranki, in da upa, da bo že na naslednjih volitvah DeSUS dosegel boljši rezultat. "Dala sem tudi zavezo, da bomo takoj začeli delati na terenu. Bolj aktivni bomo med ljudmi, dali jim bomo vedeti, da smo odprta stranka, in vključevali bomo vse tiste, ki si želijo pomagati pri delu s stranko in se vključevati v določene vsebinske okvire. Prav gotovo pa si želim, da se z našim delom izkažemo," je sklenila Pivčeva in dodala, da si ne bo prizadevala samo za populacijo upokojencev, ampak tudi na splošno za vso tematiko, ki se dotika te demografske skupine. 

kongres stranke DESUS Aleksandra Pivec Borut Stražišar | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

DeSUS ostaja stabilen partner v vladni koaliciji

Pivčeva je imela sicer danes krajši pogovor s Šarcem. Po napovedanem odstopu Erjavca za zdaj po njenih besedah ni govora o menjavi resorjev. Kot je v izjavi novinarjem po srečanju s Šarcem ocenila Pivčeva, po njenem prevzemu vodenja stranke DeSUS situacija ostaja precej nespremenjena in DeSUS ostaja stabilen partner v vladni koaliciji. Pravzaprav računa na to, da se to sodelovanje še okrepi.

Kot je pojasnila, njena ambicija "prav gotovo je okrepiti stranko. Ta stranka potencial ima, glede na to, da pokrivamo zelo specifično ciljno skupino ljudi in da tudi ves čas poudarjamo, da želimo krepiti medgeneracijske odnose ter tvoriti močnejši most med generacijami", piše STA.

Robert Polnar
Novice Uporni poslanec DeSUS: Ne bom a priori podpiral predlogov stranke

Z Erjavcem najprej Šarec, nato Pivčeva

Z nekdanjim predsednikom stranke Erjavcem se še ni pogovorila, to bo storila morda v sredo ali četrtek. S premierjem sta se danes dogovorila, da se najprej z Erjavcem pogovori on, da se dogovorita, kdaj bo odstopil kot obrambni minister. Erjavec je odstop napovedal takoj po porazu proti Pivčevi na kongresu, še piše STA.

kongres stranke DESUS Karel Erjavec Aleksandra Pivec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

V torek pa bo imela Pivčeva tudi prvi pogovor s poslansko skupino. Kot je dejala, želi doseči večjo enotnost in govoriti tudi s poslancem Robertom Polnarjem ter preveriti, ali lahko postane zanesljiv in konstruktivni partner poslanske skupine. S tem bi ojačali njihovo kredibilnost v vladi, je dejala glede glavnih tem, o katerih sta govorila s premierjem.

Govorila tudi o SRIPT

Pogovorila pa sta se tudi glede očitkov na njen račun v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Očitke je že večkrat zavrnila, po besedah Pivčeve pa danes "ni bilo znaka", da premier s pojasnili ne bi bil zadovoljen.

Ob vprašanjih o njenem zdravstvenem stanju je Pivčeva pojasnila, da do konca meseca dela še za polovični delovni čas. "Zelo se trudim to spoštovati. V tem času spremljamo stanje. (...) Dokler bo šlo, se bom skušala operaciji izogniti s terapijami. Če to ne bo šlo, se bomo naknadno odločili," je še dodala.

Vsaj trije poslanci so podpirali Erjavca

DeSUS v prihodnjih tednih čaka tudi konstituiranje novoizvoljenih organov stranke, Pivčevo pa pogovor s poslansko skupino, kjer so vsaj trije poslanci podpirali Erjavca. Napovedala je še, da za delo v stranki ne bo prejemala plače.

Preberite še:

Novice Izjemen dogodek v slovenski politični zgodovini: Karl Erjavec odhaja #video #foto
Novice "Zdaj je zamenjan še zadnji od treh hudih poražencev." #video
Ne spreglejte