SiolNET. Novice Slovenija
8,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izolski župan bo sam plačal za eno od sob ob prenočitvi Pivčeve #video

8,30

termometer

Aleksandra Pivec |  | Foto: STA
Foto: STA

Izolski župan Danilo Markočič se je odločil, da bo sam povrnil strošek za eno neupravičeno zaračunano sobo v primeru prenočitve kmetijske ministrice Aleksandre Pivec v izolskem hotelu Marina. Na občini so namreč ugotovili, da "ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica".

Aleksandra Pivec Novice Del opozicije zahteva odstop Pivčeve, ministrica pod lupo KPK

Iz izolske občine so v odgovoru Komisiji za preprečevanje korupcije, ki so ga posredovali medijem, navedli, da so Pivčevi rezervirali sobo v omenjenem hotelu med 12. in 14. junijem, ko je bila ministrica gostja občine, piše STA.

Občina Izola je poravnala stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in za osebje njene varnostne službe, saj je bila pobudnica in gostiteljica obiska, so navedli na občini. Ob tem so poudarili, da v nobenem primeru niso nameravali poravnati stroškov bivanja nikomur drugemu kot predstavnikom ministrstva oziroma varnostnikom, saj so imeli informacijo, da je ministrica varovana oseba. Z informacijo, da stroške varovanja poravna pristojno ministrstvo, občina ni bila seznanjena, so dodali.

"Zaposleni pri odreditvi plačila računa niso bili pozorni na napake v specifikaciji računa"

Hotel Marina je občini 5. junija poslal predračun za dve nočitvi z zajtrkom med 12. in 14. junijem s končno ceno 454,8 evra, v kar sta bili vključeni turistična taksa in prijavnina. Na podlagi tega predračuna je bila 17. junija tudi izdana naročilnica. Dan pozneje so prejeli račun hotela in ga dne 20. julija plačali, saj se je končni znesek ujemal z zneskom na naročilnici, piše STA.

Ob tem na občini pojasnjujejo, da pristojni zaposleni pri odreditvi plačila računa niso bili pozorni na napake v specifikaciji računa. Na računu namreč nista bila vključena turistična taksa in strošek prijavnine, prav tako sta bili na računu navedeni še dve imeni, ki nista bili skladni z rezervacijo občine. Zato so o tem obvestili pristojno službo hotela in zahtevali popravek oziroma dobropis računa. Nov račun s popravljeno specifikacijo so prejeli 29. julija.

Aleksandra Pivec Novice Nastanitev za Pivčevo najprej plačal Vinakras, mesec dni pozneje račun plačala sama

Danilo Markočič | Foto: STA, Wikipedia Foto: STA, Wikipedia Ko so bile ugotovljene napake na računu, so zaposleni opravili natančen pregled celotnega postopka, ki je pokazal, da ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica, ki ju je občina poslala hotelu, navajajo na občini, piše STA.

"Glede na to, da je do napake pri odrejanju plačila računa prišlo v kabinetu župana, se je župan Občine Izola Danilo Markočič odločil, da prevzame objektivno odgovornost in povrne znesek neupravičeno zaračunane sobe," so sporočili.

Ob tem bo župan v najkrajšem času zaposlene v kabinetu seznanil z dodatnimi navodili glede naročanja in plačevanja storitev ob obiskih različnih delegacij, ki jih gosti občina.

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS, katere član je tudi Markočič, Aleksandra Pivec se sicer otepa očitkov, da je službeni obisk v Izoli raztegnila še v zasebnega, ob tem pa prenočila v hotelu na račun občine. S prvotno izdanega hotelskega računa naj bi izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve, kar je Pivčeva zanikala.

Zadevo v predhodnem preizkusu preučuje protikorupcijska komisija, obstoj suma kaznivega dejanja javne ustanove (po informacijah Televizije Slovenija naj bi očitek letel na Občino Izola) pa preverjajo tudi na koprski policijski upravi, še piše STA.

Tomaž Gantar Novice Poslanci DeSUS od Pivčeve zahtevajo pojasnila in zahtevajo sklic seje sveta stranke

Račun za Kras ministrica plačala dan po izbruhu afere

Razkritje o ministričini nastanitvi v Izoli je prišlo po tem, ko je javnost izvedela, da je Pivčevi obisk na Krasu 25 . in 26. junija plačalo podjetje Vinakras. Pivčeva je z družino na Kras prispela 25. junija, čeprav je bila na uradno odprtje prenovljene terase Vinakras v funkciji ministrice povabljena šele dan pozneje. Kot je danes za oddajo Planet 18 v telefonskem pogovoru potrdil direktor podjetja Marjan Colja, jo je osebno poklical po telefonu.

"Povabil sem jo na otvoritev in jo prosil, če bi tisti dan mogoče izkoristila še za ogled določenih kmetij. Takrat smo se dogovarjali, da ona pride tisti dan dopoldan," je dejal direktor Vinakras Colja. 

Tako je Colja poklical v Hotel Grahor, ki se pomenljivo oglašuje kot hotel za vse, ki želijo uživati v lepotah Krasa in okolice. Rezerviral je prestižno suito, eno dvoposteljno in dve enoposteljni sobi za 385 €. Pri tem je zanimivo, da je na računu kljub štirim sobam dodatna postavka za le tri turistične takse. Tega so iz hotela še isti dan poslali podjetju Vinakras, ki ga je štiri dni pozneje, 30. junija, tudi poravnalo. Slab mesec pozneje, 21. julija, isti dan, ko so novinarji začeli spraševati podrobnosti o ministričinem izletu, so račun prefakturirali in ga poslali ministrici Pivec, ki ga je nato plačala sama.

Danilo Markočič Posel danes Župan Izole po "močno pretirani" ceni prodal oljčnik

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin