Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2020,
7.28

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Natisni članek

poslanci DeSUS Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 10. 8. 2020, 7.28

3 leta, 8 mesecev

Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Poslanci poslanske skupine DeSUS so predsednico stranke Aleksandro Pivec pozvali, naj nemudoma nepreklicno odstopi s položaja predsednice DeSUS. Kot je v današnji izjavi za javnost povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša, je stranka pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer. Pivčeva je pozneje dejala, da je za tako odločitev, kot je odstop, prezgodaj. Premier Janez Janša je po besedah Pivčeve seznanjen z odločitvijo poslanske skupine, in kot je še dejala ministrica, uživa njegovo podporo.

Aleksandra Pivec
Novice Nastanitev za Pivčevo najprej plačal Vinakras, mesec dni pozneje račun plačala sama

Potem ko se je ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj v službenem času in prepletanja službenih obveznosti z zasebnim življenjem, se je morala danes zagovarjati pred poslanci poslanske skupine DeSUS.

Po koncu sestanka je poslanska skupina dala skupno izjavo za javnost. Kot je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša, je Pivčeva na kongresu dosegla zmago ravno zato, ker je zagotovila, da bo opravljena ena izmed prednostnih nalog stranke, in sicer konsolidacija stranke in poenotenje stališč stranke. "Ta cilj ni bil dosežen. V resnici se od njega celo oddaljujemo," je dejal Jurša in dodal, da ji poslanci na podlagi javno izpostavljenih zadev ne verjamejo.

Celotno izjavo poslanske skupine DeSUS si lahko pogledate v posnetku spodaj:

Peter Jančič
Mnenja Greh Aleksandre Pivec in njenih otrok

Stranka je pod njenim vodstvom postala stranka afer

Kot je v nadaljevanju dejal Jurša, je stranka pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer. "Tega poslanci poslanske skupine DeSUS enostavno ne moremo sprejeti," je pojasnil in dodal, da je Pivčeva kot visoka državna funkcionarka dolžna plačevati svoje račune. "Predsednica stranke v vseh teh mesecih od prevzema predsedniške funkcije ni dala pomena poslanski skupini, zato ji na podlagi vsega navedenega predlagamo, naj nemudoma nepreklicno odstopi kot predsednica stranke DeSUS," je še dejal vodja poslanske skupine Jurša.

Poslanca Roberta Polnarja je zmotila drža Pivčeve. | Foto: STA , Poslanca Roberta Polnarja je zmotila drža Pivčeve. Foto: STA , DeSUS-ovi poslanci so med drugim povedali, da bodo poslanci poslanske skupine, če Pivčeva ne odstopi sama, svetu stranke predlagali, naj ji izreče nezaupnico. Jurša je na današnji novinarski konferenci sicer pojasnil, da poslanci govorijo le o položaju Pivčeve v vrhu stranke, ne pa tudi o njeni ministrski funkciji ali položaju v vladi. Poslanci ob tem upajo, da bo Pivčeva sprejela njihov poziv in odstopila. V stranki bodo nato morali najti začasnega predsednika, ki bo stranko vodil do kongresa, na katerem bo izvoljen novi predsednik ali nova predsednica stranke DeSUS.

Do ravnanja Pivčeve je bil kritičen tudi poslanec Robert Polnar. Dejal je, da Pivčeva danes na očitke ni konkretno odgovorila, je pa ubrala značilno taktiko v tovrstnih primerih, in sicer relativizacijo zadev. Po njegovih navedbah predsednica na sestanku ni predložila nič drugega od tistega, kar so že vedeli iz medijev. Izrazito pa ga je zmotila tudi njena drža v vlogi visoke državne funkcionarke. "Sveto je prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune," je povedal poslanec.

Aleksandra Pivec
Novice Del opozicije zahteva odstop Pivčeve, ministrica pod lupo KPK

Pivčeva: O takšni odločitvi je še prezgodaj govoriti

Po novinarski konferenci poslanske skupine je svojo izjavo za javnost dala tudi Pivčeva. Na vprašanje, ali bo odstopila, je odgovorila, da je o taki odločitvi še prezgodaj govoriti, saj je bila, kot pravi sama, s pozivom seznanjena danes popoldne. "Še v tem tednu bomo sklicali sestanek vodstva stranke in poslanske skupine predvsem zaradi tega, ker se mi zdi, da tukaj ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke," je poudarila Pivčeva.

Pivčeva danes ni želela povedati, ali bo odstopila s položaja predsednice stranke DeSUS. | Foto: STA , Pivčeva danes ni želela povedati, ali bo odstopila s položaja predsednice stranke DeSUS. Foto: STA ,

Kot je še dejala, je v treba imeti v mislih to, kaj je dobro za stranko in njeno prihodnost, ter potem razmišljati in sprejemati nadaljnje odločitve. Na kritike, da stranka deluje povsem neusklajeno, je Pivčeva odgovorila, da je stranka veliko več kot samo njeno vodstvo in poslanska skupina. "Članstvo je širše in prihodnost stranke mora biti v prvem planu vseh," je poudarila.

Jurša je v odzivu pozneje napovedal, da bo povprašal poslance, ali ima smisel, da se še enkrat sestanejo. Tako zdaj težko reče, ali se bodo. Iz vodstva stranke ga ni še nihče danes po novinarski konferenci kontaktiral, je pa po Jurševih navedbah precej odziva članstva. Bolj ali manj poslansko skupino podpirajo pri odločitvi in pozivu predsednici k odstopu, je pojasnil. Strinja se sicer z izjavo Pivčeve, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina", vendar pa je spomnil, da so poslanci ena od pomembnih skupin v stranki. (STA)

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Imela sem izjemne zadržke za vstop v koalicijo

Pivčeva: Vse računa sem plačala sama 

Na novinarsko vprašanje, zakaj na današnjem sestanku, kljub obljubam, ni predložila računov in dokumentov, je Pivčeva odgovorila, da je na sestanek s poslanci prišla z vso dokumentacijo, torej računi, pripravila pa je tudi kronologijo dogajanj in dokumente, ki jih je posredovala tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Kot je povedala, je dobila občutek, da poslanska skupina teh argumentov danes ni bila pripravljena sprejeti. "Tudi po zaključku sestanka so mi vso to dokumentacijo, ki sem jo posredovala v pisni obliki, vrnili. Smatram, da jih ti dokazi niso zanimali," je poudarila Pivčeva.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

V nadaljevanju je še dejala, da je zadovoljna, da je zadeva pristala pod drobnogledom pristojnih organov (KPK). "Če bo njihovo stališče, da sem naredila kakršenkoli prekršek, bi brez dvoma posledice prevzela nase. Sem pa prepričana, da v teh zgodbah, ki so se zadnje dni pojavljale v medijih, sama kot ministrica in kot predsednica stranke nisem naredila nobenega nezakonitega dejanja," je med drugim dejala Pivčeva. 

Ponovila je, da je druga soba v izolskem hotelu, kjer je prenočila sredi junija, ostala prazna. Glede junijskega obiska na Krasu pa je povedala, da ji je agencija Vinakras tours račun izdala šele 21. julija, sama pa ga je poravnala 24. julija. Časnik Dnevnik je o njenem obisku na Krasu sicer poročal 23. julija.

Aleksandra Pivec
Novice Poslanci DeSUS od Pivčeve zahtevajo pojasnila in zahtevajo sklic seje sveta stranke

Uživa Janševo podporo

Poudarila je še, da je vse račune plačala sama, obenem pa, da se ji zdi normalno, da se v primerih obiskov funkcionarjev na povabilo podjetij "kakšna stvar poravna tudi v imenu gostitelja". "Mislim, da nisem edina, ki je dobila plačano kakšno kosilo od gostiteljev," je dejala. Se pa ob tem ministrica strinja, da je treba, če želimo, da se to področje uredi, postaviti jasna pravila in morda celo pregledati obiske ministrov za zadnjih pet let na terenu in kdo je plačal njihove pogostitve.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Z današnjo odločitvijo poslanske skupine je že seznanjen tudi predsednik vlade Janez Janša, je v nadaljevanju še potrdila predsednica stranke DeSUS. "Opravila sva kratek telefonski pogovor. Seznanila sem ga z odločitvijo poslanske skupine in v prihodnjih dneh se bova sestala in o tem pogovorila. Kar se tiče zgodb, ki so se pojavljale v medijih, pa imam seveda podporo predsednika," je še povedala.

Očitke zavrača

Pivčeva se je sicer v zadnjih tednih znašla na tnalu zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila prenočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ministrica očitke zavrača. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala".

Aleksandra Pivec
Novice Izolski župan bo sam plačal za eno od sob ob prenočitvi Pivčeve #video

 

Ne spreglejte